“Ako je neko šampion, pokušaj da ideš sa njim. Ja sam pokušao da trčim zajedno sa Deriba Merga”, rekao je Cheruiyot. I nakon što je Etiopljanin (Merga) izgubio ritam, Kenijac ga je prešišao i osvojio 144. Bostonski maraton minut i 31 sekundu ispred drugoplasiranog Kebede-a. Sa vremenom 2:05:52 kenijac je oborio rekord staze za minut i 22 sekundi.

Robert Kiprono Cheruiyot ima 21 godinu i ovim rezultatom postao je drugi najmlađi osvajač Bostona. Omladinac je, verovali ili ne, trčao samo četiri maratona u životu, a prošle godine je bio 5 na ovoj trci. Ovom pobedom zaradio je 150.000 dolara plus 25.000 bonusa zbog rekorda.

Prošlogodišnji pobednik Deriba Merga je ušao u trku u formi koja se dovodila u pitanje. Tri dana pred maraton rekao je da nije zadovoljan treningom, a nekoliko prošlih trka on nije uspeo da završi. Ipak, išao je od početka jako i pokušao da pobedi. Na 35 kilometru krenuo je ispred, da bi se zajedno sa Cheriyot-om odvojio od vodeće grupe koju su činili 7 takmičara.  Tih pet kilometara njih dvojica su vukli oko 2:52 kada se Kenijac odvojio ispred Merga. U finišu drugi je završio Etiopljanin Tekste Kebede sa 2:07:23. Merga je bio treći sa 2:08:39.

Meb Keflezighi, Amerikanac pobednik Njujorškog maratona,  bio je 5. iza Ryan Hall-a. Meb je bio oduševljen pobedom Kenijca “Trčati ispod 2:06, vauu! Prilično neverovatno.”

Samo tri čoveka imaju maratone ispod 2:06 u Americi i svi su na superbrzom Čikaškom maratonu. Pre ovog podviga Cheruiyot-a, rezultat ispod 2:06 u Bostonu se smatrao nemogućim. Do danas, niko nije čak išao ispod 2:07, a samo sedmorica su u istoriji trke trčali ispod 2:08.