* NaslovnaVesti

Ekstremno nevreme ubilo 21 učesnika ultramaratona u Kini

2 komentara

Dvadeset jedan ultramaratonac je poginuo nakon što su ekstremni vremenski uslovi pogodili planinsku trku od 100 kilometara (62 milje) na severozapadu Kine, prenosi CNN.

Iznenadna promena vremenskih uslova rezultirala je olujnim pljuskovima, ledenom kišom i olujnim vetrom tokom trke, koja je počela oko 13:00 sati u subotu na turističkom mestu Yellov River Stone Forest u okrugu Jingtai, Baiiin, severozapadne kineske provincije Gansu, izvestila je u nedelju centralna Kineska televizija (CCTV)

Izuzetno hladno vreme izazvalo je nelagodu i hipotermiju među maratoncima, što je rezultiralo nestankom nekih, a trka je prekinuta, jer su lokalne vlasti odmah organizovale više spasilačkih snaga da traže nestale trkače.

1.200 spasilaca je učestvovalo u potrazi po mraku i hladnom vremenu. Photo: Xinhua

Liang Jing, jedan od poznatih kineskih ultramaratonaca, bio je među onima koji su poginuli, potvrdila je organizacija Hong Kong 100 Ultra Marathon, koja organizuje događaj, u saopštenju objavljenom u nedelju.

Ova organizacija navodi da je Liang bio „omiljeni“ član hongkonške trkačke scene. Redovno je učestvovao u godišnjoj trci na 100 kilometara u Hongkongu, a bio je vicešampion u poslednje dve godine, dodaje se.

Kako su temperature padale u kamenoj šumi Žute reke, trkači su počeli da prijavljuju da pate od hipotermije, dok su neki od njih nestali.

Organizatori ultramaratona prekinuli su trku i pokrenuli potragu u kojoj je učestvovalo 1.200 ljudi koji su pretraživali komplikovani teren. Potraga je nastavljena i po mraku.

Većina takmičara nosila je tanke šorceve i majice.

Janet Ng, direktor trke na hongkonškom ultra maratonu 100, rekla je u nedelju za CNN da nije u poziciji da komentariše značaj koji se pridaje bezbednosti na ultramaratonu Gansu, ali je naglasila da cela zajednica trkača žali sa velikom tugom.

Jedan učesnik je rekao lokalnoj stanici Red Star Nevs: „U jednom trenutku nisam mogao da osetim prste (jer je bilo tako hladno). Istovremeno i moj jezik se osećao smrznutim.“

Rekao je da je odlučio da napusti trku. „Povukao sam se nazad na pola planine i ušao u drvenu kabinu u smeru spasioca. Već je bilo oko 10 trkača koji su ranije sišli i u kabini smo čekali spašavanje oko sat vremena. Na kraju oko 50 trkača došlo i sklonio se u kabinu “.

Do nedelje ujutro, 151 od 172 učesnika trke bio je potvrđen na sigurnom, a osam u bolnici. Još 21 je pronađeno mrtvo, prema državnom časopisu People’s Daili.

Izvor: CNN

Šta je dobar izbor namirnica za mršavljenje i kojim namirnicama treba dati prednost
Brda plaćaju račune – trening uzbrdo jeste težak ali se višestruko isplati. Ovo je jedan vrhunski trening brda za vas
Tags: ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Na žalost. To će se dešavati sve češće. Elitni trkači, a onda i drugi sve manje nose obaveznu opremu.

    Odgovori
  • Slažem se Vladimire. Obavezna oprema bi im sigurno barem malo olakšala njihovu patnju. Ne razumem zašto organizator tretira elitne trkače drugačije od ostalih (taj slučaj je i na nekim ozbilnijim trkama). Možda zbog toga jer se očekuje da ti trkači imaju prateći ekipu koja brine o njima.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed