Vesti

Alberto Salazar – trener Mo Faraha izbačen iz atletike na 4 godine zbog dopinga

1 komentar

Alberto Salazar, trener Mo Faraha u vreme najvećih uspeha, je izbačen iz atletike na 4 godine zbog korišćenja dopinga u treningu svojih atletičara. To je vest koju su danas preneli svetski mediji.

Salazar koj je jedan od najpoznatijih atletskih trenera na svetu, je vodio Nike Oregon Project od osnivanja 2001, a deo ovog projekta i jedan od atletičara koje je trenirao Salazar je bio i Mo Farah u periodu od 2011 do 2017.

Odluci o izbacivanju Salazara iz atletike je prethodila četvorogodišnja istraga Američke antidoping agencije (USADA) i sudski proces dug dve godine koji se vodio iza zatvorenih vrata.

Komentarišući ovu odluku Salazar je rekao da je šokiran i da Oregon project nikada nije koristio doping sredstva. Dodajući da će se boriti protiv ove odluke na sudu i kako želi da dokaže istinu.

Osim Salazara iz atetike je izbačen i Dr Jeffrey Brown, endokrinolog na platnom spisku kompanije Nike, koji je tretirao veliki broj Salazarovih sportista.

Nezavisna komisija je utvrdila da je ovaj dvojac posedovao i trgovao nedozvoljenim sredstvima i da su sprovodili ili pokušali da sprovedu nedozvoljene metode na više atletičara u prošlosti.

Njih dvojica su delili informacije u cilju poboljšanja performansi sportista, sa posebnim fokusom na povećanje nivoa testosterona kod sportista.

Izvršni direktor USADA Travis Tygart je odao priznanje sportistima koji su smogli snage i hrabrosti da progovore i razotkriju istinu. I dodao:

„Dok su radili u Nike Oregon Projectu Salazar i Brown su pokazali da im je važnija pobeda nego zdravlje i nega sportista za koje su se zakleli da će ih štititi

Mo Farah je napustio Salazara 2017. iste godine kada su optužbe objavljene, ali je negirao da njegova odluka ima veze sa ovom aferom. Farah nikada nije bio pozitivan na doping testu i uvek je snažno demantovao da je upleten u nedozvoljene radnje.

Za vreme boravka u Nike Oregon Project, Mo Farah je osvojio šest zlata na svetskim prvenstvima i četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Alberto Salazar je izjavio i to da je tokom šest godina ovog procesa bio u nepravednom položaju, kao i njegovi sportisti. Dodajući da je uvek pratio procedure i uputstva svetske antidoping agencije.

Kompanija Nike je saopštila da ova odluka nema nikakve veze sa supstancama koje su dovedene u vezu sa bilo kojim sportistom iz Oregon Projecta i da podržavaju Salazara u nameri da istraje u dokazivanju nevinosti, dodajući da Nike ni na koji način ne odobrava upotrebu nedozvoljenih supstanci.

Izvor: BBC Sport

KAKAV COMEBACK KENENISA BEKELE: PRVO MESTO NA BERLINSKOM MARATONU
Magnetrans izazov se nastavlja – Jačamo iznutra i nagrađujemo!
Tags: , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed