Trke

Lužnički megdan – avanturistički izazov u netaknutoj prirodi naše zemlje

Nema komentara

Lužnički megdan predstavlja prvu zimsku sportsko-avanturističku trku u prirodi na području Balkana, ako verovatno i šire. Ovo je veoma kompleksna trka koja iziskuje nadprosečnu kondiciju, osnovno skijaško znanje i odlično snalaženje u prirodi. Sastoji se iz više disciplina i zahteva svestranost učesnika koji se bave “outdoor” sportovima.

Pravila Lužničkog megdana

Svaki tim se sastoji od dvoje sportista. To su uglavnom ljudi koji poseduju vrhunsku sposobnost i znanje iz alpinizma, orijentacije, skijanja, planinarenja i sličnih veština. Cilj je da na turno skijama (skije sa posebnim vezovima i veštačkim krznom, na kojima može da se pešači i po najdubljem snegu) pređu što brže zadatu trasu sa što više različitih prepreka.

Pred takmičarima je blizu 60km neobeleženih staza na kojima će biti specijalnih zadataka iz orjentiringa, alpinističkih prepreka (spuštanje i penjanje uz vertikale) i obaveznog bivakovanja u snegu. Timovi dobijaju od organizatora prerađenu vojnu kartu u razmeri 1:25.000 sa kontrolnim tačkama i zadacima koji će se menjati od tačke do tačke. Posebno će se nagrađivati brzina, način bivakovanja i pronalazak tačaka na karti. Gde je nemoguće koristiti skije, stavljaće ih na ranac i tako prelaziti tehničke detalje.

Skriveni deo Srbije, u netaknutoj prirodi

Trka je otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi u skrivenom delu Srbije na teritoriji opština Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad. Lokacija je jako zanimljiva i raznovrsna, obiluje i pitomim i tehnički teškim terenima, kao i atraktivnim kanjonima, vidikovcima, napuštenim tunelima i graničnim putevima.

Biće to i sjajna prilika za promociju naše zemlje u zimskom ruhu, sporta kao aktivnog načina života i novih atraktivnih lokacija za zimski turizam koji nije usko vezan samo za ski centre a jako je popularan u Evropi.

Generalni pokrovitelj takmičenja je Burn (energetski napitak), kao i Infoteam – zastupnik Garmina za Srbiju i Zeleno drvo (radnja planinarske opreme). Aktivno učešće, logističku i materijalnu pomoć takođe su pružile i sve tri opštine na kojima će se održati trka kao i njihove turističke organizacije. Pored njih, tu je Gorska služba spašavanja, Granična policija, SC Pirot, Školski internat iz Strelca, MUP analitika i veze, Planinarska društva Vidlič i Ruj, Extreme summit team i veći broj nacionalnih elektronskih i štampanih medija.

2. februar – Dan izdržljivosti

“Dan izdržljivosti” ili “Enduro day” – cilj je da timovi, dok su sveži, tog dana pređu najmanje 1.700mnv uspona sa posebnim zadacima na karti, gde će tražiti različite orjentacione tačke (krugove) kako slabiji timovi ne bi (samo) pratili tragove vodećih timova.

Trka će se odvijati na prilično jasnim i velikim makadamskim putevima koji su zapušteni, ali dovoljno dobri za “turiranje”. Pritom, “rampa” se spušta na 35km i nije dozvoljen nastavak dalje pre svitanja. Prva 3 tima koja (ukoliko) stignu do te tačke imaju dodatne bodove.

3. februar – Dan veštine

“Dan veštine” ili “Skill day”, timovi koji su prethodnu noć napravili vučje jame ili posebne bivake bez šatora, dobijaju dodatne bodove. Drugog dana ih očekuje malo uspona, ali više tehničkih detalja gde će svi morati da prođu deo trase sa skijama na rancu, niz uže, uz uže, po siparu, odsecima, starim napuštenim tunelima

Jedan deo staze nema klasične makadamske puteve pa je svakako potrebna maksimalna koncentracija i energija da se pređu određene prečice kroz vododerine i šumske useke sa toliko opreme, bez svežine, i posle prospavane noći u snegu.

Informacije o trci

 • Ne postoji limit timova, krajnji rok za prijavu je 20.01.2013.
 • Sportski lekarski pregledi su obavezni i ne smeju biti stariji od godinu dana.
 • Svaki sportista mora da potpiše izjavu o učešću na trci na svoju odgovornost.
 • Detaljni formulari prijava, nagradni fondovi i pravila takmičenja izlaze najkasnije do 10.01.2013.
 • Dolazak ekipa se očekuje 01. februara (petak) do 20h; mesto okupljanja je selo Strelac.
 • Start trke je planiran u 5:45 ujutru 02.februara.
 • U slučaju lošeg vremena takmičenje se pomera za 7 dana dok u slučaju nedostatka snega kamašne menjaju turno skije (nisu dozvoljenje krplje). Sva pomagala su dozvoljena sem gps uređaja.
 • Obavezna oprema (pored osnovne zimske odeće i obuće) je: kompas i primus boca sa gorionikom (zajednički), astro folija, kresivo ili šibice/upaljač, čeona lampa (minimum jedna po timu), vreće za spavanje, podloška, termosi, pojas, sprava za abzajl sa matičnjakom, pupkovina od 60cm do 120cm, žimar (malpa) i šlem.
 • Za sve timove je organizovan gratis prevoz iz Beograda u oba pravca, smeštaj i hrana.
 • Više o svim informacijama na našoj FB stranici – www.facebook.com/luznickimegdan.
 • Startnine po timu iznose 20 eura

Kontakt osobe:

Marko Nikolić – organizator
063.86.70.711
marko@udruzenjefreestylera.com

Manja Breberina – host & info
064.581.12.12
manja_breberina@hotmail.com

Ako vas je zainteresovao Lužnički megdan, evo kako je izgledala jedna od predhodnih zimskih avantura koju su organizovali Extreme summit team i Wild Serbia:

5. Beogradska trka Deda Mrazeva
Walt Disney World maratonski vikend [FOTO]

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed