Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

Vrhunac planinskog trčanja u Srbiji u jednom vikendu – Poznata imena pobednika Skyrunning lige i PSS prvenstva 2019!

Uzbudljivi trkački vikendi se ređaju, ali protekli vikend je definitivno bio u znaku trejla! Završena su dva značajna prvenstva kod nas – Skyrunning liga Srbije, koju pratite već pola decenije i prvenstvo u Planinskom trčanju koje Planinarski savez Srbije organizuje od ove godine. Glavni utisak – potpuno različite trke, a jedno ime na vrhu oba takmičenja u ženskoj kategoriji!

Pored ova dva prvenstva, što se tiče planinskog trčanja, ostaju još Treking lige u oktobru, pre nego što na kraju sezone sumiramo uspehe, mada već sada se znaju favoriti u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. U planinskom trčanju PSS-a gusto je bilo u muškoj konkurenciji, ali se u ženskoj Snežana Đurić izdvojila na prvom mestu i pre kraja takmičenja. Što se tiče Skyrunning-a, tu je bilo neizvesno do kraja (ili nije?).

Hajde da vidimo kako izgleda 2019-a na visinama, rezimiraćemo protekli vikend ali i konačne rezultate oba takmičenja:

Skyrunning liga

U kalendaru za 2019. našlo se 5 trka + Sky Master. Ove godine trčale su se neke “stare” trke: Avala, Stara Planina, Jadovnik (Goč je otkazan) i jedna potpuno nova trka u Crnoj Gori, na Sinjajevini. Po izboru uredništva – najspektakularnija je bila Sinjajevina, a iz Skyrunning Serbia su najavili novo izdanje trke naredne godine, u još izazovnijoj varijanti.

Sky Master je održan 5. oktobra na Suvoj Planini, sa startom u podnožju (Niška Banja) i ciljem na vrhu Trem. 22km sa 2200m vertikalnog uspona. Pravo na učešće u ovoj trci steklo je prvih 15 muškaraca i 15 žena, koji su ispunili uslov (tri trke u ligi) i stekli najviše poena. Osim njih, organizatori su sačuvali i “wild card” opciju, tako da su na trku pozvani još neki vrsni trkači, te se na startnoj listi za “Sokolov put” našlo 44 imena.

Pobednici Sky Mastera:

Snežana Đurić, neki su odavno predviđali neminovan događaj – Sneža uzima titulu prvaka lige na Tremu! Odmah iza nje Ivana Živković, pobednica prve trke u seriji, do sada smo je najčešće viđali na postoljima polumaratonskih gradskih trka. Na trećem mestu Tatjana Jovanović, izdanak BRC-a, njoj je ovo prvo takmičenje u ligi i tek je na početku!

U muškoj konkurenciji: Dušan Bazić, pobednik ove trke 2017.godine (drži rekord produžene verzije staze od 30km!). Za njim je pristigao makedonski duo, Aleksandar Kirkovski kao drugi, i Dejan Todevski kao treći.

Čestitke svima koji su uopšte došli do Sokolovog puta! Kompletne rezultate trke pogledajte ovde.

Foto: Serbia Skyrunning. Pobednici Sky Mastera “Sokolov put”

Zvanični poredak na listi Skyrunning lige Srbije 2019.se očekuje uskoro, ali po broju poena, u vrhu liste su: Nikola Ilić (pobednik lige iz 2016.) u muškoj konkurenciji, a kod dama Snežana Đurić i Nela Lazarević!

Za sledeću godinu, već su otvorene prijave za Staru Planinu, sa novim stazama, a trka na 34 km je u procesu kod ISF-a za svetski kup!

Prvenstvo u Planinskom trčanju PSS-a

Posve drugačija organizacija, ali sa idejom da formati trka budu raznovrsni, i sa takvim sistemom bodovanja gde nema mnogo kalkulacije, kao u Skyrunning ligi. S tim u vezi, favoriti su bili poznati pre kraja prvenstva, ali je ipak u muškoj konkurenciji bila velika borba za prva tri mesta.

Zanimljivo će biti napraviti poređenje između ova dva takmičenja, u nekom od narednih članaka, za sada imaju malo toga zajedničkog. Mada, kao što sam već pomenula, zajednička im je pobednica u ženskoj konkurenciji :)

Planinsko trčanje Planinarskog Saveza Srbije podrazumeva bar po jednu trku u svakom formatu: vertikalni kilometar, nebeska trka, nebeska staza, ultra. Na svakoj trci postoji samo jedna staza, tako da oni koji žele da se popnu na vrh liste moraju dominirati u svim disciplinama.

Ove godine to su bile trke na Ostrovici (nebeska staza 29,5km 1300m+), Majdanpek (nebeska trka 42,4km 1843m+), Lipovačka vertikala (5km 940m+) i ultramaraton Stolovi (65km 3150m+). Pored ovih trka koje su organizovala planinarska društva, u prvenstvo je uvrštena i jedna od trka sa tradicionalnog Fruškogorskog maratona.

U nedelju 6. oktobra održana je poslednja trka prvenstva, ultramaraton Stolovi, sa startom kod manastira Žiča i ciljem na vrhu Goča. Trku je završilo 37 učesnika (od toga 9 žena).

Pobednici ultramaratona:

Na postolju su se našle Nevena Rajković, nekadašnja pobednica Skyrunning lige, zatim Maja Milosavljević i Dragana Milovanović, obe sportistkinje godine u svojim rodnim mestima i trenutno u borbi za prvakinju Treking lige Srbije.

U muškoj konkurenciji na prva tri mesta su se našli prekaljeni planinski trkači Željko Radović, Ratko Maksimović (pobednik Treking lige Srbije prošle godine) i Milijan Dimitrijević.

Foto: Planinarski savez Srbije. Pobednici Ultramaratona Stolovi u muškoj konkurenciji

S obzirom da je u prvenstvu PSS-a značajan i timski poredak, valja napomenuti da su svi oni doprineli plasmanu svojih planinarskih klubova. Tim se boduje samo u slučaju da ima i muške i ženske predstavnike i to tako što se sabiraju poeni 3 najbolja rezultata kod muškaraca i 1 najbolji rezultat kod žena. Na ovoj poslednjoj trci najbolji rezultat je zabeležio beogradski klub PSK Balkan.

Rezultate ultramaratonske trke pronađite na linku: runtrace.net/stolovi.

Prvaci Srbije u planinskom trčanju PSS-a:

Slede konačni rezultati prvenstva za 2019.godinu:

Žene:

  1. Snežana Đurić, PEK Gora Kragujevac
  2. Dragana Milanović, PAK Mosor Niš
  3. Maja Milosavljević, Jastrebac Kruševac

Muškarci:

  1. Jurica Srejić, PSK Balkan Beograd
  2. Bojan Đačić, PSK Balkan Beograd
  3. Milijan Dimitrijević, PED Subjel Kosjerić

Ekipno:

  1. PAK Mosor Niš
  2. PSK Balkan Beograd
  3. PEK Gora Kragujevac

Izveštaj PSS-a možete pročitati ovde.

Planinari su već pripremili program za sledeću godinu, sve pohvale za ažurnost, pa već možete rezervisati datume (vidi sliku ispod). Prijave za Fruškogorski maraton su otvorene.

* Nebeska staza Pribojska Banja je pomerena za dan kasnije, 12.07.2019.

Ovo je bio kratak pregled proteklog vikenda. Samo neka se množe ovakvi događaji i ovakvi trkači! Sledeće godine ipak ćemo imati i seniorsku reprezentaciju u Skyrunningu na svetskom prvenstvu! Čestitke svim organizatorima i trkačima!

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Jedinstvena trka koju čeka cela Evropa! Objavjene su staze Evropskog prvenstva u skyrunning-u na Prokletijama. Čeka vas „open race” na sve tri distance, sa...

Vesti

Everesting, kao najteža planinarska disciplina predstavlja ekstremni izazov mnogim planinarima. Suština je napraviti visinsku razliku koliko iznosi najviši vrh sveta Mont Everest 8848 metara....

Vesti

Jako uzbudljiva SkyRunning liga 2022. godine je krunisana u ponedeljak 07. novembra dodelom nagrada najboljim “nebeskim” trkačima SkyRunning lige Srbije i Crne Gore. Ove...

Najave trka

Ne čak četiri kontinenta biće održano 2023 Kontinentalno prvenstvo u skyrunning-u. Od Severne i Centralne Amerike, do Južne Amerike, Evrope i Azije od aprila...