Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Ako želite da trčite polumaraton sa 90 majica potrebno je ‘mnogo vežbe’, kaže trkač koji je oborio ovaj rekord

Da li biste trčali polumaraton sa 90 majica?

David Eliuk je upravo to i uradio. Istrčao je polumaraton sa 90 majica u Edmontonu, u Kanadi ovog februara. To je čak 14 majica više od dosadašnjeg rekorda Davida Smith-a iz 2019. godine.

„Želeo sam da postavim izazov pred sledeću osobu koja želi da pokuša da obori rekord“, rekao je Eliuk. “Nadam se da će 90 [majica] trajati nekoliko godina i da će to biti nešto za šta ću moći da se držim.”

Slojevi, pogotovo zimi nisu loša stvar. Ali 90 majica su sa sobom nosile i određenu težinu. U ovom slučaju skoro 21 kg, a na to dodajte i oko 2kg znoja.

Kako su tekle pripreme za polumaraton sa 90 majica

Eliuk se pripremao oko 5 meseci za izazov.

„Počeo sam pre otprilike četiri ili pet meseci, i svake dve nedelje bih dodao 10 ili 12 slojeva na ono što sam nosio“, objasnio je trkač. “A onda bi se na kraju nagomilalo, tako da sam se mogao naviknuti na težinu i ograničenje kretanja.”

Eliuk je većinu majica dobio na poklon od kompanija za upravljanje sportskim događajima, i u velikim brojevima. Naime, sa svakim slojem se Eliuk je bio veči, pa su se i veličine majica koje je nosio razlikovale, rekao je.

Čak i sa ovih 90 majica, Eliuk je trku završio za 2:37,54. Trka je bila problematična na početku kada su mu majice prekinule cirkulaciju u levoj ruci (privremeno).

Kada se radi o rekordima ove vrste, vreme završetka se ne uzima u obzir, sve dok se obori trenutni rekord.

„Gubio sam malo motoričke funkcije u levoj ruci, a tim koji je bio sa mnom uspeo je da napravi neka podešavanja usput i reši taj problem, kako bismo drugu polovinu trke trčali brže.”

Eliuk je trkač. Istrčao je Bostonski maraton 2018. godine, njegov lični rekord na maratonu je 2:59 i prethodno je završio nekoliko Ironman triatlona. Ali on opisuje ovaj izazov kao jednu od najtežih stvari koje je uradio.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sertifikacija Ginisa na čekanju

Eliuk je trenutno u procesu prikupljanja dokaza za zvaničnu sertifikaciju Ginisovog svetskog rekorda. U međuvremenu i njegova deca su dobila inspiraciju i žele da obaraju svoje rekorde.

„Oko Božića, moje troje dece je počelo da mi postavlja pitanja o tome šta bi oni mogli da urade, koji rekord da obore? Tako da smo istraživali, a Ginis ima neke specifične dečje svetske rekorde za decu mlađu od 16 godina i različite starosne kategorije. I poslali smo njihova imena da pokušamo par.”

Eliuk je rekao da zapisi uključuju broj čarapa koje se stavljaju na jednu nogu za 30 sekundi i slaganje Lego kockica u pravougaoni toranj.

Izvor cbc.ca

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Nike izazov ovog vikenda! Testiraj koliko si brz/a, a Intersport nagađuje. Trči barem 30 s brže od 14 km/h  i osvoji Nike poklon! Najbrži...

Vesti

Everesting, kao najteža planinarska disciplina predstavlja ekstremni izazov mnogim planinarima. Suština je napraviti visinsku razliku koliko iznosi najviši vrh sveta Mont Everest 8848 metara....

Vesti

Da li bi vam ikada palo na pamet da trčite trku i pušite cigaru za cigarom? 50godišnji trkač iz Kine je uradio upravo to....

Najave trka

3. Jesenji Beogradski polumaraton biće trka koja se ne propušta. Preko 2000 učesnika popunilo je prijave putem sajta Beogradskog maratona i obezbedilo svoje mesto...