Oprema za trčanjePatike za trčanje

Takmičarske patike za trčanje

21 komentar

Patike za trčanje prema nameni mogu biti patike za trening i takmičarke patike.  Takmičarke patike su dizajnirane za postizanje što većih brzina. Prema zakonima fizike, veća brzina uslovljava manju masu, pa su sve takmičarke patike lagane. Ipak, ne ide se u krajnost da patika ne bi izgubila i ostala svojstva koja sve patike za trčanje poseduju: udobnost, amortizaciju, trakciju i stabilnost.

S obzirom da se trke dele na kratke, srednje i duge, tako se i načini trčanja razlikuju. Osim toga razlikujemo ulične trke, trke na atletskoj stazi i kroseve. Svi ovi faktori utiču na izbor takmičarskih patika, jer nije isto trčati sprint od 200m u maratonskim patikama ili trčati kros od 10km u sprintericama.

Patike za sprint – sprinterice

Takmičarske patike za sprint
Adidas Adistar sprint – patike za sprint

Patike za sprint po pravilu imaju manju amortizacuju i znatno su kruće od drugih patika sa akcentom na trakciju. Zadnji deo đona kod ovih patika je u drugom planu, jer sprinteri trče na prstima, ispod kojih đon ima izmenljive krampone. Kramponi su metalni i zavrću se u tvrdu podlogu đona, koja je izrađena od plastike. Njihova uloga je da omoguće što bolje prijanjanje (trakciju) patike za podlogu i onemoguće klizanje. Sprinterice za kraće i duže sprinterske discipline se u nekim karakteristikama ipak razlikuju. Patike za duže sprinterske discipline imaju bolju podršku i amortizaciju, manje su tvrde i imaju manji broj krampona. Izrađene su koliko za brzinu, toliko i za podršku u toku trčanja.

Patike za sprint imaju što manje materijala, da bi patika bila laka. Masa patika za sprint je oko 200 grama. Pertle sprinterica se umeću u specijalne džepove na jezičku, što dodatno poboljšava aerodinamiku. Neke sprinterice imaju sistem za vezivanje umesto pertli kojim se patike mnogo preciznije mogu stegnuti. Penasti ulošci su uvek anatomski i daju osećaj komfora.

Patike za stipl

Takmičarske patike za stipl
Nike Zoom Lanang ST – patike za stipl

Stipl je specifična disciplina o kojoj smo već pisali. Patike za stipl bi trebalo da budu veoma lagane, izdržljive i veoma porozne da se voda nebi u njima zadržavala. Đon patike za stipl ima otvore za drenažu i ima manji profil od sprinetrica. Pored toga, da bi se onemogućilo proklizavanje patika ima i krampone koji su demontažni kao kod patika za sprint.

Patike za stipl treba da imaju gornji sloj od mesha, tj. mrežice, koji obogućava patikama da diše, uz zadržavanje male mase patike. Podrška za bočne sile kao kod patika za sprint nije potrebna, što dalje doprinosi još manjoj masi. Masa patika za stipl je oko 160 grama.

Patike za kros takmičenja

Takmičarske trail patike
Salomon SpeedCross 2 – trail patike

Kros takmičenja zahtevaju specifične patike kojima je na prvom mestu zaštita stopala trkača od otvorenog terena na kojima se krosevi održavaju.Zbog toga je velika pažnja data đonu koji ima izrazito terenske karakteristike sa izrazitim elementima trakcije na gazećoj površini, što smanjuje klizanje. Ovo su najrobustnije od svih takmičarskih patika.

Patike za kros takođe imaju zaštitu za prste, kao i povišen obod đona sa strane koji omogućava da patika koje dodatno stabilizuju stopalo. U odnosu na trening patike za kros, takmičarske su lakše, pa su neki modeli i do 150 grama lakši.

Patike za dugoprugaška takmičenja

Nike LunaRacer maratonska patika
Nike LunaRacer maratonska patika

Patike za trčanje dugih pruga imaju nešto drugačije karakteristike od gore pomenutih. Ovde se akcenat stavlja na stabilnost i amortizaciju uz što niži profil đona, što sve daje trkaču osećaj udobnosti i minimizuje mogućnost povreda. Masa dugoprugaških patika nije u rangu sprinterskih i obično se nalazi između 160 i 320 g. Razvojom novih materijala patike postaju veoma lagane, uz zadržavanje solidne amortizacije.

Mizuno Wave Ronin 2 polumaratonske patike
Mizuno Wave Ronin 2 – polumaratonske patike

Ako poredimo takmičarske patike za ovu namenu i trening patike, zaključujemo da su takmičarske patike top-end modeli smanjene mase i visoke tehnologije, dok su trening patike low-end ili entry level. Za polumaratone i kraće dužine mogu se koristiti i trening patike koje imaju bolju amortizaciju i stabilnost, ali su nešto teže.

Dosta naših čitalaca tek počinju sa trčanjem i ne razmišljaju o patika za takmičenje. No, znamo da ima i vas koji trenirate atletiku i trčite trke. Ukoliko se takmičete, da li nosite specijalne patike za trku? Podelite sa nama vaš izbor i recite nam koji modeli su po vašem mišljenju najbolji?

Patike za trening
Terenske (trail) patike za trčanje

Povezani članci

21 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed