TrkeVesti

1. Petrovdanski planinski ultramaraton

18 komentara

Petrovdanski planinski maraton se na žalost, neće održati zbog slabog interesovanja. Odluku o otkazivanju organizator je doneo 15.juna 2010. godine.

Planinsko trčanje. Flickr: Calypso Orchid

Planinske trke ove godine postaju „in“ pa posle prvog prvenstva Srbije u planinskom trčanju u Dimitrovgradu 9. maja, koje se nesrećno poklopilo sa tradicionalnim Fruškogorskim maratonom, imaćemo i planinski ultramaraton. Ovaj nesvakidašnji spoj planinskog trčanja i ultramaratona deluje u prvi mah nestvarno, ali sačekajte Petrovdan (12. jul 2010.)  i uverićete se i sami.

Raspis

Naziv trke: Petrovdanski planinski ultramaraton 3x65km

Organizator: ARK Sopoćani

Mesto održavanja: 12. jul Visoravan Ponor 1300 n/v Istočni Mojstir, 13. jul Manastir Crna reka (saborni dan) i 14. jul Manastir Sopoćani (saborni dan)

Vreme održavanja: 08,00 – 15,00 časova

Kategorije: do 50 i preko 50godina

Vrsta trke i pravo učešća ultramaraton trka u obe konkurencije na 60km ili koliko se istrči za 7 (sedam) sati i tri vrste štafeta: muška, ženska i miks sa 4 do 6 članova. Startnina za svakog člana štafete je 10 eura u dinarskoj protivvrednosti.

 • maraton trka u obe konkurencije na 42,2km. Startnina za svakog maratonca je 9 eura u dinarskoj protivvrednosti.
 • polumaraton trka u obe konkurencije na 21,1km. Startnina za svakog polumaratonca je 8 eura u dinarskoj protivvrednosti.

Opanačka trka – trka u opancima: startuje zajedno sa ultramaraton trkom, limitirana je na 7 sati i svaki od učesnika mora trčati u opancima s kaišem – domaće proizvodnje i vunenim čarapama. Startnina za svakog opankotrkača je 5 eura u dinarskoj protivvrednosti.

Satnica trke: trka je limitirana na 7 sati, svi koji istrče dužinu maratona i više uspešno su završili trku biće rangirani, ali nemogu ostvariti pravo na novčane nagrade.

Staza: livade i makadami

Prijava i startnina: arksopocani@gmail.com

i tel 063 18 77 041 Za ultramaraton startninu ne plaćaju tri prvoplasirana učesnika ultramaratona u Subotici (12/13 jun 2010.) i Ušću – Bgd. (26. septembar 2009.) u trkama na 24 i 12 sati u obe konkurencije i za prvoplasirane veterane u obe konkurencije. Takođe startninu ne plaćaju tri prvoplasirana učesnika ultramaratona na 100km Maraton maratona (13. mart. 2010.), prva tri takmičara sa Podgoričkog ultramaratona 50km, tri prvoplasirana predstavnika Srbije sa Beogradskog maratona u obe konkurencije, tri prvoplasirana sa Beogradskog maratona u obe konkurencije predstavnika zemalja sa prostora bivše SFRJ u obe konkurencije.

Svi ovi kandidat koji ispunjavaju uslove da bi ostvarili pravo moraju se organizatoru prijaviti najkasnije do 15. juna 2010. godine.

Nagrade: Dnevne nagrade za plasman u muškoj konkurenciji od 1-5 mesta (za istrčanih 60km) po 50 eura i sveukupni pobednici ( za istrčanih 3x60km) od 1- 3 mesta po 50 eura. U ženskoj konkurenciji iznosi su isti ali za plasman od 1- 3 mesta (za istrčanih 60km). Za veterane u obe konkurencije iznosi su umanjeni 50% i odnose se za plasman od 1- 3 mesta (za istrčanih 60km).

Prevoz i smeštaj: Zavisno od broja učesnika biće obezbeđen prevoz iz Novog Sada i plaćaju ga učesnici. Smeštaj i hrana obezbeđeni – na tretet organizatora.

Kontakt: Velja arksopocani@gmail.com i tel 063 18 77 041

U nedelju u 10h na Adi. Gost: BG maraton
Press ONLINE – Kad će, bre, ovi da završe?!

Povezani članci

18 komentara. Leave new

 • Narode, čujte i počujte… srpski izum: Opanačka trka ili trka u opancima, u okviru Petrovdanskog ultramaratona. U članku su dodati detalji vezani za startninu i vrstu trka, kao i za nagrade.
  Sada imamo i polumaraton i maraton, za svakog ponešto…
  Ko voli nek izvoli.

  Odgovori
 • Војкан
  april 30, 2010 23:19

  Da li znate gde se mogu kupiti opanci? Nadam se da ovo nije samo neka fora?

  Odgovori
 • Nije fora, zaista će se trčati i u opancima, jer ako meksički indijanci mogu da trče u sandalama koje sami prave, zašto nebi naši trkači trčali u opancima?
  A gde se mogu naći… pa valjda nisu svi opančari stavili katanac na radnju…
  Opanko-trkači kompletu moraju imati i vunene čarape. Nadam se da ostatak opreme ne mora da bude tradicionalan i da će umesto šajkače moći da se metne kačket :)))

  Odgovori
 • ja negde imam skicirano,radio početkom 90-tih,kako bi taj opanak i gumenjak izgledali,moram to naći.
  A ako ne možete naći nigde opanke donose ih ljudi na vašar koji se održava svakog 3. u mesecu, a gde bi drugo u svetu nego u Rumi,normalno :)… pa izvolite.

  Odgovori
 • Пироћанац
  maj 1, 2010 15:41

  Opanci gumenjaci, imate ih kod nas. Fala Bogu Tigar – obuća i dalje dobro radi. Po opanke svi putevi vode u Pirot.

  Odgovori
 • Jovan Kovic
  maj 2, 2010 21:27

  Zanima me jedna stvar, Da li je ovaj polumaraton isto 9 maja , nisam bas dobro ukapirao iz teksa ?

  Odgovori
 • Jovane, Petrovdan ne pada 9. maja, nego 12 jula 🙂
  9. maja imaš Prevenstvo Srbije u planinskom trčanju u Dimitovgradu i Skopski (polu)maraton.

  Odgovori
 • Dragan Ćirić
  maj 6, 2010 08:33

  Imam nekoliko pitanja u vezi Petrovdanskog ultramaratona, za koje verujem da je korisnije da ih postavim javno, nego da ih šaljem na mejl organizatora.

  Pitanje 1.
  Kako je raspis Ultramaratona na trcanje.rs već jednom menjan – kolike su dnevne dužine 65km, 60km ili neke treće?

  Pitanje 2.
  Da li su dnevne dužine linijske staze (60 km od tačke A do tačke B) ili kružne staze na kojima se kilometraža postiže posle više krugova? Mislim da je pitanje bitno, jer je na kružnoj stazi jednostavnije organizovanje okrepnih stanica, dok se na linijskoj stazi, po pravilu, i hrana i voda mora nositi sa sobom.

  Pitanje 3.
  Imajući u vidu dnevne dužine staza i vremenski limit, interesuju me profili staza i ukupna visinska razlika?

  Pitanje 4.
  Obzirom da za tri dana treba preći gotovo 200 km, da li će za učesnike Ultramaratona biti obezbeđena medicinska pomoć ili bar masaža?

  Pozdrav od Ćire!

  Odgovori
 • @Ćiro, zahvaljujem ti na pravim i konkretnim pitanjima.

  1. Za ultramaraton dužine su 60 km.

  2. Dnevne dužine su kombinovane – dužinske i kružne. U okviru ovog ultramaratona imamo 4 trke: ultramaraton, maraton, polumaraton i trku u opancima – koja nije ograničena dužinom već vremenom koliko i ultramaraton. Dužinski deo će biti 10, 5 km a kružni deo za ultramaraton trči se na stazi dužine 1300m i tu će se trčati dužina preko 42km.
  Polumaraton dve dužine 10,5km.
  Maraton četiri dužine 10,5km.
  Ultramaraton i trka u opancima četiri dužine 10,5 km i ostatak preko 42km na kružnoj stazi dužine 1300 metara.
  Okrepne stanice će biti na 5,25km a u delu trčanja na kružnoj sazi samp na jednom mestu.

  3. Visinske razlike su oko 250metra.

  4. Medicinska pomoć i masaža će biti obezbeđeni.

  Odgovori
 • Boroja Drago
  maj 20, 2010 10:44

  Slično kao i Ćira i ja imam nekoliko konkretnih oitanja:

  A. Da li se ta prezentirana visinska razlika odnosi na jedan krug od 10.5km ili na svih 60km?

  B. O kakvom tipu smeštaja je reč?

  C.Možda se varam, ali kladim se u gajbu piva da će eventualno 1-2 muškarca preći 3x60km, a za žene se kladim i u večeru da čak nijedna neće moći to ostvariti. Smatram da plasman određuje ko će dobiti nagrade. U tom slučaju se postavlja pitanje šta je osnovni kriterijum za određivanje plasmana. Dali je to broj ostvarenih trka na 60 km, da li je to ukupna suma kilometara iz sva tri dana i ostvarena vremena, itd. Mislim da to treba jasno da stoji u propozicijama.

  D. Šta ako veteran bude prvi. Da li se njemu smanjuje nagrada za 50% (tako piše u propozicijama za nagrade)?

  Odmah da razjasnim, ja ću verovatno učestvovati samo u maratonskoj trci, jer za mene maraton je bio i biće večiti izazov.

  Ujedno, nekoliko dobronamernih sugestija i primedbi:

  – Sobzirom da se trke održavaju u julu kad su obično velike vrućine, i još po livadama, treba predvideti okrepne stanice na svakih 2.5-3 km. Ne treba maratoncima otežavati nešto je već samo po sebi teško.

  -Predlažem da ova manifestacija bude ipak 3x42km.

  – Svestan sam da Organizator određuje visinu nagrada. Ipak, smatram da nagrade „tolickog“ iznosa a za „mašala“ kilometre, ne mogu biti uslovljene napomenom „(za istrčanih 60km)“.

  Pozdravljam i želim uspešnu pripremu trke Organizatorima
  Drago

  Odgovori
 • Poštovani Drago evo odgovora na tvoja pitanja:
  A – Na svih 60km.
  B – Besplatan smeštaj je pod šatorima, u kasarni, manastirskim konacima i smeštaj po kućama meštana. Postoje hoteli i moteli sa cenom prenoćišta od 1300 – 2500 dinara po osobi.
  C – Predlažem svima koji nisu kadri da istče 60 da se opredele za neku kraću deonicu imate mogućnost da trku prilagodite sebi.
  D – Osvaja obe nagrade.
  Predlažeš ono što smo mi već predložili već imamo 3 h 42 km.
  Postoji mogućnost da bude više okrepnih stanica – kriterijum će nam biti vremenska situacija na dan trke.
  Staze će biti tako trasirane da će se većim delom trčati kroz šumu ili ladu.
  Naše mogućnosti su „tolicke“, mi smo poljoprivrednici i stočari i mi sve to dajemo iz naših džepova ako je neko voljan da ove iznose poveća rado ćemo ga prihvatiti i u njegovu čast održati promociju na SOS kanalu. Izvolite.

  Odgovori
 • „Naše mogućnosti su “tolicke”, mi smo poljoprivrednici i stočari i mi sve to dajemo iz naših džepova…“

  Za mene je ovo dovoljno, šaljem prijavu, i mislim da će ova trodnevna trka biti sjajna prilika za jednu veliku borbu sa samim sobom. Mislim da sam spreman prvi dan istrčati 60km, a za dalje ću videti. Ono što me najviše privlači je trčanje u prirodi, a toga će na ovoj trci biti na pretek.

  Nisam uspeo shavtiti kolika je kotizacija za pojedinačnu konkurenciju?

  Odgovori
 • Boroja Drago
  maj 22, 2010 13:06

  Mislim da se nismo razumeli. Što se mene tiče ne moraju uopšte da budu nagrade, ali ako su predviđene onda ne treba da se uslovljavaju. Napisao sam “tolickog” iznosa, tj pod znacima navoda, upravo da ukažem da one nisu tolicke, tj. male. U svakom slučaju vidimo se 12. jula

  Odgovori
 • Ђорђе
  maj 28, 2010 13:12

  @Sebo, kotizacija nije navedena naš propust a iznosi 15 eura (dinarski).

  Odgovori
 • Kako će biti organizovan prevoz od magistrale do odredišta – starta, pošto po tim putevima autobusi nemogu ići. Jedini prevoz od Ribarića do ovih mesta je taksi sa tarifom od 10 eura.

  Odgovori
 • Molio bih potencijalne učesnike našeg ultramaratona da nam se što pre prijave jer ćemo zbog slabog odziva biti primorani da ultramaraton otkažemo.

  Do danas prijavljeni su samo:
  Dragan Ćirić
  Drago Boroja
  Boban Pantović
  Sebastijan Ludaić
  Simić Milivoje

  Odgovori
 • Boroja Drago
  jun 14, 2010 18:21

  Još jedna prijava:

  Naležnjak Bernadeta, Poljska

  Odgovori
 • Aleksandar Anđelić
  jun 14, 2010 23:21

  U, Ćiro što si aktivan pa oni u PSV nemaju pojma kakvu zver imaju usvojim redovima !!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed