Staze za trčanje

Lepa mesta za trčanje u Beogradu

41 komentar

Ako se pitate gde je najbolje trčati, jednostavan odgovor bi bio – na mestima koja su prijatna svim čulima. Ta mesta mogu biti i urbanizovana, ali najbolje je da za trening izaberete stazu koja je udaljena od izvora buke i zagađenja. Naravno, to ne znači da treba svi da se spakujemo i pođemo na Zlatibor, ali malo truda i šetnje po kraju u kome živite može vam otvoriti oči da pronađete oaze zdravlja. Ako reka protiče kroz vaš grad ili naselje, to je uglavnom dobro mesto za rekreaciju. Obale naših reka su zaštićene nasipima koji obično mogu poslužiti i kao staze za trčanje.

U toplijem delu godine svi mi tražimo i hladovinu, a neka mesta kao što su veći parkovi, šumarci i šume mogu biti isto zgodna mesta za rekreaciju, a i za boravak u prirodi u celini. Mnoga naša izletišta postanu tesna za neke praznike poput 1.maja, ali i vikendima, kada ljudi traže malo mira i spokoja.

Urbane sredine poput Beograda, Novog Sada ili Niša su na prvi pogled oskudne lepim mestima za trčanje, ali uz malo informisanja i istraživanja  u trkačkim patikama otrkićete vaš grad u jednom novom i lepšem svetlu.

Ada Ciganlija

Jedno od mojih omiljenih mesta za trčanje u Beogradu je Ada Ciganlija. Ovo popularno izletište svh Beograđana pruža mogućnosti za bavljenje različitim sportovima. Meni je najznačajnija upravo staza za trčanje, odnosno pešačka staza. Ova staza je asfaltirana celom svojom dužinom od 7,7 km i potpuno je ravna. Po Adi se prostire mreža puteva i staza koju koriste biciklististi, pešači i ljubitelji rolera. Staze se nalaze u senci drveća koje leti pruža zaštitu od Sunca. Da ne bi ostali žedni dok trčimo, blizu staze su i mnogobrojne česme. Ko želi može i da predahne, osveži se i odmori posle trčanja, jer na Adi radi dosta kafića. Za trkače je napraveljna i Holmerova staza za vežbanje u dužini od 1200 m. Pročitajte više o stazi na Adi Ciganliji.

Banjička šuma

Još jedno lepo mesto koje volim je Banjička šuma, zaštićeno područje III kategorije i rezervat raznih ptica usred Voždovca. Prošle godine je započeta rekonstrukcija staze, urađena je drenaža ali su radovi stali. Sada se trči na podlozi koja je najpribližnija mešavini peska i zemlje, a u gornjem delu zemljana staza je posuta piljevinom (meka staza). Piljevina je nusproizvod čišćenja grana u gradskim parkovima a ima i još jednu dobru ulogu – minimizira udarna opterećenja na zglobove nogu, tako da vam trčanje ovde biva istinsko zadovoljstvo. S obzirom da se trči stazom kroz šumu, odmah na rukohvat svuda oko vas su zelene grane, koje svojim lišćem neutrališu buku i zagađenje sa Bulevara JNA, te daju duboku hladovinu. Veliki broj drvenih klupa i stolova sa nadstrešnicom kroz celu dužinu staze (oko 2150 m) vam omogućava da predahnete i uradite istezanja i druge vežbe. Staza kroz šumu ima blagi uspon u pravcu prema Trošarini.

Zemunski kej i Ušće

Zemunski kej

Staza od Kapetanije u Zemunu do Ušća Save u Dunav je još jedno fino mesto za trčanje. Na ovom prostoru se održava i nekoliko trka, na primer Polumaraton Ušće u prvoj nedelji aprila i Trka protiv droge i nasilja svakog 1.maja. Svi trkači koji vole trčanje pored reke pronaćiće ovo mesto posebno interesantnim. Ovaj potez, dunavski i savski kej, je popularno šetalište Zemunaca i Novobeograđana, pa pazite na pešake i roditelje sa decom u kolicima. Za osveženje postoje samo dve ćesme, blizu Retorana Asteriks i prema hotelu Jugoslavija. Klupa, međutim, ima sasvim dovoljno, pa ako se umorite imate gde i da predahnete.

Košutnjak

Košutnjak  je brdovito i šumovito izletište Beograđana sa puno mesta za trčanje, rekreaciju i odmor. Preporučujemo trim stazu, kao i otvorene poljane i šumske putiće za brdsko trčanje. Asfaltni put je uzak, na nekim delovima strm, a skoro uvek ima vozila te pokušajte da ga zaobiđete.  Na Košutnjaku se nalazi i Republički zavod za sport u čijoj blizini je i staza na kojoj se svake zime održava Beli kros. Ovde je vazduh čistiji nego u drugim delovima grada i leti je  par stepeni hladnije nego u centru, pa je svojevrsno „ostrvo osveženja“ u vrelome gradu.

Na Košutnjaku postoje i neuređene šumske staze gde možete hodati i trčati, tako da imate utisak da ste negde daleko od grada. Mi smo upravo ovde radili naš prvi orijentiring i sjajno se proveli. Početnicima ipak preporučujem uređene staze, pored kojih imate i vodu, klupe i sprave za vežbanje koe vam mogu biti interesantni.

Od Ade do Dorćola

Od Ade Ciganlije do Sportskog centra „25. maj“ na Dorćolu, se pruža lepa biciklistička staza koju uveliko koriste i trkači. Ova staza se nalazi uz reku Savu i dobro je povezana sa ostalim delovima grada. Nedostatak staze je to što nema hladovine, osim na jednom malom delu oko Beogradskog sajma gde se nalazi  i jedina česma na stazi. Deo oko Beogradske autobuske stanice, Stenke i Gazele nije najčistiji, a u blizini prolazi gust saobraćaj i ima buke. Ja baš zbog ovoga manje trčim ovuda, ipak više volim pravu prirodu.

Hajd park

Hajd park

Hajd park je sjajno meste za rekreaciju u kome se može trčati, džogirati, izvoditi razne vežbe i pobeći iz sivila teretana u zatvorenom prostoru. Ništa vam ne vraća osmeh tako lako kao priroda, a ovde ćete biti baš u takvom ambijentu. Prošle godine opština Savski Venac je preuredila park postavljajući fitnes sprave, što mnogo znači stanovnicima centra grada i žiljteljima Savskog Venca. Ovde se često mogu sresti i mladi i stari koji cene rekreaciju i uživaju u njoj.

To nije sve…

Zvezdarska šuma je takođe jedna svojevrsna oaza „zdravlja“ u pretrpanoj metropoli, a u okviru sportskog centra Olimp postoji atletska tartan staza na kojoj se u letnjem periodu okupi i do stotinak trkača i trkačica u jednom trenutku. Beograd ima još dosta lepih mesta koje zaslužuju pažnju: Topčiderski park, Kalemegdan, Novobeogradski blokovi, Vidikovac, nasip na Borči, Miljakovačka šuma, Šumice  i mnogi drugi. Ako se nađete na takvim mestima sa željom da isprobate vaše nove patike (ili da nosite stare), uradite to obavezno!

Ja sam vam predstavio staze u Beogradu na kojima često trčim. Ukoliko biste želeli da predstavite vašu omiljenu stazu u Beogradu pošaljite nam opis na mejl. Takođe, bilo bi super da i ostali trkači iz Srbije predstave mesta na kojima treniraju. Pišite i širite duh sporta i trčanja!

Atletska staza Olimp

Povezani članci

41 komentar. Leave new

 • Zašto ne pomenuti i savski nasip na potezu blok70-blok 45. Staza je asfaltirana. Pored ima dosta klupa pa i drveća koje pokriva dobar deo staze. Ima i novih sadnica i za godinu dve staza će biti u debeloj hladovini. Sa svake strane „spontano“ se formiraju i utabane stazice pa je trčanje moguće i po njima. Asfaltnu stazu koriste i roleraši i biciklisti na obeleženom delu kao i hodači i pešaci. U večernim satima ima dosta pešaka sa decom i rekvizitima i u to vreme trčanje je otežano. Neposredna blizina reke spušta temperaturu za najmanje dva-tri stepena. Staza se po potrebi produžava do Galovice i dalje do ostružničkog mosta s tim da se do Galovice može i zemljanom stazom pored nasipa. Na samoj obali ima dosta splavova i kafića. Mana je: nema ni jedne česme. Valjda tako treba – uz reku!?! Ali u celini je Ok i vredna je pomena!

  Odgovori
 • U potpunosti se slažem sa Draganom. To je fina staza, imao sam priliku i tuda trčati na Savskom polumaratonu, a išli smo nasipom sve do Ostružničkog mosta. Nobobeogradski deo između ova dva bloka je fino uređen, ali onaj posle je praktično put i ima saobraćaja na njemu.

  Odgovori
 • Evo dodah sada poslednje dve rečenice u tekst, tačnije poziv ljudima da nam pošalju kraći opis i po mogućstvu par fotografija staza na kojim trče, a koje nisu uvršćene u tekst. Naravno, nije ovo nikakva konačna lista samo par beležaka za trkače u Bgu.

  Ja sam danas trčao od Banjice do Pinka (jedan pravac 1800m), a drugar kaže da je uveče veoma prijatno i da nema mnogo saobraćaja i ljudi.

  Naravno treba spomenuti i Olimp u par rečnica viška jer ovih dana uveče bukvalno ne može da se prođe od brojnih trkača! Strava :))

  Odgovori
 • Interesuje me koliko je zagadjenje i da li je dobro trcati na onom delu VMA-DB.Tamo prolaze automobili,ali ja uglavnom trcim oko pola 6 ujutru pa sve do 6 tako.Pa cu vremenom do 7.Trcao bih i do banjicke ali ne mogu jer je tada kada ja trcim mrak.Popodne ne mogu da stignem da trcim jer svaki dan skolu imam od 8 pa mi se zavrsava negde oko 3.Dok dodjem kuci iscrplejn sav rucam,nije mi nidocega…Ovako sam nekako zadovoljniji kad trcim ujutru tako da ne bih menjao termin.Znaci interesuje me da li je dobar taj potez VMA-DB ako neko zna?Hvala!
  btw sajt je super,saznao sam dosta informacija na njemu! 🙂
  Samo tako nastavite!

  Odgovori
 • I juče i danas sam opet u sklopu svog treninga prošao pravcem VMA-DB. Naravno da i tuda prolaze automobili, kao uostalom i duž bilo koje druge ulice u Beogradu. Ceo taj potez ima dosta zelenila, od žive ograde pa do drvoreda i dosta čini u zaštiti od zagađenja.

  Nema razloga da ne nastaviš na stazi kod VMA, nije toliki problem jer je taj deo izdignut malo u odnosu na okolne ulice i kada duva vetar (a to je na tom potezu česta pojava) svo potencijalno zagađenje oduva dalje. Inače ovaj potez nije toliko frekventan, čak i kada nema vetra sasvim je prijatno trčati tuda. Nedeljom je idealan. Samo poneki auto prođe.

  Odgovori
 • I ja trčim tim putem i to uglavnom popodne ili predveče. Najgora zna da bude Crnotravska,od skretanja iz Bulevara JNA pa do Puzzle Grada. Ponekad sve četiri trake budu pune vozila, tad stvarno ne moše da se diše tih 300metara. Krug oko VMA je mnogo bolji, gotovo da nema saobraćaja. Vreme u koje ti trčiš je verovatno najbolje. Probaj bar vikendom da trčiš i kroz šumu, kroz šumu je ipak najlepše. Pozdrav!

  Odgovori
 • Jovan Kovic
  jul 10, 2010 23:07

  Jel’ zna neko koliko ima kilometara jedan krug (staza ) na kosutnjaku… onim zemljanim putem ?

  Odgovori
 • koliko ja znam 1200 trim i ona donja 3600.
  ako na to mislis

  Odgovori
 • @ Mima na koju donju stazu mislis jel na onu makadamsku koja ide do šumarove kuce pa uzbrdo ima tu jedan deo staze koji bas volim zovem je nizbrdica. odvaja se levo od vrha makadamske staze ide nizbrdno kroz šumu do šumarove kuce onda se vratim istim putem natrag. Trim staza mi je suvoparna

  Odgovori
 • Trebalo bi da je to ta. Ne volim je ni ja, redovno ubijam zglobove tamo pa izbegavam.
  Zna li neko moze li da se koristi ona atletska staza u Kosutnjaku u neko doba dana ili je samo za klubove?

  Odgovori
 • lepo sam ja rekao da mi za trim stazu trebaju off road patike da ne bih uganuo nogu a za izbegavanje raznih grupa penzosa na stazi, setaca pasa i majki sa nekoliko decijih kolica ne pomaze ni iskustvo u voznji slaloma tu cak i bicikle voze u krug a video sam da prolaze i skuterima po stazi. Raspitaću se cija je ono atletska staza ne bi me zacudilo da je vlasnistvo Hotela Trim tj Bakija Andjelkovica posto nikog nisam video da tamo trenira osim fudbalera koji su bili u hotelu

  Odgovori
 • Stojanovic011
  mart 1, 2011 14:32

  da li neko zna gde moze da se trci na levoj obali dunava?

  Odgovori
  • Ja trčim levu obalu Dunava. Ne znam odakle si ali najbolji za trčanje se pokazao Dunavsko-Tamiški nasip koji opasuje Pančevački rit sa svih strana (oko 80km). Kada je suvo, nasip je fina utabana zemlja sa malo trave. Najpogodniji je za dužinske treninge na potezu Borča-Crvenka-Vojna bašta i dalje ili Borča-Pančevački most. S jedne strane dunavska šuma, s druge njive, civilizacija se brzo zaboravi, a ima i par česama po dvorištima i slično. Ako si bio tamo već znaš o čemu pričam. Kad je vlažno nasip je raskvašen i neupotrebljiv pa se prelazi na asfalt do Crvenke (5.200m i nazad) ali i krugovi po naselju.

   Odgovori
   • Stojanovic011
    mart 1, 2011 18:21

    Iz Borce sam. Trcao sam do crvenke, ali je i tamo postao gust saobracaj. Sta predlazes za ovaj period? Neko je postvio na google maps-u da moze da se trci u okolini ribnjaka Mika Alas. Da li nesto znas o tome?

    Odgovori
    • U principu može da se trči gde god hoćeš no ako ti već smeta saobraćaj ili nešto drugo onda ima i alternativa. Ne znam za to oko ribnjaka, znam da ima put koji nije prometan do tamo. Zaboravih da ti napomenem ovu novu stazu pored Zrenjaninca, kojom može da se šiba do mosta (punom dužinom od 8 km) i nazad ili da se izađe na nasip tamo, pa nazad nasipom do Borče. Meni ne smeta saobraćaj do Crvenke. Ne znam šta planiraš i koliko trčiš, ali dok je suvo, bez snega, nasip je dobar sve do kraja maja kad delom zaraste u šiblje. Imaš i krug trotoarom oko centra III (predzadnja 95ice – okretnica – toplana – nova žuta pijaca – julije delere – predzadnja), 1710 metara.

     Odgovori
 • marijapetrovic2807
  jul 17, 2011 18:47

  U Smederevu nema pravih atletskih staza za trčanje ali je prostor u Velikom gradu Smederevske tvrđave odlično mesto za sve nas koji se bavimo ovakvim vidom rekreacije.Najveći krug je dužine od oko 1200 metara,ima dosta hladovine, i dobrih travnatih površina i  zidine Malog i Velikog grada čine ambijent prijatan za uživanje svim posetiocima.

  Odgovori
 • Da li neko zna sta ce se desavati sa trim stazom na Kosutnjaku? 

  Odgovori
 • Kažu da će uređenje trim staze na Košutnjaku početi od 1.septembra…evo vesti…
  http://studiob.rs/info/vest.php?id=67168&kategorija=Beograd

  Odgovori
 • Moram da kritikujem renoviranu trim stazu na Kosutnjaku. Staza je jako uska širene svega 1,5m na njoj ima mnogo šetača koji čine maltene nemogućim prolaz nama koji trcimo.

  Odgovori
 • video sam da je proradilo osvetljenje na trim stazi u Kosutnjku i ako su kasnili 4 meseca sa radovima tek sada su ispostovali obecanje 

  Odgovori
 • Jos jedno mesto za trcanje -biciklisticka staza u Mirijevu, duzina 1km

  Odgovori
 • Vidim da su komentari od pre jednu godinu i stariji al ipak da i ja nešto napišem. Prvo, jako mi je čudno da je maltene 90 posto ljudi koji komentarišu iz Beograda. Moguće da je u drugim gradovima trčanje skroz nerazvijeno pa je to razlog. Ono i tekstovi kada obrađuju lokalne teme se oslanjaju na Beograd uglavnom, što mogu da razumem, jer nije baš zgodno da neko ko živi u Beogradu “ tambura “ tek tako po Srbili povodom ove teme. Pogotovu ako nema informacije. Mada mogla bi neka reportažica o unutrašnjosti.
  Moj primer, živim u gradu gde je pre par godina u okviru parkića napravljena sasvim korektna staza za trčanje, podloga je nekakva crvena šljaka, a može da se trči i po trvrđoj podlozi, šta ko voli. Staza je osvetljena, ima malo jezerce, barica bolje reći i potočić pa je ugođaj ok.
  Dužina je oko 600 m , nije puno, šta je tu je. Postaje malo monotono ako se trči duže od 5 km, mada sve u svemu uopšte nije loše. Nije gužva a ja trčim obično uveče ili pre podne.
  Čuo sam kako se u obližnjoj banji pravi trim staza oko 1100 m sa promenljivim nagibom koja bi takođe trebalo da bude osvetljena.
  Dakle, to je to. Grad je Loznica a banja je Banja Koviljača.
  Pozdrav.

  Odgovori
 • Leila Samarrai
  novembar 6, 2014 17:40

  a mi koji zivimo u Borci? neki savet? kako doci do tog nasipa? preselila sam se skoro, da li neko moze da me uputi kako da dodjem do istog?

  Odgovori
  • Cao Leila, ja sam dosla u Borcu pre nekoliko godina i nasip mi je bio veliko otrkice. Ne znam gde tacno zivis, ali trebalo bi da ides putem kojim ide 104 autobus ka Crvenki. Kad prodjes crkvu sa desne strane, precices preko jednog mostica i na nekih 2km odatle je nasip. Samo treba da pratis put i kad put zavije u desno ti nastavi pravo i nacices se na nasipu. Ja obicno trcim na desno odatle, ka novom mostu jer sam nekako navikla. Odatle do mosta ima nekih 4km, tako da ako zelis, mozes da se lepo natricis 🙂
   Pre nekog vremena napisala sam tekst i stavila slike sa Borcanskog nasipa pa mozes da pogledas:
   https://www.trcanje.rs/trke/pescarski-maraton-jedna-drugacija-najava/

   Odgovori
   • Leila Samarrai
    april 21, 2015 10:19

    znam da odgovaram sa poprilicnim zakasnjenjem i mozda to i nije tako lose jer mogu izneti svoju, subjektivnu sliku Borce 4. Nasip je odista predaleko, nisam ga pronasla. Trudila sam se, niko nije umeo da mi objasni, a ko je i pokusavao to je odista predaleko i prilicno mi je frustrirajuce da se probijam kroz siblje, trnje i kamenje (volim divljinu, ali za trcanje mi nekako ne pase, mozda za neku drugu sportsku aktivnost jer, kad je trcanje u pitanju, fan sam betona…) – uostalom, mnogi na pomen nasipa samo odmahnu rukom, u smislu da od toga nema nista i da nije bas mesto za trcanje. meni je drago da si ti pronasla svoju stazu, ali ja nazalost nisam i mislim, u stvari znam da je to veliki minus za Borcu i da bi odista trebalo da ima svoju stazu. Borca zahvata veliku povrsinu, ali apsolutno nema niti ijedne pristojne staze, a pod pristojnim podrazumevam Adu i mogucnost da se trci u jednom smeru makar 4 km bez ometanja. Neko vreme sam pred svitanje navijala sat i trcala ulicama kad nema ljudi i saobracaja, ali tu i tamo me presretne copor pasa, te moram da se svako malo zaustavljam. ja zaista imam veliku potrebu da trcim, ali ovde to zadovoljstvo za mene nije izvodljivo. 🙁

    Odgovori
 • U Miljakovackoj sumi su pre mesec dana napravili stazu 1,5km koja se proteze duz sume,tu su postavili sljaku kako bi ljudi mogli bolje da trce,hodaju… Mnogo lepo izgleda, na ulasku u sumu napravljene su sprave za Street workout , tako da kome je do vezbanje, Miljakovacka suma je pravo mesto za njega!

  Odgovori
  • Jel ima toliko? Ja sam krenuo sa 3 kruga, a nameravam da postepeno dodajem po 1. Inače ranije, dok nije bilo ove staze, trčao sam veliki krug, koji po meni ima oko 2.5km

   Odgovori
  • Mislim da je staza mnogo kraca, mozda oko 1 km, +/- 50 metara.

   Odgovori
 • Mladen Adamovic
  jun 9, 2015 21:27

  Ima li kakva staza u Stepinoj sumi? Na google maps to je najveca suma u okolini Beograda.

  Odgovori
  • Postoji staza i tamo trcim vec godinama. Problem je samo sto je to nekad bila odlicna staza posuta piljevinom i bilo je super, ali su je pre jedno 2 godine posuli peskom koji se toliko stvrdnuo da je bezbednije trcati Bulevarom oslobodjenja. Sto se tice same staze, od vrha do kraja ima oko 2.4km u jednom smeru i ima dosta uzbrdica/nizbrdica tako da je fina za treninge do 10km. Preko toga ume da bude zamorno. 🙂

   Odgovori
   • Mladen Adamovic
    jun 9, 2015 22:18

    Stefan, hvala, znaci ne moze se porediti sa Zvezdarskom gde su mekane staze? Trcati po stvrdnutom pesku ne zvuci bas nesto za cim ludujem…

    Odgovori
 • Da li bi neko mogao da mi kaze koliko je duga staza u zvezdarskoj sumi? Hocu da pocnem da trcim a ta lokacija mi nekako zvuci najbolje s obzirom da ja zivim u Visnjickoj banji,blizu Lesca :/

  Odgovori
  • Ćao, Aleksandra! U zvezdarskoj šumi ima mnogo staza, stazica i puteljaka… Ako misliš na onu kružnu, kompaktnu – ona ima tačno kilometar. Uživaj u trčanju! 🙂

   Odgovori
 • Da li znate možda u Mirijevu gde ima staza za trčanje ? Da li su u ulici Milana Rakića u sportskom centru Olimp naplaćuje ulaz za trčanje na atletskoj stazi? Hvala unapred. 🙂

  Odgovori
  • Goran Stefanović
   februar 12, 2016 15:48

   Ne, Olimp je besplatan. Tamo trčim skoro svakog dana, ali ume da bude problem količina šetača, tačnije njihovo nepoštovanje pravila staze (a to je da se za šetanje koristi isključivo poslednja, najsporija straza). Šetača ima manje oko 22h, ali to vreme je već prilično kasno za trčanje…

   Mislim da u Mirijevu ne postoji nijedna prava staza, osim onog šetališta u sred Mirijeva II, tamo gde je bio neki mini luna park i gde stariji sugrađani igraju boćanje 🙂 Ceo veliki krug je dug oko 1385m uz relativno mali uspon, ali ima baš dosta ljudi…

   Preporučujem ti i da probaš da trčiš po ulicama – probaj da na Google Earth-u napraviš sama svoju stazu vodeći računa o tome da ne trčiš baš najprometnijim ulicama (kao što je Matice srpske) i da imaš relativno ravnu stazu. Ume da bude jako interesantno, pogotovo ako trčiš kroz delove koje baš i ne poznaješ. Naravno, ako trčiš uveče ipak se drži osvetljenih ulica gde stalno ima ljudi – za svaki slučaj.

   Više volim da trčim po asfaltu nego na Olimpu, bez obzira na to što nije baš dobro za zglobove – jednostavno, mnogo je interesantnije trčati po gradu nego vrteti krugove od 250-271m. Na 15+ km to je mnooooogo krugova. 🙂

   Odgovori
 • Da li neko zna mozda da li ce se raditi ona staza u Banjckoj sumi, bilo bi lepo da se odradi neka mekanija podloga, ona zemlja je veoma tvrda…

  Odgovori
 • […] današnje vrijeme, većina staza za trčanje se pravi od sintetičke gume. Materijal za proizvodnju ovih podloga se dobija sjedinjavanjem […]

  Odgovori
 • […] naravno, pod idealnim uslovima. Pored ove, možete koristiti i druge vrste zaštite ili promeniti mesto ili vreme […]

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed