Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Ruska atletičarka Natalia Antyukh nakon 10 godina ostala bez medalje

Natalia Antyukh je ostala bez zlata koje je osvojila 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu na 400m zbog prisustva nedozvoljenih supstanci u njenoj krvi, prenosi Rojters.

Odeljenje za integritet u atletici (AIU) diskvalifikovalo je njene rezultate od jula 2012. do juna 2013. nakon ponovljenog testiranja njenog uzorka.

Zlato preuzima Lashinda Demus

Lashinda Demus

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) odlučio je da postupi po odluci AIU i zlatnu medalju dodeli Lushindi Demus iz SAD-a.

Srebrnu medalju umesto bronzane će dobiti Čehinja Zuzana Hejnova, a bronza ide Jamajčanki Kaliese Spencer.

Natalia Antyukh već ostala bez jedne medalje

Antonina Krivoshapka

Natalia Antyukh je već ostala bez medalje u Londonu na štafeti 4x400m. Naime, kod članice njenog tima, Antonine Krivoshapke, pronađena je nedozvoljena supstanca, a samim tim i oduzeta medalja celom timu.

Natalia je suspendovana do 2025. godine zbog dopinga, ali s obzirom na to da već ima preko 40 godina, nije oštećena jer je u penziji. Presudu je prošle godine doneo Sud za sportsku arbitražu (CAS).

„Posledica optužbi AIU su zasnovane na podacima LIMS, te je ruska atletičarka Natalia Antyukh banovana zbog upotrebe zabranjene supstance/metoda.“, navodi se u saopštenju AIU.

Antyukhini rezultati su diskvalifikovani nakon što je Ruska antidoping agencija (RUSADA) donela odluku prošle nedelje. Presuda će postati konačna i obavezujuća ako nakon 45 dana nema žalbe.

Ona je osvojila bronzu na 400m 2004. i srebro na štafeti na 4x400m i ove medalje (za sada) nisu oduzete.

I drugim ruskim atletičarima oduzete medalje sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine

Mariya Savinova

Nekoliko drugih ruskih atletičara takođe je ostalo bez medalja sa Olimpijskih igara 2012. zbog kršenja antidoping pravila.

Na listi su Mariya Savinova (800m), Olga Kaniskina (20km brzo hodanje), Svetlana Shkolina (skok u vis), Tatyana Lysenko (bacanje kladiva), Darya Pishchalnikova (bacanje diska) i Tatyana Chernova (sedmoboj).

U muškim disciplinama, Rusu Sergey Kirdyapkin (50km brzo hodanje) i Ivan Ukhov (skok u vis) su takođe oduzete medalje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Rezultati u sportu zaista napreduju? Tehnologija je dosta doprinela tome, kako od boljih uslova za treniranje, merenje podataka, razvitka nauke do toga da je...

* Naslovna

Zbog kontraverze, koja je u jeku već neko vreme, a tiče se dopinga na Olimpijskim igrama, sa posebnim fokusom na ruske atletičare, odlučili smo...

Ishrana za trčanje

Sportski suplementi su proizvodi koji se koriste za povećanje atletskih performansi i to su: vitamini, minerali, amino kiseline, neke biljke… Mogu se naći u...

Vesti

Neretko viđamo ili čujemo da neki profesionalni sportista konzumira supstance koje nisu u skladu sa opredeljenjem koje iziskuje vođenje zdravog života gde se određene životne...