3. Svilajnački polumaraton se održao 10. oktobra 2021. Na ovogodišnjoj trci, koju je otvorila proslavljena maratonka Olivera Jevtić, učestvovalo je 600 trkača iz zemlje i inostranstva. Organizator događaja je ARK „Duge staze“, a pokrovitelj Opština Svilajnac.

Trčalo se sertifikovanom stazom koja je ravna, bezbedna i idealna za postizanje ličnih rekorda. Trasa je išla od Parka evropskog prijateljstva u ulici Svetog Save, preko Trga heroja, Hajduk Veljkove, Nadežde Petrović, Milosava Zdravkovića Resavca, dela ulice Braće Protić, Milice Marković, dela ulice Stevana Sinđelića, Kneza Lazara, Cara Dušana i Radomira Bisića, do CILJA koji se nalazi na mestu starta trke.

Oboren rekord staze Svilajnačkog polumaratona sa 1:08:50

Kenijac Stenli Kipruto pobednik je ovogodišnjeg Svilajnačkog polumaratona, na kome je i oborio dosadašnji rekord staze i 21 km istrčao za 1:08:50. Drugo mesto pripalo je Velimiru Bojoviću, a treće Novici Stojanoviću.

Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Marijana Šljivić koja je stazu istrčala za 1:49:26, drugo mesto pripalo je Ani Marković, a treće Mileni Mandić.

Najbrži u Trci zadovoljstva bio je Uroš Maksimović, drugo mesto osvojio je Miloš Veganović, a treće Andrej Savić. U ženskoj konkurenciji stazu dugu 5 km najbrže istrčala Jelena Vatković, drugo mesto pripalo je Miljani Tujkić, a treće trinaestogodišnjoj Teodori Radosavljević.

Prvi put je organizovana i štafetna trka u kojoj su pobedili članovi ARK „Duge staze“, drugo mesto pripalo je ekipi „Štafeta mladosti“, a treće AK „Topličanin PKS Balkan miks“.

Celu listu rezultata možete pročitati ovde.

Kipruto je rekao da mu se staza veoma dopala, kao i Svilajnac i atmosfera koja je vladala tokom polumaratona.

Olivera Jevtić, jedna od najboljih maratonki Evrope svih vremena i učesnica na pet Olimpijadi, ove godine bila je zvanični promoter Svilajnačkog polumaratona:

„Imala sam priliku da obiđem celu stazu i moram reći da je odlična za trčanje. Ove godine sam gost i promoter, a sledeće godine planiram i da učestvujem u trci. Svilajnčani su sjajni domaćini i sigurno ćemo se videti ponovo“ – izjavila je Olivera Jevtić na otvaranju manifestacije.