Vesti

čaša vina noć pre trke? Zašto da ne!

Nema komentara

Za razliku od drugih alkoholnih pića nakon čije konzumacije ćete se osećati umorno, mamurno i koje će vas “spustiti” i sigurno poremetiti plan trke, čaša vina noć uoči trke može imati višestruke benefite na organizam.

Dvogodišnja studija u Izraelu sprovedena na 224 osobe ukazale su da čaša crnog vina (dakle nikako flaša, već čaša uz večeru), pa čak i belog i rozea blagotvorno utiče na san, dobri (hdl) holesterol i krvnu sliku, za razliku od onih koji su umesto vina pili vodu.

Da li to znači da treba da se počatite dobrim crnim vinom noć pre trke? Ne bi štetilo sigurno, a evo pet razloga (jedan za svaki radni dan) zašto je dobro piti crno vino:

Dobro je za srce

Pokazalo se da antioksidanti u crnom vinu zvanom flavonoidi smanjuju rizik od srčanih oboljenja smanjujući nivoe LDL (lošeg holesterola) i povećavajući proizvodnju dobrog holesterola.

Prema istraživanjima, određene sorte imaju veću koncentraciju flavonoida od drugih. Na primer Cabernet Sauvignon ima najviše flavonoida, a prate ga Petite Sirah i Pinot Noir, zatim Merlot i Red Zinfandel.

Smanjuje depresiju

Dok brojna alkoholna pića mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, piti čašu crvenog vina na dan može učiniti suprotno. Nedavna studija pokazala je da su umereni kozumenti vina (do 7 čaša nedeljno) imaju manje šanse da pate od depresije nego oni koji su pili manje ili više

Pospešuje rad stomaka

Grčki jogurt ili probiotici nisu jedini koji mogu pomoći vašem stomaku. Brojne studije su pokazale da crno vino povećava količinu dobrih bakterija u digestivnom traktu.

Pomaže u gubljenju masti

Novo istraživanje proučava efekte piceatanola, jedinjenja koja se nalazi u crvnom vinu kakvo sve dejstvo ima na masti. Jedna nedavna laboratorijska studija pokazala je da piceatanol blokira formiranje masnih ćelija, kao i da radi na smanjenju postojećih.

Poboljšava memoriju

Polifenoli kojih ima u vinu, kao i u čaju, orašastim plodovima, bobicama i kakau, mogu poboljšati vašu memoriju, a takođe mogu smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

Kao što možete primetiti, čaša vina ne samo da neće škoditi već je preporuka da bude deo svakodnevice.

A da se trčanje i vino vole pokazuju i trke koje se organizuju kod nas i regionu: Vinski maraton u Paliću, Vinska trka u Mariboru, a tu je i čuvena Istria Wine run – trka tokom koje se obilaze vinski podrumi, tu su i vinske okrepne stanice na kojima im se pruža mogućnost degustacije vina brojnih istarskih vinara itd…

 

Da li ste probali (i da li biste probali) čašu vina na dan, a posebno uoči trke?

Procedura nazdravljanja posle trke uz vino nekako se podrazumeva 🙂

 

Tekst nastao ispirisan sajtom http://womensrunning.competitor.com

Wibe je odgovor na trening u prirodi – i sada je prilika da ga kupite najpovoljnije!
Jahorina Ultra Trail – spaja planine i gradove
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed