Zdravlje

Izbegnite žuljeve

Nema komentara

Žuljevi su neprijatna stvarnost za neke trkače, ali uz malo sreće i par dobrih saveta, moguće ih je izbeći. Trkački žuljevi su bolni delovi kože na stopalima ispod kojih se nalazi tečnost. Žuljevi mogu biti obični ili crveni ako je došlo do pucanja nekog krvnog suda.

Ako obratite pažnju kako se vaše telo ponaša, osetićete nelagodnost i pre nego što se žulj formira. Oblast u kojoj osećate tu nelagodnst obično postaje topla i neprijatna, što je posledica trenja te oblasti stopala sa unutrašnošću patike. Ako odmah stanete sa trčanjem, neće biti posledica u obliku žulja. Ako nastavite trčanje, žulj će se formirati, u to budite sigurni. U početku to je mali žulj koji je bolan i neprijatan. Veliki žulj može biti toliko bolan da vas može sprečiti da nastavite sa treningom.

Uzroci žuljeva

 • Loše patike: Suviše male ili velike patike mogu uticati da se stopalo previše kreće unutar patike ili da udara sa strane. Trenje usled kretanja noge u patici stvara žuljeve.
 • Loše čarape: Ako nosite čarape koje su prevelike ili pretesne ili su napravljene od materijala koji iritira kožu, možete dobiti žuljeve. Ako ne nosite čarape, takođe možete zaraditi žulj.
 • Istureni delovi stopala: Ponekad čukljevi ili istaknuti prsti štrče i izazivaju trenje sa patikom što izaziva trenje i žuljeve.
 • Previše vlage: Ako trčite u patikama koje su vlažne od znoja ili od kiše, noga će u patikama sa kliza i izaziva trenje. Isto je kada trčite po kiši.
 • Promena podloge: Trenje pri trčanju na vrelim podlogama kao što je na primer asfalt u sred letnjeg dana, može izazvati žuljeve. Takođe promena u odnosu na uobičajenu trasu može biti krivac.

Oporavak

Kada se žuljevi formiraju, jasno je da prevencija nije uspela. Rešenje problema zavisi od toga koliki je žulj. Ako je veliki i bolan, očistite ga alkoholom i sterilnom iglom ga probušite 2-3 puta. Tečnost će iscureti i trebalo bi da osetite olakšanje. Ne skidajte to parče kože koje ste probušili, jer ona služi kao zaštita donjem sloju kože. Možete, ali i ne morate da stavite i flaster preko žulja, ali skinite ga preko noći da bi koža mogla da diše. Ostale savete o lečenju žuljeva pročitajte ovde.

Sprečite buduće probleme

 1. Kada znate koji delovi stopala su vam podložni žuljevima, nanesite talk ili vazelin na te delove. Ovo će onemogućiti trenje sa patikom.
 2. Promenite čarape, patike ili podlogu na kojoj trčite, a koji izazivaju problem sa žuljevima.
 3. Ne trčite po kiši ili u vlažnim patikama.
 4. Ako ste se oznojili i osećate da su vam noge mokre, dovoljno ste trčali
 5. Ako su vam velike patike prave probleme, koristite deblje čarape ili još jedan par čarapa koja će fiksirati stopalo da se ne kreće toliko u samoj patici.
 6. Svežite petle dovoljno da se stopalo ne pomera, jer nedovoljno stegnute pertle izazivaju velike žuljeve sa gazeće površine koji znaju biti jako neprijatni.
 7. Za hronične probleme izbacite postojeće uloške iz patika i koristite anatomske uloške po vašoj meri.

O žuljevima smo pisali i ranije, kao i o uticaju kiše na njihovo formiranje. Početnicima posebno skrećemo pažnju da spreče nastanak žuljeva da ih ova mala povreda nebi obeshravrila u nastavku trkačke karijere.

Ravni tabani nisu prepreka za trčanje
Aktivan život = dug život

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed