Mnogi trkači koji praktikuju terensko trčanje koriste specijane patike koje se unekoliko razlikuju od običnih patika za trčanje. Takve patike se zovu trail ili terenske patike.

Trail patike imaju nizak profil blizu zemlje da bi obezbedile najbolju stabilnost na neravnom terenu. U đonu se nalaze gumeni i plastični delovi koji štite stopala od teško primetnih oštrih objekata. Peta ima manju apsorpciju na udare u odnosu na patike za asfalt. Ovo je urađeno iz razloga što se terensko trčanje obavlja uglavnom na mekim podlogama gde su sile na petu manje, pa je apsorpcija u drugom planu. Vrh patike je zaštićen, pa su vam prsti sigurni od raznih iskušenja trčanja u prirodi.

Kako prepoznati trail patike?

Postoje trail patike sa manjim ili većim stepenom zaštite, pa mogu biti lakše ili teže. Materijali od kojih se izrađuju trail patike, čak i od istog proizvođača, mogu biti drugačiji, prema nameni tih patika. Uobičajeno je da trail patike imaju sledeće elemente:

Elementi terenskih (trail) patika

 1. ojačan prednji deo sa gumenom ili sintetičkom zaštitom za vrhove prstiju – veoma značajan deo koji je osnovna razlika između običnih patika za trčanje i trail patika. Pruža zaštitu od neravnina, kamenja, grana i ostalog što se može naći u prirodi.
 2. zaštitni vezivni elementi – oni štite prste sa gornje strane, nepromočivi su i izdržljivi na savijanje. Pružaju bolju zaštitu nego kod patika za asfalt.
 3. terenski elementi prijanjanja – oni su u vidu većih gumenih krampona koji onemogućavaju klizanje patika u odnosu na podlogu. Neke trail patike imaju veće a druge manje krampone. Razlika je u nameni. I ovo je karakteristika po kojoj na prvi pogled možete prepoznati trail patike.
 4. elementi stabilizacije – plastični umeci u materijal đona koji sprečavaju torziju (uvrtanje) patike oko uzdužne ose. Značajna karakteristika, koju imaju i obične patike za trčanje, ali ovde elemenat stabilizacije ne sme biti od glatke, klizave plastike.
 5. visok deo đona sa svih strana – ovo ima ulogu blatobrana. Sprečava blato i vodu da uđu uz ojačavanje ivičnih delova patika.
 6. sistem za vezivanje – kod jednostavnijih modela pertle, koje su mahom zastupljene u trail patikama.
 7. jezičak patike sa džepom za petle – džep na jezičku sprečava da granom zakačite pertlu i odvežete patiku. Sjajna inovacija koju imaju samo pojedini proizvođači. Jezik patike je spojen sa gornjim materijalom ili postoji mrežica preko jezika. Cilj je da se spreči ulazak prljavštine kroz prorez između jezika i gornjeg dela patike.
 8. unutrašnja postava – izrađena je od kombinacije izdržljivih sintetičkih materijala sa dodatnom zaštitom za petu sa strane. Lako se suši.
 9. gornji materijal patike – obično se izrađuje od višeslojnog sintetičkog tekstila u formu mreže (mesha) ili vodonepopusnog materijala ili sintetikom impregnirane kože. Modeli patika koji su vodonepropusni, izrađuju se od GoreTex-a, a omogućavaju koži da diše. Druge su opet izrađene tako da se lako mogu pokvasiti, ali lako i osušiti. To je bitno, na primer, kod kros-kantri trčanja.
 10. ušice za lako skidanje i obuvanje patika, kao i za kačenje.
 11. zadnji deo đona – on je povijen nagore sa dodatnim elementima frikcije za petu i omogućava bolji kontakt sa neravnom podlogom.

Ostali delovi trail patika su isti kao kod modela za asfalt, o čemu je već bilo govora u članku “patike za trčanje“.

Da li koristite trail patike i koje su vam omiljene?

planovi za trčanje