Zdravlje

Koji su benefiti jutarnjeg trčanja?

Nema komentara

Verovatno ste do sada 1000 puta čuli da je jutro najbolje vreme za vežbanje. Pritom nam je pričano da je doručak najvažniji obrok u danu (što je upitno). Sa potpuno druge strane stručnjaci insistiraju da je svaka vežba u svako doba dana dobra. Iz toga proizilazi pitanje – koje su prednosti jutarnjeg trčanja?

Pročitajte u nastavku četiri razloga potkrepljena naukom koja kažu da je jutro najbolje vreme za trening.

Pročitajte i: Redovno vežbanje ujutru u trajanju od 20 minuta će vam učiniti dan boljim

#1 Smanjićete masnoću na stomaku i sniziti krvni pritisak

Čini se da se ove dve prednosti odnose samo na žene. Studija iz 2022. godine ispitala je 27 žena tokom perioda od 12 nedelja. Zaključak je da oni koji vežbaju ujutru smanjuju količinu abdominalne masti i krvnog pritiska u poređenju sa onima koji su vežbali u drugo doba dana.

Rezultati mogu biti nezavisni od unosa mikronutrijenata. Tako da ako radite na snižavanju krvnog pritiska ili smanjenju masti na stomaku, ključ bi mogao biti da jednostavno ustajete i trenirate ranije.

Pročitajte i: Trčanje ujutru – na prazan stomak?

#2 Sagoreva više masti i poboljšava osetljivost na insulin

Studija iz 2019. godine iz The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism koncentrisala se na to kako vreme vežbanja utiče na gojazne. Otkriće do kog su naučnici došli jeste da vožnja bicikla umerenog intenziteta, u ovom slučaju, pre doručka sagoreva duplo više masti nego posle doručka. Pritom pomaže u poboljšanju osetljivostu na insulin, što je marker za dijabetes tipa dva.

Pomeranje treninga za makar sat vremena može značit značajne benefite uz istu količinu napora, dok bi vam dugoročne posledice po zdravlje mogle promeniti život.

#3 Poboljšava kognitivne funkcije

A ako neko ne želi da smrša? Ima li koristi od ranog treninga tada?

Prema studiji iz 2019. sprovedenoj u Australiji, jutarnja fizička aktivnost može pomoći umu kao i telu. Studija, koja je proučavala starije ispitanike, otkrila je da su oni koji su radili vežbe umerenog intenziteta ujutru, zajedno sa povremenim šetnjama, pokazali bolje kratkoročno pamćenje od onih koji nisu.

Bolje kratkoročno pamćenje je od vitalnog značaja za kognitivne funkcije u bilo kom uzrastu i pomaže vam u svakodnevnom funkcionisanju, kao i u obradi informacija.

Pročitajte i: Kako (i zašto?!) da postanete srećni jutarnji trkač

#4 Jutarnji trening napolju protiv upale i starenja

Sve gore navedeno verovatno zvuči prilično dobro i moglo bi da vas primora da se probudite ranije barem nekoliko dana u nedelji.

Ali ako trenirate u zatvorenom prostoru, propustićete drugu naučnu korist koja ide uz jutarnji trening – a to je izlaganje jutarnjem svetlu. Ovo uglavnom nije problem za trkače, jer uglavnom trče napolju.

Jutarnja svetlost je ključna za zdravlje. To je zato što resetuje cirkadijalni ritam, koji upravlja svim vrstama hormonskih procesa. Izlaganje crvenom svetlu pomaže u jačanju antiinflamatornog odgovora vašeg tela i može čak podržati ćelijsku regeneraciju kako bi preokrenuo štetne efekte starenja.

Dakle, kako god i šta god da trenirate, pobrinite se da vaš jutarnji trening uključi i određeno vreme na otvorenom kako biste iskoristili najbolje zdravstvene prednosti.

Kako sprečiti povrede pred maraton i šta ako se ipak dese?
Oporavak od traume: Kako trčanje može da pomogne?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed