* NaslovnalifestyleNordijsko hodanjeStaze za trčanjeTrail & TrekingVesti

Najduža staza za rekreaciju na svetu je dugačka 27.000 kilometara i proteže se između dve obale Kanade

Nema komentara

Trans Canada Trail je najduža staza za rekreaciju na svetu. Projekat izgradnje ove staze je trajao 25 godina i njeno unapređenje se nastavlja.

Kanada je otovrila najdužu stazu za rekreaciju na svetu koja se proteže od obale do obale. Otvorena je za hajking, nordijsko hodanje, biciklizam, kajak i skijaško trčanje, ova staza od 27.000 kilometara je zapravo uređena mreža staza koje uređuju lokalne zajednice duž cele zemlje.

Bilo je potrebno četvrt veka da se završi i veruje se da je to najveći volonterski projekat ikad preduzet u zemlji, ali šta je zapravo Velika staza Kanade?

Velika staza (The Great Trail) – ranije poznata kao Trans Kanadska staza – pomalo je pogrešan naziv. S obzirom na to da je nedavno otvorena staza najduža staza za rekreaciju na svetu sa neverovatnih 27.000 kilometara, projekat je zaista sjajan, monumentalno dostignuće.

Neki kažu da je to najveća pešačka staza na planeti, ali ni ovo nije sasvim tačno. Velika staza nije baš jedna staza kojom možete ići od obale do obale, već izvanredna (i najduža na svetu) mreža višenamenskih staza.

staza za rekreaciju kroz celu kanadu

Jedinstvene staze, rute, putevi i staze širom zemlje spajaju se kako bi zajedno stvorile nacionalnu mrežu koja ide od severa prema jugu i od istoka do zapada. Mnogo se od toga (preko 27.000 km) može pešačiti ili voziti biciklom, ali postoje i vodene staze za kanuiste, kajakaše i veslače.

Neverovatno, ali organizacija koja pomaže u upravljanju stazom – Trans Canada Trail (TCT) – kaže da četiri od pet Kanađana žive na udaljeni samo 30 minuta od dela mreže. Velika staza takođe povezuje preko 15.000 zajednica, kao i glavne turističke atrakcije i prirodna bogatstva.

60% Kanađana se protiv stresa zbog COVID-19 bori boravkom u prirodi

U toku 2020. godine objavljeno je da je 60% odraslih Kanađana pronašlo olakšanje od anksioznosti od COVID-19 u prirodi, pa bi li takvi projekti mogli biti od suštinskog značaja za naš zeleni oporavak u postpandemijskom svetu?

Veliki put Kanade započeo je kao smeli san 1992. godine, kada je odlučna grupa Kanađana inspirisana da poveže lokalne staze i izgradi nove, kako bi stvorila nacionalnu mrežu staza

CEO of TCT Eleanor McMahon

Ideja je bila da se napravi mapa ruta koje će pomoći ljudima da se kreću ka prirodi, a istovremeno će smanjiti automobilske nesreće u kojima učestvuju planinari i biciklisti. David Hargrave, koji je bio uključen u projekat devedesetih godina, rekao je 1994. godine, „ne želimo ga duž autoputa ili u jarku. Želimo da cela stvar bude poput parka. “

staza za rekreaciju i vožnju biciklom
Deo staze za bicikliste koji je napravljen na bivšoj železnici – Zacharie Turgeon

Najveća staza za rekreaciju je i najveći volonterski projekat u istoriji Kanade

Možda najneverovatnije zvuči činjenica da je ovaj ogromni projekat sproveden volonterskim radom, u kako se veruje, najvećem volonterskom naporu u Kanadi.

Hiljade Kanađana pridružile su se ovom pokretu donirajući šta su mogle, volontirajući svoje vreme i zagovarajući ideju mreže rekreativnih staza koja bi mogla povezati različite kulture, pejzaže i zajednice.

Eleanor McMahon, CEO Trans Canada Trail

Iako je Trans Canada Trail tehnički završen, još uvek postoje grupe koje rade na održavanju, zaštiti i proširenju mreže. TCT pruža finansiranje i podršku stotinama lokalnih grupa i zajednica, koje su preuzele odgovornost dobrovoljnog upravljanja deonicama staze širom zemlje.

The Yukon region’s Miles Canyon.Trans Canada Trail

Povezivanje zajednica i obezbeđivanje pristupa prirodi

Uprkos kritikama Trans Canada Trail-a, u svetlu krize sa koronavirusom, koristi od boravka u prirodi nikada nisu bile više cenjene.

Mapa staza Trans Canada Trail – The Great Trail of Canada

Dok naučimo da se nosimo sa mnogim efektima ove globalne pandemije, ohrabreni smo jer vidimo da se toliko Kanađana u ovo vreme okreće stazama za fizičku aktivnost i na njima traže utočište

Eleanor McMahon, CEO Trans Canada Trail

Nedavna nacionalna anketa pokazala je da 43% Kanađana koji su ove godine planirali da putuju u zemlji razmišljaju da koriste staze kao deo svojih planova za odmor. I još važnije, 75% Kanađana redovno koristi staze, jer žive u njihovoj blizini.

Postoje i druge prednosti ovog projekta, jer služi za povezivanje preduzeća, zajednica i turističkih mesta, istovremeno podstičući održivi transport između ovih destinacija.

Verujemo da Velika staza ljudima pruža mogućnosti da zaštite svoje fizičko i mentalno blagostanje, dok istovremeno pomaže našim lokalnim preduzećima i turističkom sektoru da se oporave od razarajućih ekonomskih efekata u poslednjih šest meseci

Eleanor McMahon, CEO Trans Canada Trail

U Kanadi veruju da staze imaju presudnu ulogu kada izađemo iz ove krize i da će u vremenu kada ponovo bude moguće putovanje dočekati turiste u Kanadi i čudima Velike staze.

Počinje treking liga! Za sada se održava trka u nedelju!
Šta je laktatni prag i kako se određuje?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed