Patike za trčanje

Under Armour Flow Velociti Elite superpatika na našem testu

Nema komentara

Kada sam dobio poziv od Under Armour-a da krenem na promociju njihove prve super patike, u kojoj je Sheron Lokedi pobedila u Njujorku na svom prvom maratonu, bio sam znatiželjan i uzbuđen što će Under Armour Flow Velociti Elite, biti moja prva super patika sa karbonskim đonom.

sheron lokedi pobeđuje na njujorškom maratonu u under armour flow velociti elite patikama za trčanje
Sheron Lokedi pobeđuje u Njujorku sa UA Flow Velociti Elite

U staru sam znao da idem na promociju patike namenjene brzim trkačima, koji su po pravilu lagani, imaju kratak kontakt noge sa zemljom i trče na prenjem delu stopala, da ja ne pripadam toj grupi. Ali sam za potrebe testa sve predrasude stavio po strani…

Evo mojih utisaka posle mesec dana ali i preporuke za koga jeste a za koga ova patika nije najbolji izbor..

Udobna patika koja amortizuje i uzvraća udarac

Od trenutka kada obujete Under Armour Flow Velociti Elite, znaćete da su nešto posebno. Prvih par koraka u njima su mi bili pomalo nesigurni, jer je patika uža, tera vas da idete malo napred… ipak..

Amortizacija koju daje tehnologija Flow se odmah oseti, patike su mekane i veoma odzivne, što omogućava veoma udobno trčanje ali vas i tera da idete brže.

Već na prvom trenigu koji sam uradio u njoj na trkačkoj stazi video sam da je patika stvorena za brze trkače i da apsolutno odgovara nameni, daje mogućnost trkačima da budu brži.

Šta mi se posebno svidelo kod ove patike?

Iako je u pitanju superpatika od koje sam očekivao da je laka i brza, i to je sve. Ova patika ima jako dobru amortizaciju u prednjem delu stopala gde je smeštena mekša pena.

Gornjište patike je odlično i prijatno me je iznenadilo. Prsti su mi komotni u njima, nema nabijanja i smetnji. Drži nogu bez greške na mestu iako izgleda kao čarapa. Sve u svemu jako dobar posao.

Lagana patika ali je težina prostor za napredak

Podnaslov zvuči malo čudno ali… Under Armour Flow Velociti Elite je veoma lagana patika. Po specifikaciji ima 238g (muška veličina 9). To nije najlakša patika ali jeste jedna od najlakših patika za trčanje koje sam ja ikada nosio.

Zato mogu da kažem da je meni lagana i da dodam da je ovo segment u kom će verovatno u sledećim verzijama Under Armour tražiti način da unapredi ovaj model u odnosu na konkurente.

Gornjište – bez greške.

Način na koji je UA napravio gornjište ove patike je jednostavno opisati u dve reči – bez greške

Od toga da je materijal koji su koristili Warp™ 2.0 toliko lagan i prozračan da ga i ne osećate.

Ventilacija je odlična, što ćete osetiti posebno ako budete trčali neki polu/maraton na toplijem i vlažnijem terenu, jer vam noga neće biti skuvana posle trke.

Trake koje obmotavaju nogu rade posao odlično, noga je fiksirana i ne beži nigde. To vam daje dodatnu sigurnost pri svakom koraku. Materijal je rastegljiv i poprima oblik vaše noge, tako da ne razmišljate o žuljevima i smetnjama.

Donji deo đona pravi odličan kontakt sa podlogom

Flow je zapravo dosta dobar i u ovom segmentu pruža odlično prianjanje kako na mokrim tako i na suvim površinama. Ono što je zanimljivo jeste da nema gume, dakle pokušaj da se uštedi na težini je ovde uspeo.

Srednji deo đona

Srednji đon dizajniran je sa UA Flow tehnologijom, koja je lagani materijal od pene koji reaguje pri vašem koraku i vraća se u prvobitni poližaj. UA Flow je pena koju je Under Armour razvio da obezbedi amortizaciju i povrat energije bez dodavanja nepotrebne težine patici.

Kao što sam u uvodu napisao, ovaj materijal stvarno dobro radi posao. Probao sam još jedan model sa ovom tehnologijom i neću da preterujem sa opisima ali zaista dobro radi posao, probajte…

Pored toga, srednji đon patika za trčanje Under Armour Flow Velociti Elite ima ploču od karbonskih vlakana koja pruža dodatnu podršku i stabilnost stopalu. Ploča od karbonskih vlakana je dizajnirana da pomogne stopalu da održi pravilno poravnanje tokom ciklusa hoda, smanjujući rizik od povreda i da poboljša ukupne performanse.

Sve u svemu, srednji đon Under Armour Flow Velociti Elite je ključna komponenta dizajna patike, pružajući platformu koja reaguje i podržava trkače. Kombinacija UA Flow pene i ploče od ugljeničnih vlakana čini ove patike odličnim izborom za ozbiljne trkače koji traže obuću visokih performansi.

Stvar na koju nisam obratio pažnju ali sam je naučio – uložak

Po navici, ne obraćam puno pažnje na uložak patike. Navikao sam da fabrički ulošci nisu nešto specijalno, ali mi nikada nisu ni smetali, ipak… Ova patika ima uložak od specijalne pene, koji zajedno sa Flow penom i karbonskom pločom daju udobnost i podršku. Ovo sam naučio od čoveka koji je kreirao patiku, pogledajte bonus video na kraju teksta.

Zaključak

Sve u svemu, preporučio bih Under Armour Flow Velociti Elite svakom trkaču koji traži patike visokih performansi koje pružaju i udobnost. Sa svojim laganim dizajnom, prozračnim gornjim delom i mekim jastucima, ove patike će vam sigurno pomoći da postignete najbolje performanse do sada.

Kada to kažem mislim na trkače koji trče polumaraton brže od 1:30 i maraton oko 3h – 3:20h. Ovo su takmičarske patike, mogu da budu i patike za brze intervalne treninge ali nisu patike za svakodnevni trening.

Ova patika kao i svaka superpatika zahteva određenu brzinu trčanja, određeno vreme kontakta noge sa podlogom (kratko), i zato je namenjena brzim trkačima koji se takmiče.

Za koga ova patika nije?

Mene zabole noge, i pomalo budem ljut kada vidim da ljudi kupuju superpatike i da im prodavci prodaju te patike a one nisu za njih. Da budem jasan, ova patika nije za početnike. Kao u ostalom nijedna superpatika. To bi bilo isto kao da nekome ko uči da vozi date superatuto, mogao bi da spali lamelu ili da se sudari… da vozi, teško.

Takođe nije ni za trkače rekreaivce koji džogiraju i održavaju kondiciju, kao ni za trkače koji su „sporiji“ (trčite maraton preko 4sata ili polumaraton preko 2 sata). Osetićete od ove patike samo da je lagana i da je udobna ali nećete imati više benefita od toga i nećete trčati 10 minuta brže na trci zbog nje. Zato je investicija neopravdana.

Dakle, u superpatike investirate samo kada za to imate dovoljno dobar razlog. A to je rezultat. Po meni je to, pobeda na trci ili dobar plasman. Kvalifikacija za Boston ili Ironman i slično. Sve ostalo je dozvoljeno ali postoje bolji izbori od toga.

Cena ove patike na Undera Armour sajtu je 250 USD, što je manje više cena koju imaju sve superpatike. Na naše tržište još nije stigla pa ćemo sačekati da vidimo koliko će koštati. Ali, kao što sam napisao, ako je cilj rezultat, investicija ima smisla.

Bonus video

Imao sam priliku da razgovaram sa Doug Smiley – jem, koji je vođa tima koji je kreirao ovu patiku. Evo šta mi je Doug ispričao o patici.

Napomena. Patiku sam dobio od Under Armoura kao gost na njohovoj prezentaciji ovog modela za Evropu. To nikako nije uticalo na sve što sam napisao o patici.

Kada, kako i koje patike kupiti za maraton?
Šta izdvaja Merrell patike za trail trčanje?
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed