Oko 200 trkača sa maskama protrčalo je sinoć 22. januara ulicama srpske prestonice sa ciljem da skrene pažnju na neprihvatljivo loš kvalitet vazduha u dužim intervalima tokom jeseni i zime 2019 /2020. 

“Duboko verujemo da je trčanje i trening na otvorenom, najbolji način da se ostane fizički zdrav. Istovremeno, na osnovu preporuke Batuta i drugih  institucija jasno je da je trčanje nemoguća aktivnost kada se pri zagađenju savetuje ograničen boravak na otvorenom, zbog toga smo organizovali otvoreni i javni trening za sve trkače grada Beograda, da trče pod maskama i poruče da je bitka za kretanje bitka za život i da ne pristajemo da se ograničavamo na trčanje pod maskama ili trčanje u zatvorenom.

Nadamo se da je ovo prvi I JEDINI Smog Jog u Beogradu. Da sledeće zime nećemo imati situaciju da zbog trčanja moramo da napuštamo svoje gradove da bismo osetili zdrav vazduh u plućima i da se ovom temom više nećemo baviti” izjavila je Tijana Popadić, urednica sajta trčanje.rs

U vremenu u kome u prevozu, na poslu i kod kuće provodimo vreme sedeći ili ležeći, sada nam je zbog zagađenja uskraćena mogućnost da se krećemo i da boravimo napolju.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru,” navodi Batut.

Javni trening trčanja pod maskama okupio je preko 200 trkača iz svih klubova i neformalnih grupa u Beogradu. Trkačima su se obratili kapiteni Capital Crew-a, BURT-a, Running Tribe i Beogradskog trkačkog kluba.  Maske za trčanje donirao je anonimni prijatelj sajta. 

Trkači su istrčali oko 6km trasom Dorćolski kej – Tadeuša Košćuška – Knez Mihajlova – Terazije. Napravili su zajedničku sliku ispred Skupštine Srbije i vratili se nazad istim putem. Prolaznici su ih gledali sa čuđenjem, ali i odobravanjem.

Povezane vesti: Trčanje i zagađen vazduh

planovi za trčanje