Ako se pitate gde je najbolje trčati, jednostavan odgovor bi bio – na mestima koja su prijatna svim čulima. Ta mesta mogu biti i urbanizovana, ali najbolje je da za trening izaberete stazu koja je udaljena od izvora buke i zagađenja. Naravno, to ne znači da treba svi da se spakujemo i pođemo na Zlatibor, ali malo truda i šetnje po kraju u kome živite može vam otvoriti oči da pronađete oaze zdravlja. Ako reka protiče kroz vaš grad ili naselje, to je uglavnom dobro mesto za rekreaciju. Obale naših reka su zaštićene nasipima koji obično mogu poslužiti i kao staze za trčanje.

U toplijem delu godine svi mi tražimo i hladovinu, a neka mesta kao što su veći parkovi, šumarci i šume mogu biti isto zgodna mesta za rekreaciju, a i za boravak u prirodi u celini. Mnoga naša izletišta postanu tesna za neke praznike poput 1.maja, ali i vikendima, kada ljudi traže malo mira i spokoja.

Urbane sredine poput Beograda, Novog Sada ili Niša su na prvi pogled oskudne lepim mestima za trčanje, ali uz malo informisanja i istraživanja  u trkačkim patikama otrkićete vaš grad u jednom novom i lepšem svetlu.

Ada Ciganlija

Jedno od mojih omiljenih mesta za trčanje u Beogradu je Ada Ciganlija. Ovo popularno izletište svh Beograđana pruža mogućnosti za bavljenje različitim sportovima. Meni je najznačajnija upravo staza za trčanje, odnosno pešačka staza. Ova staza je asfaltirana celom svojom dužinom od 7,7 km i potpuno je ravna. Po Adi se prostire mreža puteva i staza koju koriste biciklististi, pešači i ljubitelji rolera. Staze se nalaze u senci drveća koje leti pruža zaštitu od Sunca. Da ne bi ostali žedni dok trčimo, blizu staze su i mnogobrojne česme. Ko želi može i da predahne, osveži se i odmori posle trčanja, jer na Adi radi dosta kafića. Za trkače je napraveljna i Holmerova staza za vežbanje u dužini od 1200 m. Pročitajte više o stazi na Adi Ciganliji.

Banjička šuma

Još jedno lepo mesto koje volim je Banjička šuma, zaštićeno područje III kategorije i rezervat raznih ptica usred Voždovca. Prošle godine je započeta rekonstrukcija staze, urađena je drenaža ali su radovi stali. Sada se trči na podlozi koja je najpribližnija mešavini peska i zemlje, a u gornjem delu zemljana staza je posuta piljevinom (meka staza). Piljevina je nusproizvod čišćenja grana u gradskim parkovima a ima i još jednu dobru ulogu – minimizira udarna opterećenja na zglobove nogu, tako da vam trčanje ovde biva istinsko zadovoljstvo. S obzirom da se trči stazom kroz šumu, odmah na rukohvat svuda oko vas su zelene grane, koje svojim lišćem neutrališu buku i zagađenje sa Bulevara JNA, te daju duboku hladovinu. Veliki broj drvenih klupa i stolova sa nadstrešnicom kroz celu dužinu staze (oko 2150 m) vam omogućava da predahnete i uradite istezanja i druge vežbe. Staza kroz šumu ima blagi uspon u pravcu prema Trošarini.

Zemunski kej i Ušće

Zemunski kej

Staza od Kapetanije u Zemunu do Ušća Save u Dunav je još jedno fino mesto za trčanje. Na ovom prostoru se održava i nekoliko trka, na primer Polumaraton Ušće u prvoj nedelji aprila i Trka protiv droge i nasilja svakog 1.maja. Svi trkači koji vole trčanje pored reke pronaćiće ovo mesto posebno interesantnim. Ovaj potez, dunavski i savski kej, je popularno šetalište Zemunaca i Novobeograđana, pa pazite na pešake i roditelje sa decom u kolicima. Za osveženje postoje samo dve ćesme, blizu Retorana Asteriks i prema hotelu Jugoslavija. Klupa, međutim, ima sasvim dovoljno, pa ako se umorite imate gde i da predahnete.

Košutnjak

Košutnjak  je brdovito i šumovito izletište Beograđana sa puno mesta za trčanje, rekreaciju i odmor. Preporučujemo trim stazu, kao i otvorene poljane i šumske putiće za brdsko trčanje. Asfaltni put je uzak, na nekim delovima strm, a skoro uvek ima vozila te pokušajte da ga zaobiđete.  Na Košutnjaku se nalazi i Republički zavod za sport u čijoj blizini je i staza na kojoj se svake zime održava Beli kros. Ovde je vazduh čistiji nego u drugim delovima grada i leti je  par stepeni hladnije nego u centru, pa je svojevrsno “ostrvo osveženja” u vrelome gradu.

Na Košutnjaku postoje i neuređene šumske staze gde možete hodati i trčati, tako da imate utisak da ste negde daleko od grada. Mi smo upravo ovde radili naš prvi orijentiring i sjajno se proveli. Početnicima ipak preporučujem uređene staze, pored kojih imate i vodu, klupe i sprave za vežbanje koe vam mogu biti interesantni.

Od Ade do Dorćola

Od Ade Ciganlije do Sportskog centra “25. maj” na Dorćolu, se pruža lepa biciklistička staza koju uveliko koriste i trkači. Ova staza se nalazi uz reku Savu i dobro je povezana sa ostalim delovima grada. Nedostatak staze je to što nema hladovine, osim na jednom malom delu oko Beogradskog sajma gde se nalazi  i jedina česma na stazi. Deo oko Beogradske autobuske stanice, Stenke i Gazele nije najčistiji, a u blizini prolazi gust saobraćaj i ima buke. Ja baš zbog ovoga manje trčim ovuda, ipak više volim pravu prirodu.

Hajd park

Hajd park

Hajd park je sjajno meste za rekreaciju u kome se može trčati, džogirati, izvoditi razne vežbe i pobeći iz sivila teretana u zatvorenom prostoru. Ništa vam ne vraća osmeh tako lako kao priroda, a ovde ćete biti baš u takvom ambijentu. Prošle godine opština Savski Venac je preuredila park postavljajući fitnes sprave, što mnogo znači stanovnicima centra grada i žiljteljima Savskog Venca. Ovde se često mogu sresti i mladi i stari koji cene rekreaciju i uživaju u njoj.

To nije sve…

Zvezdarska šuma je takođe jedna svojevrsna oaza “zdravlja” u pretrpanoj metropoli, a u okviru sportskog centra Olimp postoji atletska tartan staza na kojoj se u letnjem periodu okupi i do stotinak trkača i trkačica u jednom trenutku. Beograd ima još dosta lepih mesta koje zaslužuju pažnju: Topčiderski park, Kalemegdan, Novobeogradski blokovi, Vidikovac, nasip na Borči, Miljakovačka šuma, Šumice  i mnogi drugi. Ako se nađete na takvim mestima sa željom da isprobate vaše nove patike (ili da nosite stare), uradite to obavezno!

Ja sam vam predstavio staze u Beogradu na kojima često trčim. Ukoliko biste želeli da predstavite vašu omiljenu stazu u Beogradu pošaljite nam opis na mejl. Takođe, bilo bi super da i ostali trkači iz Srbije predstave mesta na kojima treniraju. Pišite i širite duh sporta i trčanja!

planovi za trčanje