Ona trčiTrčali smo sa

Olja Lapčević – Što ne meriš, ne možeš ni da popraviš!

1 komentar

Olja Lapčević je trkačica iz Beograda, a kompanija SAP u kojoj radi, učestvuje već dve godine na Belgrade Business Run trci, sa 5 zaposlenih. Od Olje saznajemo šta je uspeh za rekreativca, kako neguje svoj hobi pored poslovnih obaveza, i gde je najlepše trčati:

Olja, opiši ukratko sebe kao trkačicu. Kako si počela?

Sasvim slučajno! Kao i puno toga dobrog u životu. Od malih nogu sam se rekreativno bavila različitim sportovima, ali nikada trčanjem. Pre par godina mi je nešto ‘kliknulo’ da bih mogla probati i da trčim. I tako. Probala, zaljubila se u trčanje i evo još uvek ta ljubav ne bledi…

Koji su tvoji najveći uspesi?

Ako se osvrnem iza sebe, rekla bih da je jedan od najvećih uspeha to što sam kroz trčanje neverovatno dobro upoznala sebe. Što sam uspela da spoznam kako postaviti granice, kako se boriti kada je teško i kada ne ide sve po planu, ali i kako uživati u dobrom osećaju kada uspešno završiš trku. Naučila sam kako se motivisati i kako dati sve od sebe i kada telo posustane, a glava kaže ‘možeš ti to’.

Svi smo mi na kraju samo rekreativci – iako to vrlo često zaboravimo, pa bi svaka uspešno istrčana trka trebalo da bude uspeh za svakoga od nas.     

Koje vrste trka su ti najdraže?

Počela sam, kako mi to trkači kažemo, na asfaltu, ali sam se vrlo brzo oprobala i u trejl trčanju. I to je bilo to! Ljubav na prvi trk! Spojiti trčanje i prirodu je bio pun pogodak. Brdske trke nemaju tu masovnost kao ulične trke i samim tim to brdskom trčanju daje dodatnu čar. Taj osećaj kada si sam sa sobom, čuješ samo sopstveno disanje, i vidiš nebo, brda, kamen, zelenilo, to reči ne mogu opisati. To treba doživeti.     

Danas veliki broj trkača na neki način meri svoje rezultate, pomoću mobilnih aplikacija ili trkačkih satova. Na koji način to pomaže u treningu i napredovanju? Kakva su tvoja iskustva?

Da, svi smo u neku ruku okrenuti tehnologiji. Sve moje trkačke gedžete pravdam činjenicom da je to delimično i profesionalna deformacija jednog tipičnog IT-jevca. Šalu na stranu, ali da, merimo učinke na treninzima i trkama, analiziramo, upoređujemo brojke.

Kako kažu u biznisu, što ne meriš ne možeš ni da popraviš, pa tako i u trčanju.

Jednostavno, kada odradiš dobar trening ili napraviš dobar rezultat na trci, to su najbolji motivi za napredak. Taj osećaj te pokreće i da odradiš trening u 6h ujutru i da ne odustaneš od treninga kada je napolju -10 ili +40, kada je kiša ili sneg, ili jaka košava. Kao i u životu, sve što uložiš višestruko se vrati!

Radiš kao Presales Expert u SAP-u. Nakon mnogo sati provedenih na poslu, sa dosta stresa i uz veliki obim posla, koliko ti fizička aktivnost doprinosi opuštanju i odmoru?

Iskreno, ne znam kako bih sve poslovne izazove uspela da izdržim bez fizičke aktivnosti. Trčanje je deo mog dana i za mene lično je kao neka vrsta meditacije. To je jedino moje vreme, kada sam sama sa sobom i kada se resetujem potpuno. Kada zaboravim na sve probleme i problemčiće i kada mislim samo o lepim stvarima. To je osim spavanja valjda jedini deo dana kada nemam mobilni telefon, a to znači imam vreme samo za sebe.    

Koliko je važan balans između posla i slobodnog vremena?

Balans 🙂 Nije lako sve izbalansirati, ali se trudim. Svesna sam koliko je balans života i posla važan. Verujem da samo odmoran i lično ispunjen zaposleni može da doprinese kompaniji u kojoj radi. Posao je važan deo naših života, ali nimalo manje nije važno slobodno vreme koje provedemo sa porodicom, prijateljima, na rekreaciji, u pozorištu, na nekoj sportskoj manifestaciji.

Kompanije danas sve više podstiču svoje zaposlene da se bave nekom vrstom fizičke aktivnosti. Na koji način tvoja kompanija motiviše zaposlene da budu aktivni?

Da. Zadovoljstvo je raditi u kompaniji koja brine o zaposlenima i sa kojom deliš sopstvene sisteme vrednosti. Tako u SAP-u imamo interni program pod nazivom Fit@SAP koji motiviše zaposlene da budu fizički aktivni, da brinu o zdravlju i da ipak naprave balans između posla i ostalih segmenata života.

Fit@SAP je naša korporativna platforma, izrađena na SAP Cloud platformi gde smo konektovani preko satova i aplikacija, gde imamo nedeljne i mesečne izazove, kako pojedinačne tako i timske, ali i regionalne (ovo je posebno zanimljivo) i gde zapravo imamo jedno vrlo afirmativno interno takmičenje, sa ciljem promovisanja zdravog života i kretanja.

Neretko su ovi programi povezani i sa projektima korporativne odgovornosti gde za skupljene kilometre SAP ulaže u projekte za očuvanje životne sredine, što je posebno zadovoljstvo.

Da li se i vi nadmećete sa svojim kolegama ili uživate u trčanju bez gedžeta? Olja kombinuje oba!

Boban Lukić: Na planini je opuštenije
Gorana i Ivana su čelične devojke – put od 400 m trčanja do poludistance i dalje!
Tags: , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed