* NaslovnaZdravlje

Da li je moguće zaista oprati i reciklirati masku za jednokratnu upotrebu?

Nema komentara

Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne (navodi se na sajtu covid19.rs što znači da je to zvanične preporuka Ministarstva zdravlja R. Srbije). Svetska zdravstvena organizacija preporučuje slično: Ako ste zdravi, nosite masku samo ako dolazite u kontakt sa zaraženom osobom. Nema dokaza da maska može da vas zaštiti ako ste zdravi. (ovo je objavljeno u videu 5. februara)

Sa druge strane, maske su u deficitu u celom svetu, ali mnogi će posegnuti za maskom svaki put kada izlaze napolje, iz dva razloga – ne znamo ko je prenosilac kada odemo u supermarket na primer, ili, ne znamo da li smo i sami prenosioci jer i par dana pre ispoljavanja simptoma možemo biti zarazni. I ovi strahovi jesu opravdani obzirom na informacije i dezinformacije koje nam se plasiraju na dnevnom nivou, a virus zapravo nije do kraja istražen.

A evo šta kažu kineski stručnjaci

Iz Pekinškog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (izvor): Najvažniji način prevencije širenja virusa jeste nošenje maske. S obzirom da trenutno ne postoji vakcina, najbolje je izbegavati izloženost potencijalnoj zarazi. Time štitite i sebe i druge. To je kao da koristite sopstveni filter za svoj respiratorni sistem.

Prema njima, masku treba nositi ako odlazite u bolnicu, kada koristite javni prevoz, kada boravite u zatvorenom prostoru duže vreme, u kancelariji (naročito ako neko od kolega ima prehladu) i kada ste i sami pacijent.

Woman in Mask Holding Toilet Paper
Dva najtraženija artikla u svetu danas

Pravilno rukovanje maskom

Ako imate tu sreću da imate pravu, ne improvizovanu masku, postarajte se da je koristite pravilno! Svedočimo masovnom „bacanju“ maski jer se one ne koriste kako treba, nose se na bradi, vratu, diraju se rukama… dakle sami smo odgovorni za njenu efikasnost. Obratite pažnju na SKIDANJE MASKE u videu, recimo da je tu najčešća greška.

Ponovno korišćenje iste maske?

Osim ako nije naglašeno da je za jednokratnu upotrebu, da li možemo više puta iskoristiti masku?

Problem kod ponovne upotrebe maski nastaje kada uzmete u obzir dva faktora: Da li je maska sigurna za ponovnu upotrebu jednom kada se iznosi napolju i dođe u kontakt sa mogućim kontaminantima, i da li će maska i dalje pravilno filtrirati vazduh nakon pranja?

Što se tiče prve tačke, čini se da je ponovna upotreba maski sigurna ako ih pravilno koristite i mehanizam filtracije nije ugrožen. Prema Međunarodnom medicinskom centru (IMC) Peking, „Mehanizam filtracije je uglavnom inercijalni sudar, difuzija i elektrostatička adsorpcija. Premisa ponovne upotrebe maske nakon dezinfekcije je da sterilisana maska ne može uticati na slobodnu cirkulaciju vazduha niti se može uništiti mehanizam za filtriranje maske. “

Da li možete oprati masku?

Ovde su navedeni neki načini na koje se u kućnim uslovima može izvršiti dezinfekcija, a i iskomentarisano je koliko su ovi načini zapravo efektivni? Zagrevanje u suvoj rerni, prskanje alkoholom, Dezinfekcija stimerom (parom), Dezinfekcija visokom temperaturom i pritiskom, ultraljubičast zračenje.

Od ovih opcija, IMC Peking zaključuje da je dezinfekcija u suvoj rerni (zagrevanje na 70 stepeni Celzijusa tokom 30 minuta) imala najmanje štetan uticaj na mehanizam filtriranja, omogućavajući da filtracija čestica ostane iznad 95 procenata.

Dezinfekcija prskanjem alkoholom i dezinfekcijavrelom parom su ili naneli nepopravljivu štetu filtracijskim sposobnostima maske ili samoj strukturi maske. Iako je COVID-19 osetljiv na ultraljubičaste zrake, IMC navodi da je „nepoznat efekat inaktivacije virusa u maskama vlakana, jer se ne može direktno posmatrati. Stoga, ultraljubičasta dezinfekcija se ne preporučuje“.

Iako generalno nije preporučljivo reciklirati masku za jednokratnu upotrebu, Šangajci su se u laboratoriji bavili načinima za dezinfekciju koji ne bi trebalo da oštete filter maske ali ubijaju viruse (potražite joint study from Fudan University Shanghai Medical College and Ministry of Education/Medical Molecular Virology Laboratory of Health Committee and School of Public Health). Tako su došli do zaključka da korišćenu masku možete da stavite u jednu od onih vrećića koje se hermetički zatvaraju i ostavite ispred fena za kosu pola sata (nije neki zanimljiv način da ubijete vreme).

Pravilno odlaganje maske

Budući da je vaša maska možda postala kontaminirana nakon upotrebe (to je, na kraju krajeva, filtriranje vazduha ili zaustavljanje širenja virusa ako ga i sami imate), trebalo bi da osigurate da je pravilno odložite nakon upotrebe.

SZO preporučuje da, pre stavljanja maske, uvek perete ruke da biste smanjili moguće zagađenje. Takođe bi trebalo da se suzdržite od dodirivanja maske nakon što se postavi i ako je dirate, nakon toga opet operite ruke. SZO takođe preporučuje da zamenite masku ako ona postane prekomerno vlažna.

Da biste uklonili masku, dodirujte samo trakice i povucite ih sa ušiju ili glave. U idealnom slučaju ćete odbaciti masku u kantu za medicinski otpad (poput one u bolnicama), ali ako nemate taj luksuz, preklopite masku kao što je prikazano na donjim slikama pre nego što je bacite u kantu za mešoviti otpad. Operite ruke odmah nakon bacanja maske.

Izvor

Šta vi mislite, i šta su vas savetovali? Da li nosite masku kada izlazite napolje? Kako improvizujete ako nemate masku? Da li uopšte mislite da je potrebno, ako niste već bolesni?
ŽIVOT POSLE KORONE – Pravo je vreme da čovek sedne, porazmisli i postavi cilj (ili barem pravac) vezano za svoj trening i trčanje
Spartakove vežbe za snažniji core, Vol. 4 (VIDEO)
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed