Trčali smo sa

Eddie Izzard: Najbolji trkač među komičarima

Nema komentara

Prošlog vikenda je u Domu omladine Beograda gostovao jedan od najpoznatijih „stand up“ komičara današnjice Eddie Izzard. O Ediju i njegovoj populrnosti kao komičara neko zna manje, neko više i taj deo njegove biogrfije nije ključan za trkačku priču o njemu.

Zašo je Eddie Izzard najbolji trkač među komičarima?

Eddie Izzard možda nije najbrži trkač među komičarima, ipak svakako je najhrabriji i najhumaniji. Eddie je 2009. u sklopu humanitarne kampanje Sport Relief pretrčao celu Veliku Britaniju i sakupio 200.000 funti za 53 dana.

Dobro sam napisao, celu Veliku Britaniju. Eddie Izzard je, u svojij 47. godini,  pretčao 43 (ultra)maratona na putu do prestonice svakog dela kraljevstva. Skromnih 1800 kilometara za 53 dana. Put ga je vodio od Londona preko Kardifa, do Belfasta i Edinburga i nazad do Londona.

Kako se pripremao za put oko kraljevstva?

Ako se to može nazvati pripremama za ovakav poduhvat, Edi je trenirao pet nedelja pred početak ovog projekta. Ipak, prvih nekoliko dana mu je za dužinu od oko 43 kilometra trebalo oko deset sati, pa možemo da kažemo d se tek zahuktavao. Da je ušao u formu, pokazao je u drugom delu, kada mu je za dnevnu dozu kilometara trebalo oko 5 sati.

Sportski stručnjaci koji su ga pratili, stavili su naglasak na režim rada koji će vremnom poboljšavati njegove performamnse. Zato je na početku bio dosta sporiji, ali kako se telo prilagođavalo zahtevima mišića koji su se širili, tako se usporavao rad srca i ujednačavao rad pluća. dakle Eddi je imao kvalitetnu podršku, koja je isplanirala da prvi deo ovog poduhvata bude deo priprema za drugi.

Cilj mu je bio da poslednjeg dan istrči distancu za manje od 5 sati, ali je podbacio u tom poduhvatu za samo 30 sekundi.

Put oko Velike Britanije

Izzard je na put krenuo sa svojim menadžerom za turneje, sportskim terpeutom i kombijem sa sladoledom iz kog je deljen besplatni sladoled za navijače koji su ga podržavali na putu.

Svaki dan mu je počinjao u 9 ujutru, masažom za zagrevanje posle koje je sledio jak doručak. Eddie Izzard je svakog dana jeo između 5000 i 6000 kalorija.

Najveći teret ovog poduhvata su podneli zglobovi članaka i stopala. Osim nekoliine ozbiljnih žuljeva, Izzard je ostao bez nekoliko nokata na nogama.

U toku svog putovanja Eddie je izgubio i nekoliko kilograma masnoće koja je prešla u mišiće i zato se malo i ugojio. A neposredno po završetku trčanja je bio i niži nekoliko santimetara, jer se kičma kod dugoprugaša lagano sužava. Ovo je ipak kratkotrajni efekat pa se posle oporavka sve vratilo u normalu.

Kampanja

Edija je na ovom putu pratilo više miliona ljudi. Preko njegovog twitter profila više od 750.000 ljudi je svakog dana primalo novosti od Edija. Snimao je i svoj video blog, a BBC je snimao dokumentarni film o njegovom putovanju. Rezultat ove kampanje je bio taj da je sakupio više od 200.000 funti za humanitarne svrhe ali i motivisao velik broj Britanaca da se pokrenu i počnu da trče, jer kad može Edi možeš i ti.

Goran Kamenov

Hvala našim prijateljim iz Doma omladine Beograda koji su pokušali da nas spoje sa Edijem i da nam omoguće intervju. Nažalost, pravila turneje su takva da niko nije mogao da razgovara sa njim nasamo. Ali to je šoubiznis, a humanost i lepota trčanja su druga stvar i zato hvala i Ediju.

Aleksandar Radukin: Sad nema nazad!
Ivan Miškeljin: Intervju sa prvakom Srbije u maratonu

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed