Trkači reporteriVesti

Prvi SMOG JOG održan u Nišu! Količina PM-10 čestica u tom gradu 8 puta veća od dozvoljene

Nema komentara

RCN – Running Club Niš, neformalna trkačka družina iliti klub rekreativaca,  počeo je sa radom početkom novembra 2019. Bolje rečeno, počeo je vikend trčanjima nekolicine entuzijasta, na čelu sa Đorđem Anđelkovićem i Predragom Ivićem. Klub koji se lagano širi trenutno okuplja rekreativce, polumaratonce i maratonce, ultramaratonce, triatlonce, trail trkače i druge ljude koji to rade iz pasije.

Proteklog vikenda, nadahnuti akcijom Trčanje.rs i Belgrade Running Club-a (SMOG JOG BeogradTrčanje pod maskama), odlučili smo da damo svoj doprinos PROTIV zagađenosti vazduha i okoline.  Nas 20-ak pasioniranih sportista trčalo je u nedelju stazama Čairskog parka. 

Loš kvalitet vazduha u Nišu prisutan je duže vreme, dešavalo se i da grad danima nije izlazio iz “crvene zone”!

Prisustvo PM-10 čestica u nekim trenucima bilo je i preko 400 mikrograma po metru kubnom, što je 8 puta više od dozvoljenog. Trenutno je zagađenost vazduha znatno smanjena ali nema sumnje da će se to stanje opet promeniti u narednim danima. 

Pročitajte i: Trčanje i zagađen vazduh: Da li je bolje ostati u kući?

Trčanje u Nišu

RNC je zajednica koja pruža podršku, društvo koje te inspiriše da ne odustaneš, da se pojaviš na narednom treningu, ekipa u kojoj se ljudi ne takmiče jedan protiv drugoga i mesto gde je svaka pobeda, ali i svaki kilometar, pobeda svakog člana. Zajedno navijamo za sve naše uspehe i svaki prolazak kroz cilj pobeda je celog kluba!

Đole i Peca, pokretači RCN

Svakog vikenda okupi se grupica od 30-tak ljudi. Vladimir Živkovic (AK Radnički – Niš), naš stalni trener (licencirani atletski trener) i Valentina Nejković (naša državna rekorderka u ultramaratonu i reprezentativka) najveća su nam podrška u svakom narednom kilometru.

Da okupimo ljude u RCN inspirisali su nas klubovi ali i pojedinci sa kojima smo se družili na polumaratonima na kojima smo učestvovali. Klubovi organizacijom, a pojedinci vedrim, zdravim i veselim sportskim duhom!

Editors note: U Beogradu će se SMOG JOG održati u sredu 22.01.2020. a gde god da trčite pod maskama, zabeležite i koristite haštagove #bitkazakretanje i #bitkazavazduh

Ovo je tvoja šansa da postaneš deo pokreta! Prijavi se za ASICS Front Runner tim
Računica je jednostavna – kreneš od šetnje, pa 5, pa 21, pa Antonio Banderas
Tags: , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed