Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Terenske (trail) patike za trčanje

Mnogi trkači koji praktikuju terensko trčanje koriste specijane patike koje se unekoliko razlikuju od običnih patika za trčanje. Takve patike se zovu trail ili terenske patike.

Trail patike imaju nizak profil blizu zemlje da bi obezbedile najbolju stabilnost na neravnom terenu. U đonu se nalaze gumeni i plastični delovi koji štite stopala od teško primetnih oštrih objekata. Peta ima manju apsorpciju na udare u odnosu na patike za asfalt. Ovo je urađeno iz razloga što se terensko trčanje obavlja uglavnom na mekim podlogama gde su sile na petu manje, pa je apsorpcija u drugom planu. Vrh patike je zaštićen, pa su vam prsti sigurni od raznih iskušenja trčanja u prirodi.

Kako prepoznati trail patike?

Postoje trail patike sa manjim ili većim stepenom zaštite, pa mogu biti lakše ili teže. Materijali od kojih se izrađuju trail patike, čak i od istog proizvođača, mogu biti drugačiji, prema nameni tih patika. Uobičajeno je da trail patike imaju sledeće elemente:

Elementi terenskih (trail) patika

 1. ojačan prednji deo sa gumenom ili sintetičkom zaštitom za vrhove prstiju – veoma značajan deo koji je osnovna razlika između običnih patika za trčanje i trail patika. Pruža zaštitu od neravnina, kamenja, grana i ostalog što se može naći u prirodi.
 2. zaštitni vezivni elementi – oni štite prste sa gornje strane, nepromočivi su i izdržljivi na savijanje. Pružaju bolju zaštitu nego kod patika za asfalt.
 3. terenski elementi prijanjanja – oni su u vidu većih gumenih krampona koji onemogućavaju klizanje patika u odnosu na podlogu. Neke trail patike imaju veće a druge manje krampone. Razlika je u nameni. I ovo je karakteristika po kojoj na prvi pogled možete prepoznati trail patike.
 4. elementi stabilizacije – plastični umeci u materijal đona koji sprečavaju torziju (uvrtanje) patike oko uzdužne ose. Značajna karakteristika, koju imaju i obične patike za trčanje, ali ovde elemenat stabilizacije ne sme biti od glatke, klizave plastike.
 5. visok deo đona sa svih strana – ovo ima ulogu blatobrana. Sprečava blato i vodu da uđu uz ojačavanje ivičnih delova patika.
 6. sistem za vezivanje – kod jednostavnijih modela pertle, koje su mahom zastupljene u trail patikama.
 7. jezičak patike sa džepom za petle – džep na jezičku sprečava da granom zakačite pertlu i odvežete patiku. Sjajna inovacija koju imaju samo pojedini proizvođači. Jezik patike je spojen sa gornjim materijalom ili postoji mrežica preko jezika. Cilj je da se spreči ulazak prljavštine kroz prorez između jezika i gornjeg dela patike.
 8. unutrašnja postava – izrađena je od kombinacije izdržljivih sintetičkih materijala sa dodatnom zaštitom za petu sa strane. Lako se suši.
 9. gornji materijal patike – obično se izrađuje od višeslojnog sintetičkog tekstila u formu mreže (mesha) ili vodonepopusnog materijala ili sintetikom impregnirane kože. Modeli patika koji su vodonepropusni, izrađuju se od GoreTex-a, a omogućavaju koži da diše. Druge su opet izrađene tako da se lako mogu pokvasiti, ali lako i osušiti. To je bitno, na primer, kod kros-kantri trčanja.
 10. ušice za lako skidanje i obuvanje patika, kao i za kačenje.
 11. zadnji deo đona – on je povijen nagore sa dodatnim elementima frikcije za petu i omogućava bolji kontakt sa neravnom podlogom.

Ostali delovi trail patika su isti kao kod modela za asfalt, o čemu je već bilo govora u članku “patike za trčanje“.

Da li koristite trail patike i koje su vam omiljene?

41 Comments

41 Comments

 1. Dejan

  10.03.2010 at 11:30

  Super clanak; pre par meseci uzeo sam trail patike marke, New Balance i imao sam prilike da ih testiram, kako po snegu tako i po blatnjavom terenu. Pokazale su se jako dobre tako da ih koristim za trcanje a i za setnju po Fruskoj Gori. Jedina mana jeste njihova tezina zbog veceg djona i dodatne zastite ali opet to moze imati dobar efekat na jacanje nogu. Sto se tice cene i kvaliteta ne bih tu puno da pricam posto se ne razumem bas u tu vrstu sportske obuce, samo znam da sto se tice proizvodjaca, Salomon i North Face su usko specijalizirani za ovu vrstu patike i prave jako dobre modele. Ovu vrstu patike preporucio bih ljudima koji cesto borave u prirodi i koji svoje treninge najcesce rade na offroad terenima.

 2. Vladimir

  10.03.2010 at 13:17

  Wow, ove patike sto su izlozene mi deluju super.
  Koje bi jos modele predlozili?

 3. Zundapp

  10.03.2010 at 15:01

  Ja sam prezadovoljan sa vrlo laganim (takmicarskim) Adidas Adizero XT.

 4. aurelije

  11.03.2010 at 11:32

  Odličan opis! Ovde fali još jedan detalj karakterističan za terenske patike: jezik patike je spojen sa gornjim materijalom ili postoji mrezica preko jezika. Cilj je da se spreči ulazak prljavštine kroz prorez između jezika i gornjeg dela patike.

  Imam ograničeno iskustvo sa trail patikama jer sam probao samo 2 modela. Ranije sam imao Adidas Trail Response. To je bila prilično obična patika. Jedino je imala malo izraženije krampone i deblji đon zakošen kao kod patika za asfalt. Više je bila za trčanje po travnatim i zemljanim stazama. Druge koje i sad koristim su Salomon XA 3d (ove sa slike). To su prave terenske patike (kao što je Puch pravi terenski auto, ove adidasove bi bile kao neki SUV :D) i neverovatno su izdržljive. Evo treće godine kako trčim orijenitirng u njima, pregazio sam silu šuma, reka, blata… Prale su se bar 30 puta i još uvek se dobro drže. Nikad nisam dobio žulj, povredio prst… što je kod orijentirnga redovna pojava. Samo se jednom desilo da je trn probio đon. Inače đon je izrađen od sendviča mek – tvrd – mek matrijal. Ako se nagazi na neku oštru neravninu ona se ni ne oseti. Izuzetno su prozračne (moj model je bez GoreTex-a), mnogo više nego NB 769 koje koristim za asfalt.

 5. Igor Vujičić

  11.03.2010 at 17:33

  Hvala ti, Aurelije, na dopuni!
  Očigledna stvar koja mi je promakla, ubaciću je u tekst gore za koji minut. U pravu si za njenu funkciju, naime kada sam trčao po terenu sa običnim patikama za trčanje po asfaltu, baš tu je čarapa bila prljava.
  Jasno je jedno: trail patike moraju da obezbede dobre karakteristike pri trčanju po ovakvom terenu da bi se mogle smartati kvalitetnima, a retki su proizvođači koji su to uspeli.
  Salomon je sigurno jedan od njih, tako da ćemo se potruditi da u narednom periodu testiramo i jedan od njihovih modela.

 6. Aleksandar Anđelić

  12.03.2010 at 10:39

  Pri normalnim uslovima, kad je suvo, dobre su i maratonke, znam neke koji su osvojili medalje na svetskom u njima ! E, kad je kiša, blato onda dolaze do izražaja trail patike.

 7. Марко

  25.05.2010 at 17:59

  Да ли се теренске (trail) патике могу користити и за трчање по стази од шљаке?
  Молим Вас за одговор.
  Почетник

 8. Igor Vujičić

  25.05.2010 at 23:51

  Naravno, Marko da možeš korisititi terenske patike, ali i “obične” patike za trčanje mogu da se upotrebe na šljaci. Šljaka je ravna, uređena podloga, bez neprijatnih iznenađenja u vidu izbočina, rupa, busena i oštrih kamenja. Naravno, ako više vremena planiraš trčati van asfalta i uređenih staza, trail patike su svakako dobar izbor.

 9. Марко

  07.06.2010 at 21:14

  Хвала на одговору!
  Видео сам у радњи trail патике, модел adidas response trail 16. Приступачна је цена, свиђа ми се како изгледају, а могу се користити и за шетњу у природи (два циља за један износ :-)). Какво је ваше мишљење о овом моделу?
  Да ли се на свим моделима патикама за трчање (или кутији) налази натпис за који стил гажења су намењене?

 10. Nion

  07.06.2010 at 21:27

  @marko naravno da ne pise na kutiji tesko,ali uvek mozes da pitas prodavca i mozda ti kaze za koju nogu(stopala)

 11. Марко

  07.06.2010 at 21:37

  Како видим по коментарима, продавци слабо познају ту тематику. Како изабрати патику, ако продавац не зна која је одговарајућа?

 12. Veki

  07.06.2010 at 23:52

  Dobro si zapazio to. Prodavci ne znaju ni šta je pronacija, a tek da vezuju pronaciju sa tipom patike (support, stability, normal) to tek…

  Ostaje ti da istražuješ sam i vidiš koji si ti tip trkača. Ako ti nije cim možeš jednom doći na Adu pa da ti ispričamo priču o patikama nešto deteljnije i da ti pomognemo da izabereš pravi model.

  U svakom slučaju izborom Neutral patika nećeš pogrešiti.

  (Za terenske patike ni sam ne znam, a najbolje da se konsultuješ sa nekim planinskim trkačem – nema ih puno u zemlji ili sa planinarem. Postavi temu i na forumu :))

 13. Марко

  08.06.2010 at 18:49

  Хвала на позиву, али не станујем у Београду.
  Проверио сам, спадам у “супинаторе”.
  Хвала и на одговорима, али, немојте ми замерити, још увек ми нико није одговорио где на патикама (или паковању) стоји ознака о стилу гажења за који су намењене?
  Поставићу тему о теренским патикама на форум, а ако неко може нека ми одговори на ово питање. Унапред хвала!
  Поздрав!

  • OffRoad Runner

   13.02.2012 at 02:18

   Samo Salomon koliko ja znam stavi za “koga” su namenjene  patike.Pise im na djonu sa unutrasnje strane.

 14. Igor Vujičić

  08.06.2010 at 20:34

  Marko, informacije o tipu patika bilo kojeg proizvođača (pronator, supinator, normal), nigde ne piše, ni na kutiji ni na samim patikama. Zašto? Ni sam ne znam, ali verovatno ima neki razlog.
  Zato se trebaš osloniti na katalog patika, za sve modele imaš lako dostupne on-line kataloge u kojima se možeš uveriti za koje stopalo je namenjeno. Kasnije ćeš se tako izveštiti da ćeš naoko moći da proceniš koji model patika je za koji tip stopala.

 15. Blažo

  09.06.2010 at 00:36

  Ipak je firma INOV najdalje otisla u proizvodnji off road patika, a modele mozete pogledati na njihovom sajtu http://www.inov-8.com/Products-Detail.asp?PG=PG1&P=5050973028&L=27

  • ME

   24.05.2011 at 12:22

   A gdje se mogu naci ove patike u Bg ? I koja je cijena ?

 16. aurelije

  09.06.2010 at 01:40

  Pre 10 godina sam imao adidas response trail. Iako se terenske patike uglavnom ne prave u modelima po stilu gaženja, adidas response je light varijanta terenske patike, tek je malo prilagođena stazama i livadama (ali nije šumi i zeznutim terenima). One koje sam ja imao su bile lagane mekane (adiprenske) i mogle su se korisitti na asfaltu bez problema kao i svaka obična patika za trčanje. To je definitivno neutralni tip patike, tako su je i na adidasovom sajtu označavali (dok su prodavali ove patike, više se ova linija ne proizvodi). Ipak na netu za ovaj 16. model kažu da ima good arch support, što je ipak odlika stability patika… Tako da ipak probaj pre nego što uzmeš. Moj par je bio neuništiv na orijentiringu, mada priznajem da su po tom pitanju salomonke još jače.

  Evo i jednog testa adidasica: http://running.competitor.com/2010/03/shoe-review/adidas-response-trail-16—85_8732

 17. Марко

  09.06.2010 at 09:42

  ХВАЛА, ХВАЛА свима на одговорима!
  Велики поздрав!!!

 18. Borko

  09.06.2010 at 09:55

  evo i ja nesto da napisem u vezi teme mozda ce nekom pomoci u odabiru. Patike koje ja koristim a najjeftinije su u prodavnici oko 4000din i mnogo su jace od od svih standardnih RBK modela su Reebok nordic walking XC II model je manji i uzi ako neko planira da ih uzme obavezno probati broj vece

 19. Cvele

  17.06.2010 at 14:21

  Trcim oko fudbalskog terena. Da li je bolje da po uglovima pravim malo veci luk ili da pratim uglove(tj. naglo da skrecem). Pozzzz svima

 20. Nion

  17.06.2010 at 14:25

  @cvele pa zar je bitno kuda ides ?????

 21. Veki

  17.06.2010 at 14:33

  Nion, Cvele je postavio odlično pitanje.

  Pravi što veći ugao, jer kratke kružne staze bacaju pritisak na kolena i zglobove samo sa jedne strane. Možda nećeš osetiti to odmah, možda nikad, ali ume da zeza.

  Zamisli 50-100 krugova na stazi od 250 metara kakva je na Olimpu – ume da ubije noge, a ne samo mozak :))

  Savet je da ako možeš (nema gužve) napraviš podjednaki broj krugova u oba smera. Prvo se vrti u jednu stranu, a onda pola treninga se okreni na drugu :)) Naravno što širi krug.

 22. nikola

  25.10.2010 at 23:08

  E cao ljudi, treba mi pomoc…strasno mi se svidja adidas kanadia tr 2 i 3…zanimaju me vasa misljenja, jer ja nemam nesto iskustva pri izboru ovakve vrste patika…teren po kome nameravam da trcim je surcin -asvalt ali prilicno los, a planiram da trcim i po kisi a i snegu (bljuzgi)…sta vi mislite, da li je pametno uzeti tu patiku?? hvala unapred..

 23. Borko

  26.10.2010 at 22:20

  i ja sam gledao iste patike. Komentare mozes naci na http://www.amazon.com/adidas-Kanadia-TR-Running-Aluminium/product-reviews/B002F006OS/ref=sr_1_1_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
  Uglavnom se ljudi zale da je jako uzak model i da su trebali da naruce za ceo broj vece npr. ako neko nosi US 11 odovaraju mu US 12. Ja sam se posle odlucio za Adidas Duramo 2 odlicno upijaju udarce, mekane su ali jako uske tako da noga ne seta u njima nisam imao ni jedan zulj i imaju specifican anatomski oblik koji ne odgovara mom nacinu gazenja ali seldeci put kupujem neki od modela Nike Lunar ili Dart

 24. ME

  21.05.2011 at 10:23

  Kupio sam patike Mizuno wave escape,namijenjene su hodanju po neravnom ali su lagane teze svega 340 grama,jutros sam ih probao na trcanju cini mi se da nisu lose odlicno apsorbuju udare i udobne su prilikom trcanja.Je li ih neko imao i sta moze reci o njima ?

 25. Andrija

  14.08.2011 at 22:46

  gde mogu nabaviti ove patike u srbiji ,u nisu? :) i jel propustaju vodu?

  • OffRoad Runner

   13.02.2012 at 02:10

   Koristim Salomon vec dugo i obavezno prvo probaj ove patike,prilicno su drugacije od drugih modela i proizvodjaca…Imaju vise modela za razne namene,tj razlicite vrste terena za trcanje.Ovo gore je model XA,namenjen izuzetno teskom i kamenitom terenu.Postoji “obican” i model sa GORETEX-om koji je nepromociv.Ali koliko god GORETEX disao,uvek se noge vise znoje u njemu i pitanje je koliko ti bas treba ta nepromocivost,sve zavisi od terena gde ces trcati.Obavezno! malo vece uzmi,trcanje niz brdo uvek uzima danak… :)

   Ja inace koristim model XT WINGS i vrlo sam zadovoljan.
   Inace patike su kao tenk izdrzljive,ali i kostaju malo vise…
   Srecno! ;)

 26. Srx

  15.08.2011 at 07:01

  Andrija, zastupnik Salomona za Srbiju je Beosport. Preko njihovog sajta, mozes da narucis patike, mada tu uvek treba biti oprezan, ukoliko nisi u prilici da probas odredjeni model. Sto se tice propustanja vode, mislim da ovo nisu vodonepropustljive patike, ali ovaj proizvodjac na nasem trzistu nudi modele koji ne propustaju vodu

 27. Mandrej

  11.12.2011 at 14:11

  ima li neko iskustva sa ovim modelom patika http://www.shopadidas.com/product/mens-training-barracks-premier-shoes/EU364?cid=G50463,i kako vam se cine za neko trcanje po zemljanom bedemu?

  • Cornelius

   11.12.2011 at 14:44

   U pitanju su patike za setnju, ali ne i za trcanje. Pogledaj malo po sajtu i nacices opis kako trebaju da izgledaju running patike.

 28. Coral123

  11.12.2011 at 21:46

  training shoe znaci da su patike za fitnes, teretanu, neke ekipne sportove

 29. Sasha

  18.01.2012 at 22:12

  da li negde u beogradu postoji prodavnica patika koja ima uredjaj za odredjivanje tipa patika za trcanje?

  • nion

   18.01.2012 at 22:28

   U Srbiji ne !

  • Cornelius

   19.01.2012 at 01:10

   Pretpostavljam da hoćeš da kažeš – tip gaženja, a potom patike koje imaju korekciju za tu vrstu gaženja. Ako je to u pitanju, ne treba ti uredjaj, nego iskusno oko nekog trkača, trenera ili ortopeda, koji će ti reći koju vrstu gaženja imaš. Sa tom informacijom, sâm odredjuješ koji tip patika ćeš kupiti u odnosu na više parametara (stepen i vrsta amortizacije, stabilnost, dinamičnost, tvoja težina, stanje zglobova, vrsta terena, broj nedeljnih treninga, dužine treninga, cena…).

 30. Zoran Randjelovic

  16.09.2013 at 20:27

 31. Zhdut

  21.04.2014 at 22:25

  Sto mislite o brandu Inov8?

 32. dr.glisic

  11.06.2015 at 21:04

  • Veroljub Zmijanac

   15.06.2015 at 13:15

   Poštovanje i dobrodošli na Trčanje.rs

   Suštinski sve patike za trail mogu se koristiti za asfalt, samo je pitanje koliko će se brzo istrošiti kramponi koji su na njima posebno istaknuti zbog prijanjanja na offroad podlogu.

   To je sada na vama da procenite rizik, da li ćete da ispitujete trajnost patika ili da možda pazarite jefitnije patike za asfalt a ove ostavite za trčanja po šumi i zemlji.

   Pozdrav, Veroljub

 33. Slavica

  19.08.2019 at 13:23

  Zdravo svima, u potrazi sam za patikama koje će izdržati neravan teren, blato, vodu, prepreke. Da li uzeti vodootporne ili one koje se lako suše? Spremam se za Tribalion trku u prirodi sa preprekama, nemam uopšte iskustva u tome i ovo je prvi put u životu da probam tako nešto ;D I gde kod nas u Srbiji ima takva obuća da se kupi?

 34. Goxy

  22.08.2021 at 15:29

  Pozdrav..imam Adidas Terrex Swift R2 GTX….trcim u njima…planina,makadam..malo su teze ali stabilne…
  E sad ,patika je deklarisana na sajtovima ,za planinarenje,a opet negde pise da su za trcanje..interesuje me vase misljenje….

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Trčanje po brdskom terenu je važan deo treninga trkača jer osnažava noge i zglobove, povećava aerobni i anaerobni kapacitet, kao i toleraniciju na mlečnu...

Najave trka

Iako je pandemija COVID-19 uticala na odgađanje mnoštva značajnih sportskih dešavanja, BiH i Sarajevo neće biti uskraćeni za još jedan sportski spektakl, čiji je...

Trening

Trkači rekreativci znaju da postoje dve sezone kad je trčanje uživanje i kada i ima najviše trka u kalendaru: proleće i jesen.  Problem sa...

Najave trka

Iskoristite poslednje dane 2016. za avanturu na Koštunjaku! Planinarski klub Balkan vas zove na planinsku trku! 24.12 od 11:30. Staza: šumski put, vidno obeležena...