Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Posle koliko kilometara treba da zamenite stare patike za trčanje?

Osnovni parametar za zamenu patika za trčanje bi trebalo da bude pohabanost, gubitak sposobnosti patika da pruže zaštitu vašem lokomotornom aparatu, te smanjena podrška efektivnom trčanju.

Posle koliko kilometara treba da zamenite stare patike za trčanje? Pravog konkretnog odgovora nema, obzirom da je ovo teško merljiv parametar, jer nekome od nas može izgledati da patika može “još da izdrži” uvodi se jedan indikretni parametar, a to je kilometraža, slično kao što se procenjuje kada automobil treba da ide na veliki i mali servis, ne postoji nijedan automehaničar koji može da kaže tačan trenutak kada će da pukne zupčasti kaiš, na oko izgleda super ali…

zamenite stare patike za trčanje kao što radite veliki servis na kolima
Mali servis na 10.000km i Veliki na 100.000km ne dovodimo u pitanje ali zameu patika za trčanje posle 600km dovodimo. Zašto?

Ali kako i kola napreduju, isto tako napreduje i trkačka industrija, te sa dobrim modelom, sada možete da pređete više nego sa onim napravljenim pre recimo, deset godina.

Faze životnog veka patika za trčanje

Grubo gledano, govorimo o tri perioda u životu svake patike:

 1. Razgazivanje
 2. Aktivana faza
 3. Faza zamene

Kada govorimo o  fazi razgazivanja, pričamo o periodu tokom koga se patika prilagođava obiliku stopala. Za starije modele on je mogao da iznosi i do 70km. Osnovna preporuka za svaku novu patiku je da ne forsirate dužine u njoj dok je niste izveli na makar tri kraća treninga. Ovako izbegavamo žuljeve i dajemo vremena da se noga i patika “upoznaju” Ako vas ova priča podseća na dejting – bravo! Namerno koristimo analogije kako bi se informacija urezala svima u mozak :)

Aktivna faza je faza nakon prve dužine. Patiku smo isprobali na ozbiljnom treningu i pokazala se dovoljno udobno te je ušla u naš redovni ritam treninga / trka. Patike zavisno od kvaliteta, ali i drugih faktora u ovoj fazi mogu da izdrže od 600 pa i do 1000 km. Ova faza jeste aktivna faza životnog veka patike.

Faza zamene je period kada je patiku je potrebno da zamenite stare patike za trčanje. Pojedini trkači/ice patike menjaju već kada ona napuni 600km, a neki patike “troše” do 1200, pa i do 2500 kilometara.

Sve brojeve uzmite sa rezervom i kao generalnu smernicu jer trajanje patika zavisi od mnogo faktora: težine trkača, tehnike trčanja, podloge po kojoj se trči…

Kako da znate da je vreme da zamenite stare patike za trčanje?

Zanimljivo je da trkači, čak i iskusniji, ne osete na vreme da je patika istrošena. Kada sve vreme trčimo u istom modelu, postepeno se navikavamo na sve lošije performanse. Onda patiku menjamo kada se zaista raspadne.

Za trkače sa dobrom formom, i bez viška kilograma ili jakom pronacijom, ovo i nije problem. Na kraju krajeva, i da trče bosi bili bi zdravi. Za nas sa boljkama, patika je i barijera od povreda, te bi morali da obratimo pažnju na rok trajanja. Kako?

1. Pratite koliko kilometara prelazite nedeljno ili mesečno i zamenite stare patike za trčanje ako prelazite 600km u sezoni

Rekreativci koji treniraju za polumaraton nedeljno ne prelaze više od 25km (5+7+13). Mesečno trče oko 100km, što ih na 600km stavlja na kraju sezone. Za većinu patika ovo je vreme za traženje alternative.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Proizvođači sami navode rok trajanjasvojih patika. Pronađite tu informaciju na internetu i zamenite kada prođete kilometražu koju je proizvođač naveo, primera radi Asics preporučuje promenu na 700km, u svakom slučaju ako prelazite u toku sezone više od 600km bolje je da u novu sezonu krenete sa novim patikama a ne da patike menjate u sred sezone, jer ćete imati period prilagođavanja što vas dovodi u rizik da odete na trku sa nerazgaženom patikom.

2. Test tvrde istine – uporedite i znajte da li je vreme da zamenite stare patike za trčanje

U vašim patikama za trčanje uđite u radnju i probajte isti (ili dovoljno sličan) model. Ako osetite dovoljno bitnu razliku, znaćete da je vreme da zamenite stare patike za trčanje došlo.

Zašto trkačke patike propadaju?

Svaki materijal se usled savijanja, udara, kompresije, trenja tokom upotrebe fizički i hemijski menja. Kod patike najčešće se troši:

 • predeo pete za rekreativce koji trče sporije i duže treninge
 • predeo prstiju za sprintere (od trenja sa podlogom)
 • cepanje dela meša (platna) u podnožju pertlanja, gde se patika savija
 • pucanje i odvajanje platna od đona patike

Habanje pete kod patika za trčanje

Habanje pete je najčešći uzrok trošenosti patika kod rekreativaca. Peta se više haba na betonu nego na zemljnog putu.

stil gaženja ima uticaja na trošenje patike, pa se nekome ko ima npr izraženo pronatorski kontakt đona sa podlogom najviše troši deo unutrašnjeg dela đona, tj deo koji prvi udara u podlogu.

Postoji još jedna kritična oblast a to je unutrašnji deo patike koji naleže na Ahilovu tetivu. S obzirom da se tu skoro uvek javlja trenje između čarape i unutrašnjeg dela patike, a materijal je obično postavljen sunđerom radi udobnosti, često ovaj deo patike prvi i popušta.

Patike se nošenjem (i pranjem) prošire tako da ne drže nogu idealno, te dolazi do unutrašnjeg kidanja platna. Današnje patike veoma dobro prijanjaju uz nogu.

Habanje prednjeg dela patika

Prednji deo patike trpi veliki broj savijanja, usled čega se materijal gornjeg dela patike može pocepati. Ako je od veštačkog materijala to se dešava brže, a ako se patike koriste u hladnijem delu godine propadanje se dodatno ubrzava.

Advertisement. Scroll to continue reading.
adidas sl20 test

Kako dolazi do uništavanja đona?

Energija udara se ne gubi već pretvara u druge oblike energije, npr. toplotu. Usled velikog broja sabijanja i opuštanja tokom životnog doba patike ovaj penasti materijal dobija brazde i trajno se deformiše – sabija.

Tada se peta spušta više nego kada su patike bile nove i gubi se željeni efekat. Ista stvar se dešava i sa spoljašnje strane đona (outsole) i to je definitivni pokazatelj da trebate promeniti obuću.

Obično se za upijanje udara na svim patikama može videti mekani penasti materijal (midsole) u kombinaciji sa tvrđim gumenim delovima đona (outsole).

Udar se ublažuje na različite načine i ovaj proces amortizacije zavisi od proizvođača i primenjene tehnologije. Udar se raspršuje pomoću gela (Asics), vazdušnih jastuka (Nike), kombinacije mekanih i tvrdih gumenih delova pene (Nike,), pene (Nike, Puma, Salomon), plastičnih ploča (Mizuno), Adidas koristi boost penu, dok Saucony ima everrun penu. Svaka od ovih tehnologija je testirana i u specifikaciji same patike je data okvirna kilometraža koliko može da izdrži.

Šta kada rok trajanja istekne?

Nakon isteka roka trajanja, potražite vaše nove patike za trčanje. Pratite nove testova patika na Trčanje.rs.  Prošetajte se, dobro potražite i kupite odgovarajuću patiku za trčanje. Pre kupovine posavetujte se uz neke od naših članaka:

Do tada, uživajte u “potrošnji” vaših omiljenih patika za trčanje :)

11 Comments

11 Comments

 1. Veki

  16.05.2009 at 19:51

  meni patike najčešće stradaju na peti i to sa spoljne strane. ne znam da li dodatak (zamena) novog uloška može da malo produži rok patikama i koliko.

  takođe kako mi patike stare sve ih više koristim za tartan i šumu, a nove za beton. to je večiti ciklus vraćanja istog :))

  • Veroljub Zmijanac

   07.09.2015 at 15:40

   Bravo Veroljube, obraćam ti se ja stariji 6 godina od tebe.
   p.s. ovo je jedan od prvih tekstova koje je Vuja napisao za Trčanje.rs :))

 2. Milan

  19.03.2010 at 08:57

  Koje su ove Asics sa slike?

 3. Igor Vujičić

  19.03.2010 at 11:05

  Ove gore su Asics Gel Stratus, jedne od boljih patika što sam imao.

 4. Djole

  03.09.2012 at 00:53

  Pozz
  Imam adidas cc modulate patike pretrcanih manje od 300km uglavnom po asfaltu, medjutim u poslednje vreme sam trcao i po zemlji/travi. Pocele su da pucaju na onoj mrezici jer su dosta mekano napravljene, pa me intresuje sta da radim da ne puknu skroz, da se to ne siri…..

  • Marko

   03.09.2012 at 10:24

   Ja sam lepio parce tkanine (konkretno kravate) ali ako je taj deo na vrhovima prstiju vrlo verovatno da ti nece biti prijatno i da ce ti se stvarati zuljevi napred. Moj slucaj bio sa starim patikama.

 5. Relja

  07.09.2015 at 16:19

  Djole zdravo, ja sam moje patike Brooks Cascadia, koje su inaće osetljive na gornjem delu patike zalepio posebnim selotejpom (srebrnim ojačanim) i izdržale su još barem 300km.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

ASICS je najavio lansiranje METASPEED + patika na ASICS META : Time : Trials događaju. Kako navode, događaj je kombinacija novog, revoludionarnog proizvoda i...

Gedžeti za trčanje

Ako kupujete patike za trčanje, ovo može biti dug, frustrirajući, a ponekad i skup sport. Sa toliko faktora koje bi trebalo uzeti u obzir,...

Gedžeti za trčanje

Lululemon brend kod nas ne postoji, ali je i te kako uzdrmao sportsku industriju. Detaljno su istraživali tržište nekoliko godina. Skenirali su milione ženskih...

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...