Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trenutno najkontroverznija patika za trčanje, Nike Vaporfly, zabranjena zbog svojih svojstava, nakon što je u njima Kosgei oborila rekord

Kenijska trkačica, Brigid Kosgei, je prošle godine u oktobru oborila ženski svetski rekord u maratonu star 16 godina (2:14:04, Čikago, 2019.)! Do tada ga je držala Pola Redklif (2:15:25, London, 2003.)

Kosgei je trčala u jednom od modela specijalno dizajnirane linije Nike Vaporfly, sa potplatama od karbonskih vlakana, koji je potom zabranjen, od strane Svetske Atletske Federacije (ASF)! To znači da je moguće i da novi rekord bude poništen.

O ovim patikama je bilo reči u ovom stručnom tekstu Ognjena Stojanovića: NAUKA: Šta se krije iza uspeha Eliuda Kipčoge-a i maratona ispod 2 sata? (Kipčoge je trčao u AlphaFly modelu, iz ove linije, sa sličnom tehnologijom)

Hoće li ASF priznati rekord i/ili uvesti strožija pravila?

Sva problematika je u tome što sastav đona – pena i karbonska vlakna – deluje poput opruge, što pomaže trkačima kod “odskoka” unapred pri svakom koraku. Do kraja ovog meseca očekuje se izveštaj tehničkog lica koje ispituje ove patike.

ASF dovodi sebe u drugu kontroverzu, razmatranjem da novi rekord ipak bude priznat, iako će ovaj model patika najverovatnije biti zabranjen u atletici.

Inače, ovu tehnologiju će i ostali proizvođači vrlo brzo usvojiti, odnosno ponuditi svoju verziju, s obzirom da je ovaj model “zapalio” trkačku zajednicu širom sveta, pa s razlogom postoji bojazan da će mnogi drugi rekordi pasti vrlo brzo! Već na Olimpijskim igrama 2020.

Na meti su već i drugi modeli Najkija… Ostaje da se vidi da li će zabrana obuhvatiti sve modele sa sličnom tehnologijom. U svakom slučaju, postoji pritisak na ASF da uvede strožija pravila što se trkačke obuće tiče.

Takođe postoji i zabrinutost zbog dugoročnog zdravstvenog uticaja patika – koje sadrže karbonske pločice u đonu – na trkače koji nisu na elitnom nivou i koji pretežno koriste pete, a ne nožne prste da bi “odskočili”. Uskoro se očekuju pravila koja ograničavaju debljinu đona i upotrebu karbonskih ploča.

Postojeći propisi ukazuju jedino na to da obuća ne sme pružiti “nepravednu prednost” i da mora biti “razumno dostupna” svima.

S obzirom da većina svetskog stanovništva zarađuje mesečno manje nego što je cena ovih patika u maloprodaji, da li se one zaista mogu smatrati “dostupnim svima”, i šta znači “razumno”?

Javnost je podeljena po pitanju priznavanja rekorda iz 2019-e

Jedni drže stranu inovacijama i progresu, ukazujući na evoluciju patika i novine koje su sportski brendovi uveli u poslednjih 30 godina, i smatraju prihvatljim prednosti u obaranju rekorda (nazovimo ih “Nova Škola”).

“Stara Škola” smatra da svi novi rekordi koji su postignuti uz pomoć kontroverznih patika treba da budu poništeni, a neki čak idu dotle da nova tehnologija ne treba da izlazi u prodaju.

Da li ste vi Nova ili Stara Škola?

Nije pitanje da li će nove tehnologije uticati na rezultate atleta, već da li je to etički? Čini se, večito pitanje…

Inspirisano člankom sa daily.mail.co.uk

4 Comments

4 Comments

 1. sladjan

  26.01.2020 at 01:06

  Ne bi trebalo ponistiti rekorde niti zabraniti prodaju patika.I drugi modeli patika (skoro podjednako skupe) koriste efekat opruga,samo je kod Nike-a to naprednije.Efekat opruga je pasivan-ne koristi dopunski izvor energije,niti drugi izvor kretanja (kao bicikl).Ko ce izmeriti efekat i povuci granicu dozvoljivog?Dali treba zabraniti i druge patike koje korist ovaj efekat,ili samo Nike,samo zato sto su bolje?
  Zasto zabraniti da bolje situirani (ili vise zapaljeni za trcanje) rekreativci trce u patikama kakve hoce?Prosecan pusac popusi par ovakvih patika za pola godine!
  Ove patike ne pojacavaju efekat trcanja,nego smanjuju nepotrebne gubitke energije,a to ima svoj limit.
  Bice bolje i za zdravlje trkaca-bice manje povreda.

  • Nevena Prokić

   28.01.2020 at 10:10

   Potpuno se slazem sa ovim tvojim misljenjem. I isto razmisljam po oba pitanja.
   Inace, imam Nike Epic React Flyknit i obozavam ih, a naravno htela bih i bolje, jer cu biti efikasnija.
   Pozdrav

 2. Radovan Brcin

  30.01.2020 at 11:32

  Mislim da postoje mehaničke sprave koje pomaću da čovek trči brže nego na svojim nogama. Ove Nejke idu u tom pravcu. Mislim da tteba ograničiti dwbljinu đona oa neka svaki proizvođač napravi najbolje sto može. A rekreativci neka trče u čemu hoće. Isto i biciklisti rekreativci voze bicikle od 5,5kg a takmičari 6,8 kg.

 3. Dušan Popović

  30.01.2020 at 18:04

  Ako gledamo logično – koja je razlika između Adidas boost pene i ovog Najk đona i federa? Svi oni vraćaju neki deo energije nazad.

  Dok god nema dodatne energije (neke baterije) po meni je sve regularno.

  Mislim da je rešenje regulisanje maksimalne debljine đona i zabrana/dozvola korišćenja karbona (i naravno dodatne energije). Cena je nebitna.

  Dobro je poređenje sa biciklizmom. Naravno da većina rekreativaca ne mogu da priušti bicikle od profesionalaca. Ko ima para – samo napred. Realno, profesionalci će uvek moći da kupe najskuplje modele patika, a nama rekreativcima i dalje ostaje veliki izbor u cenovnom rangu koji nam odgovara.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...

Vesti

Svetska atletika (WA) objavila je u utorak automatske kvalifikacione standarde za Olimpijske igre u Parizu 2024. (koje će se održati od 2. do 11....

Vesti

Izazovne godine su iza nas, ali ovogodišnja Strava statistika “Year in Sport” po svemu sudeći pokazuje da se vraćamo na vreme pre pandemije. Radi...