Vesti

Njujorkški maraton – Kenijci izdominirali u obe kategorije

Nema komentara

U nedelju, 06. novembra održan je 51. Njujorkški maraton. Trka je bila brža od očekivane s obzirom na najtoplije vreme na maratonu ikada. Istorijski gledano, temperature na maratonu se kreću između 10 i 13 C stepeni. Ovog puta temperatura je iznosila 21 C.

Nakon otkazanog maratona 2020. i prepolovljenog u 2021., Njujorkški maraton se vratio u punom sjaju sa oko 52.000 učesnika!

Evans Chebet i Sharon Lokedi pobednici Njujorkškog maratona

Evans Chebet i Sharon Lokedi napravili su dvostruki uspeh za Keniju na maratonu u Njujorku.

Chebet (33) je pobedio i na Bostonskom maratonu u aprilu, a Njujorkški maraton je završio sa vremenom do 2:08.41. nakon što se Daniel Do Nasimento iz Brazila srušio.

Drugi je završio Etiopljanin Shura Kitata, dok je treći bio Abdi Nageeye iz Holandije.

Lokedi (28) koja je ujedno i debitovala na Njujorkškom maratonu, je pobedila na sa vremenom od 2:23:23.

Lokedi je pobedila nakon što je u poslednoj fazi pobegla Lonah Salpeter iz Izraela. Svetska šampionka u maratonu Gotytom Gebreslase iz Etiopije bila je treća.

Marcel Hug i Susannah Scaroni pobedili su u trkama u invalidskim kolicima, postavivši novi rekord staze.

Bila je to peta njujorška pobeda za Švajcarku Hug (36), čije je vreme 1:25:26 oborilo 15-godišnji rekord za skoro četiri minuta.

Do Nascimento se srušio na 34. kilometru

Do Nascimento je bio u vođstvu do 34. kilometra. Prvu polovinu trke je istrčao za 1:01:22 što je vreme koje je definitivno vodilo ka obaranju rekorda staze.

U jednom trenutku, na 34. kilometru, Do Nascimento je stao da bi otišao u toalet. Trebalo mu je 18 sekundi da uđe i izađe, što je neverovatno impresivno. Ali nedugo zatim je počeo da usporava.

A onda se, iznenada, Do Nascimento sklonio u stranu i stao. Nekoliko trenutaka kasnije, njegove noge su počele da se klate pre nego što se srušio na pločnik.

Medicinsko osoblje i policajci njujorške policije odmah su pritrčali da pomognu palom trkaču. Na sreću, Do Nasciment je na kraju uspeo da se vrati na noge i nije morao da ide u bolnicu. Međutim njegovoj trci je došao kraj.

Ovo mu se desilo 2020. u Tokiju kada je morao da odustane nakon 26. kilometra.

Prvi put nagrade za najbolje nebinarne trkače

https://www.instagram.com/p/CjbGJx6u1s6/?hl=en

Iako ovo nije bio prvi put da je Njujorški maraton proglasio pobednika nebinarne kategorije, događaj je ušao u istoriju kao prvi svetski maraton koji je dodelio novčane nagrade nebinarnim sportistima. Jake Caswell završio je trku sa vremenom od 2:45:12.

„Prošao sam kroz prvi deo malo brže nego što je trebalo“, rekao je Caswell za Runner’s World. „Voleo bih da sam se osećao bolje, ali završio sam. To je jedino bitno.“

Pet od šest Major trka je dodalo nebinarnu kategoriju u svoje redove. A World Marathon Majors trenutno ne nudi novčane nagrade nebinarnim sportistima. Zato je New York Road Runners platio ove nagade iz svog džepa:

  • $5.000 za prvo mesto
  • $4.000 drugo
  • $3,000 treće
  • $2.000 četvrto
  • $1,000 peto mesto

Prošlogodišnji pobednik Zachary Harris, završio je drugi sa vremenom od 3:09:41. Justin Solle je bio treći za 3:14:48. Nick Dill je završio četvrti sa svojim vremenom 3:27:30. Erin Anthony je bila peta sa vremenom od 3:29:33.

Tim Beogradskog maratona na Njujorkškom maratonu

Darko Habuš i Ted Matelus, direktor Njujorkškog maratona (desno) i Darko Habuš i Michael Nishi, direktor Čikaškog maratona (levo)

Tim Beogradskog maratona je imao tu privilegiju da i ove godine bude deo najvećeg trkačkog događaja.

U organizaciji Njujorškog maratona organizuje se program na kome prisustvuju direktori svih većih maratona, a čast, da bude na ovom događaju, dobio je i direktor Beogradskog maratona Darko Habuš. On je imao priliku da razgovara i razmeni iskustva sa direktorom Njujorškog maratona, Tedom Metelusom.

Ovo je bila prilika da se prisetimo dobrog odnosa koji gaje Njujorški i Beogradski maraton, koji datira još od njegovog osnivanja. Podsećanja radi, Beogradski maraton jedini na svetu dodeljuje trofej u čast Fred Lebow-a pobednicima maratona. Fred Lebow je začetnik trkačkog pokreta u Njujorku i modernog maratonskog pokreta i osnivač Njujorškog trkačkog kluba i maratona.

Ruska atletičarka Natalia Antyukh nakon 10 godina ostala bez medalje
„Prepakovana“ SkyRunning liga i nagrade najboljima: Miluša Bošković i Danijel Lončarević prvi
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed