Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Brda plaćaju račune – trening uzbrdo jeste težak ali se višestruko isplati. Ovo je jedan vrhunski trening brda za vas

trening uzbrdo

Ako uključite trening uzbrdo u vašu rutinu možete da očekujete više snage, okretnosti, izdržljivosti i još mnogo toga.

Postoji dobar razlog zbog kojeg trkači kažu da brda plaćaju račune. Ne samo da je brdski trening presudan za sve one koji žele da se oprobaju na trail trkama, to je i vrhunski multitasker za vežbanje.

Trčanje uzbrdo jača mišiće, povećava brzinu i okretnost, isteže ahilovu tetivu i promoviše ekstenziju kuka. To ga čini korisnim za sve. Sve što vam treba su patike, brdo dugo oko 40 metara i oko 30 minuta.

Ovo je set odličnih vežbi za brdski trening koji je inspirisan metodama Arthura Lydiarda.

Zagrejte se trčeći ili brzom šetnjom, a zatim napravite pet ponavljanja svake vežbe, hodajući između.

Lagani početak

Zašto: Brda opterećuju noge drugačije od ravnog tla. Zato se na početku preporučuje lagan uspon. To će dovesti do bolje forme i većeg aerobnog kapaciteta.

Kako: Usmerite pogled ka vrhu i laganim tempom se uspnite. Održavajte dobro držanje tela dok podižete kolena i radite rukama. Naginjanje lagano unapred će takođe biti od pomoći.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Odbacivanje uzbrdo sa podizanjem kolena – Step hill running

Zašto: Poboljšava vreme reakcije i gradi snagu – korisno je takođe za skijaše i brdske bicikliste.

Kako: Počevši od dna, odgurnite se jednom nogom, dok drugo koleno podižete prema gore, sa dovoljno snage da se odbacite nekoliko centimetara od tla. Sletite, a zatim se odgurnite nogom koja je bila upravo u vazduhu.

Neka vam nožni prsti budu nagnuti tako da sletite na lopticu stopala, a ne na prst, i pokušajte da se spustite ispod centra mase, dakle nikako na petu i prste već srednjim delom stopala i malo nagnuti unapred.

Poskoci u dalj uzbrdo – Hill Bounding

Zašto: Podstiče snažno potiskivanje i potpunu ekstenziju kuka, korisno za trkače i penjače.

Kako: Jednom nogom odgurnuti zemlju, gurajući nogu prema gore i što dalje ispred sebe, zadržavajući dobro držanje. Sletite na prednju nogu dok zamahujete zadnjom nogom napred da biste ponovili isti pokret na drugoj strani. Fleksori kuka bi trebalo da osete istezanje, a zamah rukama treba da pomogne u pokretu.

Žusti poskoci uzbrdo – Hill Springing

Zašto: Ovde se radi o poboljšanju vaše koordinacije, što će vam dobro doći tokom penjanja ili trčanja na stazi.

Kako: Veoma je slično predhodnoj vežbi, ali pojačajte korak do koraka (jedan nivo ispod sprinta). Provešćete manje vremena u vazduhu, ali sa svakim pritiskom generišete više energije, dostižući vrh brda mnogo brže. Držite kukove visoko – ne sedite. Opustite ramena i vrat da biste postigli pun zamah ruke.

Sve vežbe su prikazane u ovom videu

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Staze za trčanje

Uzbrdice za trčanje u Srbiji su na svakom koraku i bukvalno u svakom mestu ih ima. Ali nekako se često seti da nam baš...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

Trening

Podaci o treningu mogu biti odličan alat za napredak, ali je moguće i preterati sa oslanjanjem na njih. Prosečan trkač danas ima više podataka...

* Naslovna

Prošle nedelje smo pisali o 10 prednosti koje preskakanje vijače donosi našem zdravlju, a sada vam donosimo šest razloga zašto je dobro za trkače....