Oprema za trčanjePatike za trčanje

Terenske (trail) patike za trčanje

41 komentar

Mnogi trkači koji praktikuju terensko trčanje koriste specijane patike koje se unekoliko razlikuju od običnih patika za trčanje. Takve patike se zovu trail ili terenske patike.

Trail patike imaju nizak profil blizu zemlje da bi obezbedile najbolju stabilnost na neravnom terenu. U đonu se nalaze gumeni i plastični delovi koji štite stopala od teško primetnih oštrih objekata. Peta ima manju apsorpciju na udare u odnosu na patike za asfalt. Ovo je urađeno iz razloga što se terensko trčanje obavlja uglavnom na mekim podlogama gde su sile na petu manje, pa je apsorpcija u drugom planu. Vrh patike je zaštićen, pa su vam prsti sigurni od raznih iskušenja trčanja u prirodi.

Kako prepoznati trail patike?

Postoje trail patike sa manjim ili većim stepenom zaštite, pa mogu biti lakše ili teže. Materijali od kojih se izrađuju trail patike, čak i od istog proizvođača, mogu biti drugačiji, prema nameni tih patika. Uobičajeno je da trail patike imaju sledeće elemente:

Elementi terenskih (trail) patika

 1. ojačan prednji deo sa gumenom ili sintetičkom zaštitom za vrhove prstiju – veoma značajan deo koji je osnovna razlika između običnih patika za trčanje i trail patika. Pruža zaštitu od neravnina, kamenja, grana i ostalog što se može naći u prirodi.
 2. zaštitni vezivni elementi – oni štite prste sa gornje strane, nepromočivi su i izdržljivi na savijanje. Pružaju bolju zaštitu nego kod patika za asfalt.
 3. terenski elementi prijanjanja – oni su u vidu većih gumenih krampona koji onemogućavaju klizanje patika u odnosu na podlogu. Neke trail patike imaju veće a druge manje krampone. Razlika je u nameni. I ovo je karakteristika po kojoj na prvi pogled možete prepoznati trail patike.
 4. elementi stabilizacije – plastični umeci u materijal đona koji sprečavaju torziju (uvrtanje) patike oko uzdužne ose. Značajna karakteristika, koju imaju i obične patike za trčanje, ali ovde elemenat stabilizacije ne sme biti od glatke, klizave plastike.
 5. visok deo đona sa svih strana – ovo ima ulogu blatobrana. Sprečava blato i vodu da uđu uz ojačavanje ivičnih delova patika.
 6. sistem za vezivanje – kod jednostavnijih modela pertle, koje su mahom zastupljene u trail patikama.
 7. jezičak patike sa džepom za petle – džep na jezičku sprečava da granom zakačite pertlu i odvežete patiku. Sjajna inovacija koju imaju samo pojedini proizvođači. Jezik patike je spojen sa gornjim materijalom ili postoji mrežica preko jezika. Cilj je da se spreči ulazak prljavštine kroz prorez između jezika i gornjeg dela patike.
 8. unutrašnja postava – izrađena je od kombinacije izdržljivih sintetičkih materijala sa dodatnom zaštitom za petu sa strane. Lako se suši.
 9. gornji materijal patike – obično se izrađuje od višeslojnog sintetičkog tekstila u formu mreže (mesha) ili vodonepopusnog materijala ili sintetikom impregnirane kože. Modeli patika koji su vodonepropusni, izrađuju se od GoreTex-a, a omogućavaju koži da diše. Druge su opet izrađene tako da se lako mogu pokvasiti, ali lako i osušiti. To je bitno, na primer, kod kros-kantri trčanja.
 10. ušice za lako skidanje i obuvanje patika, kao i za kačenje.
 11. zadnji deo đona – on je povijen nagore sa dodatnim elementima frikcije za petu i omogućava bolji kontakt sa neravnom podlogom.

Ostali delovi trail patika su isti kao kod modela za asfalt, o čemu je već bilo govora u članku „patike za trčanje„.

Da li koristite trail patike i koje su vam omiljene?

Takmičarske patike za trčanje
Sandale za trčanje?
Tags:

Povezani članci

41 komentar. Leave new

 • Super clanak; pre par meseci uzeo sam trail patike marke, New Balance i imao sam prilike da ih testiram, kako po snegu tako i po blatnjavom terenu. Pokazale su se jako dobre tako da ih koristim za trcanje a i za setnju po Fruskoj Gori. Jedina mana jeste njihova tezina zbog veceg djona i dodatne zastite ali opet to moze imati dobar efekat na jacanje nogu. Sto se tice cene i kvaliteta ne bih tu puno da pricam posto se ne razumem bas u tu vrstu sportske obuce, samo znam da sto se tice proizvodjaca, Salomon i North Face su usko specijalizirani za ovu vrstu patike i prave jako dobre modele. Ovu vrstu patike preporucio bih ljudima koji cesto borave u prirodi i koji svoje treninge najcesce rade na offroad terenima.

  Odgovori
 • Wow, ove patike sto su izlozene mi deluju super.
  Koje bi jos modele predlozili?

  Odgovori
 • Ja sam prezadovoljan sa vrlo laganim (takmicarskim) Adidas Adizero XT.

  Odgovori
 • Odličan opis! Ovde fali još jedan detalj karakterističan za terenske patike: jezik patike je spojen sa gornjim materijalom ili postoji mrezica preko jezika. Cilj je da se spreči ulazak prljavštine kroz prorez između jezika i gornjeg dela patike.

  Imam ograničeno iskustvo sa trail patikama jer sam probao samo 2 modela. Ranije sam imao Adidas Trail Response. To je bila prilično obična patika. Jedino je imala malo izraženije krampone i deblji đon zakošen kao kod patika za asfalt. Više je bila za trčanje po travnatim i zemljanim stazama. Druge koje i sad koristim su Salomon XA 3d (ove sa slike). To su prave terenske patike (kao što je Puch pravi terenski auto, ove adidasove bi bile kao neki SUV :D) i neverovatno su izdržljive. Evo treće godine kako trčim orijenitirng u njima, pregazio sam silu šuma, reka, blata… Prale su se bar 30 puta i još uvek se dobro drže. Nikad nisam dobio žulj, povredio prst… što je kod orijentirnga redovna pojava. Samo se jednom desilo da je trn probio đon. Inače đon je izrađen od sendviča mek – tvrd – mek matrijal. Ako se nagazi na neku oštru neravninu ona se ni ne oseti. Izuzetno su prozračne (moj model je bez GoreTex-a), mnogo više nego NB 769 koje koristim za asfalt.

  Odgovori
 • Hvala ti, Aurelije, na dopuni!
  Očigledna stvar koja mi je promakla, ubaciću je u tekst gore za koji minut. U pravu si za njenu funkciju, naime kada sam trčao po terenu sa običnim patikama za trčanje po asfaltu, baš tu je čarapa bila prljava.
  Jasno je jedno: trail patike moraju da obezbede dobre karakteristike pri trčanju po ovakvom terenu da bi se mogle smartati kvalitetnima, a retki su proizvođači koji su to uspeli.
  Salomon je sigurno jedan od njih, tako da ćemo se potruditi da u narednom periodu testiramo i jedan od njihovih modela.

  Odgovori
 • Aleksandar Anđelić
  mart 12, 2010 10:39

  Pri normalnim uslovima, kad je suvo, dobre su i maratonke, znam neke koji su osvojili medalje na svetskom u njima ! E, kad je kiša, blato onda dolaze do izražaja trail patike.

  Odgovori
 • Марко
  maj 25, 2010 17:59

  Da li se terenske (trail) patike mogu koristiti i za trčanje po stazi od šljake?
  Molim Vas za odgovor.
  Početnik

  Odgovori
 • Naravno, Marko da možeš korisititi terenske patike, ali i „obične“ patike za trčanje mogu da se upotrebe na šljaci. Šljaka je ravna, uređena podloga, bez neprijatnih iznenađenja u vidu izbočina, rupa, busena i oštrih kamenja. Naravno, ako više vremena planiraš trčati van asfalta i uređenih staza, trail patike su svakako dobar izbor.

  Odgovori
 • Марко
  jun 7, 2010 21:14

  Hvala na odgovoru!
  Video sam u radnji trail patike, model adidas response trail 16. Pristupačna je cena, sviđa mi se kako izgledaju, a mogu se koristiti i za šetnju u prirodi (dva cilja za jedan iznos :-)). Kakvo je vaše mišljenje o ovom modelu?
  Da li se na svim modelima patikama za trčanje (ili kutiji) nalazi natpis za koji stil gaženja su namenjene?

  Odgovori
 • @marko naravno da ne pise na kutiji tesko,ali uvek mozes da pitas prodavca i mozda ti kaze za koju nogu(stopala)

  Odgovori
 • Марко
  jun 7, 2010 21:37

  Kako vidim po komentarima, prodavci slabo poznaju tu tematiku. Kako izabrati patiku, ako prodavac ne zna koja je odgovarajuća?

  Odgovori
 • Dobro si zapazio to. Prodavci ne znaju ni šta je pronacija, a tek da vezuju pronaciju sa tipom patike (support, stability, normal) to tek…

  Ostaje ti da istražuješ sam i vidiš koji si ti tip trkača. Ako ti nije cim možeš jednom doći na Adu pa da ti ispričamo priču o patikama nešto deteljnije i da ti pomognemo da izabereš pravi model.

  U svakom slučaju izborom Neutral patika nećeš pogrešiti.

  (Za terenske patike ni sam ne znam, a najbolje da se konsultuješ sa nekim planinskim trkačem – nema ih puno u zemlji ili sa planinarem. Postavi temu i na forumu :))

  Odgovori
 • Марко
  jun 8, 2010 18:49

  Hvala na pozivu, ali ne stanujem u Beogradu.
  Proverio sam, spadam u „supinatore“.
  Hvala i na odgovorima, ali, nemojte mi zameriti, još uvek mi niko nije odgovorio gde na patikama (ili pakovanju) stoji oznaka o stilu gaženja za koji su namenjene?
  Postaviću temu o terenskim patikama na forum, a ako neko može neka mi odgovori na ovo pitanje. Unapred hvala!
  Pozdrav!

  Odgovori
  • OffRoad Runner
   februar 13, 2012 02:18

   Samo Salomon koliko ja znam stavi za „koga“ su namenjene  patike.Pise im na djonu sa unutrasnje strane.

   Odgovori
 • Marko, informacije o tipu patika bilo kojeg proizvođača (pronator, supinator, normal), nigde ne piše, ni na kutiji ni na samim patikama. Zašto? Ni sam ne znam, ali verovatno ima neki razlog.
  Zato se trebaš osloniti na katalog patika, za sve modele imaš lako dostupne on-line kataloge u kojima se možeš uveriti za koje stopalo je namenjeno. Kasnije ćeš se tako izveštiti da ćeš naoko moći da proceniš koji model patika je za koji tip stopala.

  Odgovori
 • Ipak je firma INOV najdalje otisla u proizvodnji off road patika, a modele mozete pogledati na njihovom sajtu http://www.inov-8.com/Products-Detail.asp?PG=PG1&P=5050973028&L=27

  Odgovori
 • Pre 10 godina sam imao adidas response trail. Iako se terenske patike uglavnom ne prave u modelima po stilu gaženja, adidas response je light varijanta terenske patike, tek je malo prilagođena stazama i livadama (ali nije šumi i zeznutim terenima). One koje sam ja imao su bile lagane mekane (adiprenske) i mogle su se korisitti na asfaltu bez problema kao i svaka obična patika za trčanje. To je definitivno neutralni tip patike, tako su je i na adidasovom sajtu označavali (dok su prodavali ove patike, više se ova linija ne proizvodi). Ipak na netu za ovaj 16. model kažu da ima good arch support, što je ipak odlika stability patika… Tako da ipak probaj pre nego što uzmeš. Moj par je bio neuništiv na orijentiringu, mada priznajem da su po tom pitanju salomonke još jače.

  Evo i jednog testa adidasica: http://running.competitor.com/2010/03/shoe-review/adidas-response-trail-16—85_8732

  Odgovori
 • Марко
  jun 9, 2010 09:42

  HVALA, HVALA svima na odgovorima!
  Veliki pozdrav!!!

  Odgovori
 • evo i ja nesto da napisem u vezi teme mozda ce nekom pomoci u odabiru. Patike koje ja koristim a najjeftinije su u prodavnici oko 4000din i mnogo su jace od od svih standardnih RBK modela su Reebok nordic walking XC II model je manji i uzi ako neko planira da ih uzme obavezno probati broj vece

  Odgovori
 • Trcim oko fudbalskog terena. Da li je bolje da po uglovima pravim malo veci luk ili da pratim uglove(tj. naglo da skrecem). Pozzzz svima

  Odgovori
 • @cvele pa zar je bitno kuda ides ?????

  Odgovori
 • Nion, Cvele je postavio odlično pitanje.

  Pravi što veći ugao, jer kratke kružne staze bacaju pritisak na kolena i zglobove samo sa jedne strane. Možda nećeš osetiti to odmah, možda nikad, ali ume da zeza.

  Zamisli 50-100 krugova na stazi od 250 metara kakva je na Olimpu – ume da ubije noge, a ne samo mozak :))

  Savet je da ako možeš (nema gužve) napraviš podjednaki broj krugova u oba smera. Prvo se vrti u jednu stranu, a onda pola treninga se okreni na drugu :)) Naravno što širi krug.

  Odgovori
 • E cao ljudi, treba mi pomoc…strasno mi se svidja adidas kanadia tr 2 i 3…zanimaju me vasa misljenja, jer ja nemam nesto iskustva pri izboru ovakve vrste patika…teren po kome nameravam da trcim je surcin -asvalt ali prilicno los, a planiram da trcim i po kisi a i snegu (bljuzgi)…sta vi mislite, da li je pametno uzeti tu patiku?? hvala unapred..

  Odgovori
 • i ja sam gledao iste patike. Komentare mozes naci na http://www.amazon.com/adidas-Kanadia-TR-Running-Aluminium/product-reviews/B002F006OS/ref=sr_1_1_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
  Uglavnom se ljudi zale da je jako uzak model i da su trebali da naruce za ceo broj vece npr. ako neko nosi US 11 odovaraju mu US 12. Ja sam se posle odlucio za Adidas Duramo 2 odlicno upijaju udarce, mekane su ali jako uske tako da noga ne seta u njima nisam imao ni jedan zulj i imaju specifican anatomski oblik koji ne odgovara mom nacinu gazenja ali seldeci put kupujem neki od modela Nike Lunar ili Dart

  Odgovori
 • Kupio sam patike Mizuno wave escape,namijenjene su hodanju po neravnom ali su lagane teze svega 340 grama,jutros sam ih probao na trcanju cini mi se da nisu lose odlicno apsorbuju udare i udobne su prilikom trcanja.Je li ih neko imao i sta moze reci o njima ?

  Odgovori
 • gde mogu nabaviti ove patike u srbiji ,u nisu? 🙂 i jel propustaju vodu?

  Odgovori
  • OffRoad Runner
   februar 13, 2012 02:10

   Koristim Salomon vec dugo i obavezno prvo probaj ove patike,prilicno su drugacije od drugih modela i proizvodjaca…Imaju vise modela za razne namene,tj razlicite vrste terena za trcanje.Ovo gore je model XA,namenjen izuzetno teskom i kamenitom terenu.Postoji „obican“ i model sa GORETEX-om koji je nepromociv.Ali koliko god GORETEX disao,uvek se noge vise znoje u njemu i pitanje je koliko ti bas treba ta nepromocivost,sve zavisi od terena gde ces trcati.Obavezno! malo vece uzmi,trcanje niz brdo uvek uzima danak… 🙂

   Ja inace koristim model XT WINGS i vrlo sam zadovoljan.
   Inace patike su kao tenk izdrzljive,ali i kostaju malo vise…
   Srecno! 😉

   Odgovori
 • Andrija, zastupnik Salomona za Srbiju je Beosport. Preko njihovog sajta, mozes da narucis patike, mada tu uvek treba biti oprezan, ukoliko nisi u prilici da probas odredjeni model. Sto se tice propustanja vode, mislim da ovo nisu vodonepropustljive patike, ali ovaj proizvodjac na nasem trzistu nudi modele koji ne propustaju vodu

  Odgovori
 • ima li neko iskustva sa ovim modelom patika http://www.shopadidas.com/product/mens-training-barracks-premier-shoes/EU364?cid=G50463,i kako vam se cine za neko trcanje po zemljanom bedemu?

  Odgovori
  • U pitanju su patike za setnju, ali ne i za trcanje. Pogledaj malo po sajtu i nacices opis kako trebaju da izgledaju running patike.

   Odgovori
 • training shoe znaci da su patike za fitnes, teretanu, neke ekipne sportove

  Odgovori
 • da li negde u beogradu postoji prodavnica patika koja ima uredjaj za odredjivanje tipa patika za trcanje?

  Odgovori
  • U Srbiji ne !

   Odgovori
  • Pretpostavljam da hoćeš da kažeš – tip gaženja, a potom patike koje imaju korekciju za tu vrstu gaženja. Ako je to u pitanju, ne treba ti uredjaj, nego iskusno oko nekog trkača, trenera ili ortopeda, koji će ti reći koju vrstu gaženja imaš. Sa tom informacijom, sâm odredjuješ koji tip patika ćeš kupiti u odnosu na više parametara (stepen i vrsta amortizacije, stabilnost, dinamičnost, tvoja težina, stanje zglobova, vrsta terena, broj nedeljnih treninga, dužine treninga, cena…).

   Odgovori
 • Zoran Randjelovic
  septembar 16, 2013 20:27
  Odgovori
 • Sto mislite o brandu Inov8?

  Odgovori
 • Odgovori
  • Poštovanje i dobrodošli na Trčanje.rs

   Suštinski sve patike za trail mogu se koristiti za asfalt, samo je pitanje koliko će se brzo istrošiti kramponi koji su na njima posebno istaknuti zbog prijanjanja na offroad podlogu.

   To je sada na vama da procenite rizik, da li ćete da ispitujete trajnost patika ili da možda pazarite jefitnije patike za asfalt a ove ostavite za trčanja po šumi i zemlji.

   Pozdrav, Veroljub

   Odgovori
 • Zdravo svima, u potrazi sam za patikama koje će izdržati neravan teren, blato, vodu, prepreke. Da li uzeti vodootporne ili one koje se lako suše? Spremam se za Tribalion trku u prirodi sa preprekama, nemam uopšte iskustva u tome i ovo je prvi put u životu da probam tako nešto ;D I gde kod nas u Srbiji ima takva obuća da se kupi?

  Odgovori
 • Pozdrav..imam Adidas Terrex Swift R2 GTX….trcim u njima…planina,makadam..malo su teze ali stabilne…
  E sad ,patika je deklarisana na sajtovima ,za planinarenje,a opet negde pise da su za trcanje..interesuje me vase misljenje….

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed