Kenijska trkačica, Brigid Kosgei, je prošle godine u oktobru oborila ženski svetski rekord u maratonu star 16 godina (2:14:04, Čikago, 2019.)! Do tada ga je držala Pola Redklif (2:15:25, London, 2003.)

Kosgei je trčala u jednom od modela specijalno dizajnirane linije Nike Vaporfly, sa potplatama od karbonskih vlakana, koji je potom zabranjen, od strane Svetske Atletske Federacije (ASF)! To znači da je moguće i da novi rekord bude poništen.

O ovim patikama je bilo reči u ovom stručnom tekstu Ognjena Stojanovića: NAUKA: Šta se krije iza uspeha Eliuda Kipčoge-a i maratona ispod 2 sata? (Kipčoge je trčao u AlphaFly modelu, iz ove linije, sa sličnom tehnologijom)

Hoće li ASF priznati rekord i/ili uvesti strožija pravila?

Sva problematika je u tome što sastav đona – pena i karbonska vlakna – deluje poput opruge, što pomaže trkačima kod “odskoka” unapred pri svakom koraku. Do kraja ovog meseca očekuje se izveštaj tehničkog lica koje ispituje ove patike.

ASF dovodi sebe u drugu kontroverzu, razmatranjem da novi rekord ipak bude priznat, iako će ovaj model patika najverovatnije biti zabranjen u atletici.

Inače, ovu tehnologiju će i ostali proizvođači vrlo brzo usvojiti, odnosno ponuditi svoju verziju, s obzirom da je ovaj model “zapalio” trkačku zajednicu širom sveta, pa s razlogom postoji bojazan da će mnogi drugi rekordi pasti vrlo brzo! Već na Olimpijskim igrama 2020.

Na meti su već i drugi modeli Najkija… Ostaje da se vidi da li će zabrana obuhvatiti sve modele sa sličnom tehnologijom. U svakom slučaju, postoji pritisak na ASF da uvede strožija pravila što se trkačke obuće tiče.

Takođe postoji i zabrinutost zbog dugoročnog zdravstvenog uticaja patika – koje sadrže karbonske pločice u đonu – na trkače koji nisu na elitnom nivou i koji pretežno koriste pete, a ne nožne prste da bi “odskočili”. Uskoro se očekuju pravila koja ograničavaju debljinu đona i upotrebu karbonskih ploča.

Postojeći propisi ukazuju jedino na to da obuća ne sme pružiti “nepravednu prednost” i da mora biti “razumno dostupna” svima.

S obzirom da većina svetskog stanovništva zarađuje mesečno manje nego što je cena ovih patika u maloprodaji, da li se one zaista mogu smatrati “dostupnim svima”, i šta znači “razumno”?

Javnost je podeljena po pitanju priznavanja rekorda iz 2019-e

Jedni drže stranu inovacijama i progresu, ukazujući na evoluciju patika i novine koje su sportski brendovi uveli u poslednjih 30 godina, i smatraju prihvatljim prednosti u obaranju rekorda (nazovimo ih “Nova Škola”).

“Stara Škola” smatra da svi novi rekordi koji su postignuti uz pomoć kontroverznih patika treba da budu poništeni, a neki čak idu dotle da nova tehnologija ne treba da izlazi u prodaju.

Da li ste vi Nova ili Stara Škola?

Nije pitanje da li će nove tehnologije uticati na rezultate atleta, već da li je to etički? Čini se, večito pitanje…

Inspirisano člankom sa daily.mail.co.uk

planovi za trčanje