* NaslovnaPatike za trčanje

Da li je zaista potrebno da ,,razgazite“ nove patike?

Nema komentara

Tokom godina navikli smo da svake patike koje kupimo – moramo da ,,razgazimo“. Ovo podrazumeva postepeno oblikovanje patika prema stopalima hodanjem u njima pre nego što počnemo da trčimo.

Pročitajte i: Kako odabrati najbolje patike za trčanje zimi

Zahvaljujući napredovanju u tehnologiji obuće i materijalima, u većini slučajeva, trkači više ne moraju prolaziti kroz ovaj period prilagođavanja. Canadian Running preneo je više detalja o tome zašto više nije potrebno da ,,razgazimo“ trkačke patike.

Nasleđe kože i čvrstih srednjih đonova

U prošlosti su trkačke patike uglavnom bile izrađene od kože. A koža ima jedinstvene osobine koje su zahtevale prilagođavanje kako bi se postigao željeni oblik. I sve to pod uticajem faktora poput vrste, debljine i namene kože.

Pročitajte i: Najbolje patike za trčanje u 2023. za sve namene

Osim toga, srednji đonovi ranijih modela bili su napravljeni od materijala koji su bili čvršći (EVA) i nedostajalo im je vraćanje energije. Bilo je uobičajeno da trkači primete promenu u udobnosti nakon 50-80 kilometara.

Savremeni materijali i konstrukcija

Izgled trkačkih patika se promenio, posebno u smislu materijala. ,,Savremene trkačke patike dizajnirane su sa naprednim materijalima i tehnikama izrade koje pružaju trenutnu udobnost“, kaže Nelson, specijalista za obuću.

Danas su većina gornjišta trkačkih patika izrađeni od sintetičkih materijala, obezbeđujući doslednost u kvalitetu proizvodnje i smanjujući potrebu za karakteristikama održavanja oblika poput presvlaka i šavova. Upotreba jednoličnih i elastičnih materijala omogućava patikama da zadrže svoj oblik tokom stotina kilometara bez nepotrebnog šava. Napredna pletena gornjišta ne samo da doprinose ekološki prihvatljivijem pristupu, već i poboljšavaju ukupnu udobnost i prozračnost.

Pročitajte i: Kako da pravilno očistite svoje trkačke patike

Najnoviji đonovi, napravljeni od superkritičnih pena poput PEBA, uvode napredne tehnologije koje pružaju izuzetno vraćanje energije. Ova jedinjenja su dizajnirana da zadrže svoje performanse i svojstva jastučića tokom životnog veka patika. Odsustvo potrebe za periodom prilagođavanja omogućava trkačima da biraju patike na osnovu trenutnog osećaja.

Saveti za prelazak na potpuno nove patike

Pre nego što krenete u trčanje sa svežim parom patika, Nelson predlaže nekoliko jednostavnih koraka kako biste bili sigurni da vam patike zaista odgovaraju.

,,Volim da uparim novi par patika sa novim parom čarapa za te sveže vibracije“, kaže on.

Nelsonov konačni savet kada isprobavate nove patike je jednostavan: nemojte previše razmišljati. ,,Da parafraziram Jogi Bera, ‘Trčanje je 90 posto mentalno. Druga polovina je fizička'“, kaže on.

Kada je reč o biranju i nošenju današnjih trkačkih patika, nema potrebe za previše razmišljanja. Sa napredovanjem tehnologije i eliminacijom potrebe za tim da ,,razgazite“ patike, trkači se mogu fokusirati na ono što zaista važi – njihovo iskustvo trčanja.

Da li biste prelazili 100 kilometara mesečno kako biste dobili godišnji bonus u iznosu od 130%?
Novi logo Svetskog prvenstva u krosu!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed