Trčali smo sa

Ivan Miškeljin: Intervju sa prvakom Srbije u maratonu

Nema komentara

U razgovoru sa Ivanom Miškeljinom, državnim prvakom u maratonu saznali smo kako izgleda put od rekreativca do državnog reprezentativca.

Šta je presudno za postizanje vrhunskih rezulatata u trčanju?

Da bi ste prošli put od rekreativca do državnog reprezentativca u trčanju potrebno je da protekne mnogo krvi i znoja, treninzi po svim vremenskim uslovima POtrebno je da ste moralno jake i voljne osobine, puno rada na tehničkoj i fizičkoj pripremi kao i određena doza sreće. Kada se svi ovi faktori ujednače moguće je postići željeni rezulatat ili osvojiti medalju.

O ciljevima i uspehu?

Nema malih i velikih ciljeva, samo malih koraka koji vas vode do maratonskog uspeha. Za nekog ko tek ulazi u svet trčanja na duge staze, za početak veliki je uspeh samo istrčati datu deonicu, bilo da trčite deonicu od tri, pet, deset ili 21 kilometar. Put do svakog uspeha počinje malim koracima, pa tako i trčanje na duge staze.

Kada uspete da bez stajanja pretrčite željenu deonicu, vi želite da poboljšate lični rezultat na toj deonici i više vam nije cilj da je samo pretrčite, već vam je bitno i prolazno vreme. Želite da to vreme po mogućnosti bude bolje od prethodnog. Pratite vaš napredak u rezultatu i vidite kako se plasmanski poboljšavate na trci. Na primer, više niste u prvih 200 trkača na polumaratonu nego ste ušli u prvih 100, pa u prvih 50, pa u 30 pa u prvih 10, i u prvih 5. Kada ste u prvih 5 trkača, apetiti se povećavaju i vi se trudite da budete među tri najbrža ili da pobedite. Na početku trkačkog puta trčite trke lokalnog tipa, a zatim državna prvenstva i posle međunarodna takmičenja.

O tehnici trčanja – tu smo svi isti

Pravilna tehnika maratonskog ili dugoprugaškog trčanja je ista i za početnika kao i za profesionalce. Od samog započinjanja treniranja moramo početnika učiti da ima pravilan rad nogu i ruku, pravilno držanje tela i disanje. Kod dugoprugaškog trčanja stopalo trkača naleže prvo prednjom trećinom stopala, a na završetku petom dodiruje podlogu po kojoj trči.

Stopalo mora da se postavlja pod tačku oslonca odnosno da ide ispod kuka ili trkačkim žargonom „pod tobom“, NIKAKO ne postavljati stopalo ispred tačke oslonca ili ispred kuka, jer može doći do povrede i do beskorisnog gubitka energije. Amplituda rada ruku ne prelazi liniju kuka i završava ispod ramenog pojasa. Nikako preko.

Ruke se moraju kretati uz telo napred nazad pri čemu trup mora biti miran, bez rotiranja trupa levo desno usled rada ruku. Trup mora da bude prav, a kukovi moraju da budu gurnuti prema napred. Položaj kukova prema napred određuje celu vašu tehniku, jer utiče na postavljanje stopala i držanje tela. Ritam disanja prati brzinu kretanja.

Po kakvoj podlozi je najbolje trčati?

Najbolja podloga za trčanje je podloga Holmerove staze. Ta staza se posipa karboniziranom piljevinom i sitnim grančicama i lišćem, tako da prilikom trčanja u velikoj meri umanjuje udare na zglobove i veoma pozitivno utiče na čitav organizam. Najtvrđa je betonska staza i lično mislim da je treba izbegavati. Ako već morate trčati po betonu, to ne sme da bude više od jednom nedeljno. Kod nas preporučujem trčanje po travi, livadi, šumi, travi fudbalskog terena.

Neki osnovni saveti o ishrani i hidraciji su:

U ishrani dominantnu ulogu treba da imaju ugljeni hidrati. Treba da dominira integralna ishrana sa puno voća i povrća, od mesa piletine i riba, a izbaciti iz ishrane belo brašno i beli šećer. Tečnosti je potrebno unositi puno i leti i zimi. Unos tečnosti je individualan i zavisi od uslova pod kojima se trening realizuje. Zimi piti čajeve, a leti vodu i izotonike koji vam nadoknađuju izgubljene soli i minerale.

Koliko je oprema bitna za postizanje boljih rezultata?

Lagane i udobne patike kao i lagani šorc i majica koji ne upijaju znoj vam mogu doneti mnogo bolji rezultat. Lično koristim Adidas Boost patike, koje imaju izuzetno dobru amortizaciju, a šorc i majice modele adidas clima light koji leti u velikoj meri odbija UV zračenje, ima dobru ventilaciju i ne zadržava znoj u sebi već ga izbacuje spolja.

Posle koliko km se menjaju patike za trčanje

Profesionalni trkači na duge staze menjaju patike svaka 2 meseca. Pošto patike nakon pređenih najviše 600 – 750 km gube svoju elastičnost i deformiše im se guma u đonu, one postaju tvrde. Ako trkač nastavi da trči u tim patikama preko te kilometraže, može doći do povrede. Vodite računa i menjajte ih nakon pređene kilometraže. Naravno, patike treba prilagoditi i vremenskim uslovima. Za leto bih preporučio adidas clima cool patike, jer one daju izuzetno dobru ventilaciju, a za zimu i loše vremenske uslove bih preporučio patike od goroteksa koje su nepromočive.

Koliko znače GPS satovi jednom trkaču

Tokom trčanja veliku pomoć mi pruža uređaj za ruku GARMIN 305. Znači mi mnogo, jer mi daje sve podatke o vremenu, kilometrima kao i pulsu i kalorijama. Ove uređaje je dobro imati, ako trkač planira da se priprema za maratonske kilometre.

Utisci druženja sa Adidas RUN & FUN ekipom na Adi

Privukla me je činjenica da se pravi zajednica koja promoviše trčanje i to u grupi. Pridružio sam im se i upoznao mnogo trkača početnika. Oni su me podsetili na neko prošlo vreme kada sam ja počinjao da trčim, i na to kako sam tada razmišljao i izgledao. Veoma je lepo trčati u grupi, jer grupa zrači jednom pozitivnom energijom i pomaže ti da lakše podneseš trening.

Sviđa mi se koncept RUN & FUN jer tu ima mesta i za početnike, a i za one koji već treniraju, pa svako od njih može da nađe svoje mesto u grupi. Meni lično bilo je jako prijatno, ljudi su imali mnogo pitanja, trudio sam se da im prenesem neka svoja iskustva i pomognem da istraju u svom cilju. Naravno, ja planiram svake subote kada sam u Beogradu da trčim sa njima, a to bih preporučio i svima koji žele da trče, a nemaju motivaciju da krenu sami.

Svake subote od 18h na Adi postanite deo grupe, a ja ću vam pomoći da započnete svoju prvu trku u životu.

Eddie Izzard: Najbolji trkač među komičarima
Julie Moss: Večna inspiracija
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed