Trail & TrekingVesti

Vrhunac planinskog trčanja u Srbiji u jednom vikendu – Poznata imena pobednika Skyrunning lige i PSS prvenstva 2019!

Nema komentara

Uzbudljivi trkački vikendi se ređaju, ali protekli vikend je definitivno bio u znaku trejla! Završena su dva značajna prvenstva kod nas – Skyrunning liga Srbije, koju pratite već pola decenije i prvenstvo u Planinskom trčanju koje Planinarski savez Srbije organizuje od ove godine. Glavni utisak – potpuno različite trke, a jedno ime na vrhu oba takmičenja u ženskoj kategoriji!

Pored ova dva prvenstva, što se tiče planinskog trčanja, ostaju još Treking lige u oktobru, pre nego što na kraju sezone sumiramo uspehe, mada već sada se znaju favoriti u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. U planinskom trčanju PSS-a gusto je bilo u muškoj konkurenciji, ali se u ženskoj Snežana Đurić izdvojila na prvom mestu i pre kraja takmičenja. Što se tiče Skyrunning-a, tu je bilo neizvesno do kraja (ili nije?).

Hajde da vidimo kako izgleda 2019-a na visinama, rezimiraćemo protekli vikend ali i konačne rezultate oba takmičenja:

Skyrunning liga

U kalendaru za 2019. našlo se 5 trka + Sky Master. Ove godine trčale su se neke „stare“ trke: Avala, Stara Planina, Jadovnik (Goč je otkazan) i jedna potpuno nova trka u Crnoj Gori, na Sinjajevini. Po izboru uredništva – najspektakularnija je bila Sinjajevina, a iz Skyrunning Serbia su najavili novo izdanje trke naredne godine, u još izazovnijoj varijanti.

Sky Master je održan 5. oktobra na Suvoj Planini, sa startom u podnožju (Niška Banja) i ciljem na vrhu Trem. 22km sa 2200m vertikalnog uspona. Pravo na učešće u ovoj trci steklo je prvih 15 muškaraca i 15 žena, koji su ispunili uslov (tri trke u ligi) i stekli najviše poena. Osim njih, organizatori su sačuvali i „wild card“ opciju, tako da su na trku pozvani još neki vrsni trkači, te se na startnoj listi za „Sokolov put“ našlo 44 imena.

Pobednici Sky Mastera:

Snežana Đurić, neki su odavno predviđali neminovan događaj – Sneža uzima titulu prvaka lige na Tremu! Odmah iza nje Ivana Živković, pobednica prve trke u seriji, do sada smo je najčešće viđali na postoljima polumaratonskih gradskih trka. Na trećem mestu Tatjana Jovanović, izdanak BRC-a, njoj je ovo prvo takmičenje u ligi i tek je na početku!

U muškoj konkurenciji: Dušan Bazić, pobednik ove trke 2017.godine (drži rekord produžene verzije staze od 30km!). Za njim je pristigao makedonski duo, Aleksandar Kirkovski kao drugi, i Dejan Todevski kao treći.

Čestitke svima koji su uopšte došli do Sokolovog puta! Kompletne rezultate trke pogledajte ovde.

Foto: Serbia Skyrunning. Pobednici Sky Mastera „Sokolov put“

Zvanični poredak na listi Skyrunning lige Srbije 2019.se očekuje uskoro, ali po broju poena, u vrhu liste su: Nikola Ilić (pobednik lige iz 2016.) u muškoj konkurenciji, a kod dama Snežana Đurić i Nela Lazarević!

Za sledeću godinu, već su otvorene prijave za Staru Planinu, sa novim stazama, a trka na 34 km je u procesu kod ISF-a za svetski kup!

Prvenstvo u Planinskom trčanju PSS-a

Posve drugačija organizacija, ali sa idejom da formati trka budu raznovrsni, i sa takvim sistemom bodovanja gde nema mnogo kalkulacije, kao u Skyrunning ligi. S tim u vezi, favoriti su bili poznati pre kraja prvenstva, ali je ipak u muškoj konkurenciji bila velika borba za prva tri mesta.

Zanimljivo će biti napraviti poređenje između ova dva takmičenja, u nekom od narednih članaka, za sada imaju malo toga zajedničkog. Mada, kao što sam već pomenula, zajednička im je pobednica u ženskoj konkurenciji 🙂

Planinsko trčanje Planinarskog Saveza Srbije podrazumeva bar po jednu trku u svakom formatu: vertikalni kilometar, nebeska trka, nebeska staza, ultra. Na svakoj trci postoji samo jedna staza, tako da oni koji žele da se popnu na vrh liste moraju dominirati u svim disciplinama.

Ove godine to su bile trke na Ostrovici (nebeska staza 29,5km 1300m+), Majdanpek (nebeska trka 42,4km 1843m+), Lipovačka vertikala (5km 940m+) i ultramaraton Stolovi (65km 3150m+). Pored ovih trka koje su organizovala planinarska društva, u prvenstvo je uvrštena i jedna od trka sa tradicionalnog Fruškogorskog maratona.

U nedelju 6. oktobra održana je poslednja trka prvenstva, ultramaraton Stolovi, sa startom kod manastira Žiča i ciljem na vrhu Goča. Trku je završilo 37 učesnika (od toga 9 žena).

Pobednici ultramaratona:

Na postolju su se našle Nevena Rajković, nekadašnja pobednica Skyrunning lige, zatim Maja Milosavljević i Dragana Milovanović, obe sportistkinje godine u svojim rodnim mestima i trenutno u borbi za prvakinju Treking lige Srbije.

U muškoj konkurenciji na prva tri mesta su se našli prekaljeni planinski trkači Željko Radović, Ratko Maksimović (pobednik Treking lige Srbije prošle godine) i Milijan Dimitrijević.

Foto: Planinarski savez Srbije. Pobednici Ultramaratona Stolovi u muškoj konkurenciji

S obzirom da je u prvenstvu PSS-a značajan i timski poredak, valja napomenuti da su svi oni doprineli plasmanu svojih planinarskih klubova. Tim se boduje samo u slučaju da ima i muške i ženske predstavnike i to tako što se sabiraju poeni 3 najbolja rezultata kod muškaraca i 1 najbolji rezultat kod žena. Na ovoj poslednjoj trci najbolji rezultat je zabeležio beogradski klub PSK Balkan.

Rezultate ultramaratonske trke pronađite na linku: runtrace.net/stolovi.

Prvaci Srbije u planinskom trčanju PSS-a:

Slede konačni rezultati prvenstva za 2019.godinu:

Žene:

  1. Snežana Đurić, PEK Gora Kragujevac
  2. Dragana Milanović, PAK Mosor Niš
  3. Maja Milosavljević, Jastrebac Kruševac

Muškarci:

  1. Jurica Srejić, PSK Balkan Beograd
  2. Bojan Đačić, PSK Balkan Beograd
  3. Milijan Dimitrijević, PED Subjel Kosjerić

Ekipno:

  1. PAK Mosor Niš
  2. PSK Balkan Beograd
  3. PEK Gora Kragujevac

Izveštaj PSS-a možete pročitati ovde.

Planinari su već pripremili program za sledeću godinu, sve pohvale za ažurnost, pa već možete rezervisati datume (vidi sliku ispod). Prijave za Fruškogorski maraton su otvorene.

* Nebeska staza Pribojska Banja je pomerena za dan kasnije, 12.07.2019.

Ovo je bio kratak pregled proteklog vikenda. Samo neka se množe ovakvi događaji i ovakvi trkači! Sledeće godine ipak ćemo imati i seniorsku reprezentaciju u Skyrunningu na svetskom prvenstvu! Čestitke svim organizatorima i trkačima!

Poziv trkačima – očistimo sami svoje dvorište! BRC Glanc Run!
199 dana do Beogradskog maratona
Tags: , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed