* NaslovnaAtletikaOlimpijske igreVesti

Počinju Olimpijske igre u Tokiju. Koga ćemo gledati od atletičara iz Srbije i regiona i koje će biti najzanimljivije disipline

Nema komentara

Počinju Olimpijske igre u Tokiju, ceremonija otvaranja će se održati 23. jula. Ko će predstavljati Srbiju i zemlje iz regiona na Olimpijskim igrama kada je atletika u pitanju?

Takmičenja iz atletike na Olimpijskim igrama će se odigrati svaki dan od 30. jula do 8. avgusta.

Srpski atletičari i Olimpijske igre u Tokiju

Tim Srbije na OI u Tokiju će predstavljati 5 atletičara i atletičarki. Ovog puta nemamo predstavnike u maratonskoj trci i svi naši predstavnici su u stadionskim disciplinama.

Ivana Španović – skok u dalj

Ivana Španović - Olimpijske igre Rio
Ivana Španović

Takmičenje u ženskoj konkurenciji skoka u dalj je zakazano za 3. avgust u 3:50 po našem vremenu. Ivana Španović je posle povrede i oporavka na poslednjim nastupima postigla sjajne rezultate i od nje svakako očekujemo borbu za medalju. Nadamo se da će biti 100% spremna i navijamo za nju. Na prošlim igrama u Brazilu, Ivana je osvojila bronzu skokom od 7.08m

Bacanje kugle

U disciplini bacanja kugle imaćemo dva predstavnika, Armina Sinančevića i Asmira Kolašinca. Kvalifikacije će biti na programu 3. avgusta a finale je zakazano za 5. avgust. Pored Srbije u ovoj disciplini i Hrvatska će imati svog predstavnika Filipa Mihalevića.

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. za ulazak u finale je bio potreban hitac od 20.40 a pobednik je u finalu bacio 22.52 i postavio novi Olimpisjki rekord u ovoj disciplini.

Kvalifikacije će se održati u dve grupe, a organizatori još nisu objavili ko će biti u kojoj grupi.

Armin Sinančević – bacanje kugle

Armin Sinačević – foto SAS

Armin Sinačević je novi nacionalni rekorder u bacanju kugle. Rekord je oborio u maju ove godine rezultatom 21.88. Armin je rođen 1996. i predstavlja novu generaciju naših atletičara koji će sigurno imati puno uspeha u budućnosti.

Kada bi se ponoili rezultati iz Rija 2016. svojim najboljim bacanjem u finalu Armin bi osvojio srebrnu medalju. Što nam daje nadu i razlog da razvijamo takav scenario u glavama.

Asmir Kolašinac – bacanje kugle

Asmir Kolašinac - Olimpijkse igre
Asmir Kolašinac – Foto OKS

Asmir Kolašinac je jedan od naših najpoznatijih atletičara u poslednjoj deceniji. U Londonu na OI je zauzeo 7. mesto, dok je u Riju završio takmičenje u kvalifikacijama. Ove godine mu je najbolji rezultat 21.31 što bi u ponovljenom scenariju iz Rija bilo dovoljno za 4. mesto. Ipak, njegov lični rekord je 21.58 (postignut 2015.) i ako ga kojim slučajem obori u finalu u Tokiju, projektovani rezultat bi bio bronzana medalja.

Dragana Tomašević – bacanje diska

Dragana Tomašević – FOTO: FELIPE TRUEBA / EPA

Dragana Tomašević je naša državna rekorderka u bacanju diska. Ovo će joj biti peto učešće na Olimpijskim igrama, do sada je našu zemlju predstavljala na svim igrama od Atine 2004 do danas. Njen najbolji rezultat je 62.63m a najbolji rezultat ove godine joj je 60.24

Na igrama u Riju je učešće završila u kvalifikacijama sa bacanjem od 57.67m a ove godne je imala najbolji rezultat od 60.24m

Kvalifikacije u kategoriji bacanja diska za žene su zakazane za subotu 31. jul i počinju u 2:30 po Srednje evropskom vremenu.

Marija Vučenović – bacanje koplja

Marija Vučenović – FOTO: FELIPE TRUEBA / EPA

Marija Vučenović je svoj najbolji rezultat u bacanju koplja postavila ove godine hitcem od 62.25m. Kvalifikacije u njenoj disciplini su zakazane za utorak 3. avgust sa početkom u 2:20 po CET.

Na prošlim igrama u ovoj disciplini je pobedila Hrvatica Sara Kolak i po projekciji rezultata sa prošlih igara, Marija bi zauzela 9. mesto u finalu sa svojim najboljim hitcem.

Olimpijske igre i atletičari iz regiona

Činjenica je da iz regiona samo Hrvatska ima predstavnike na maratonu a samo Bosna i Hercegovina u srednjim prugama, daje nam znak da u trkačkim disciplinama ima dosta mesta za napredak. Ipak, iz regiona dolaze dve Olimpijske pobednice i neke nove snage koje po rezultatima mogu da se nadaju borbi za medlju.

Ko predstavlja Hrvatsku na Olimpijskim igrama?

Hrvatksa će jedina od zemalja u regionu imati predstavnice u maratonu, Bojanu Bjeljac i Mateu Parlov-Koštro.

https://www.instagram.com/p/CRgsK5OJbwI/?utm_source=ig_web_copy_link

Disk će bacati Sandra Preković,aktuelna Olimpijska šampionka od koje se opet očekuje dobar rezultat i borba za medalju i Marija Tolj, dok će Filip Mihaljević bacati kuglu.

Još jedna olimpijska šampionka je u timu Hrvatske Sara Kolak će bacati koplje.

Ana Šimić će skakati u vis.

Ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu?

Amel Tuka će trčati na na 800m i predstavlja glavnu uzdanicu celog Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine za osvajanje prve medalje u istoriji. Svoj personalni rekord je ostvario 2015. u Monaku u Stade Louisu sa rezultatom 1:42.51, ove godine najbolji rezultat mu je 1:44:76

Mesud Pezer će bacati kuglu. U Švedskoj 2019. postigao rezultat 21.48m.

Ko predstavlja Crnu Goru?

Danijel Furutla baca disk, lični rekord mu je 65.59 i postavio ga je ove godine. Tim rezultatom bi u Riju 2016. zauzeo 4. mesto

Marija Vuković će skakati u vis. Svoj personalni rekord je ostvarila u Smederevu ove godine sa rezultatom 1.97m a ovo je i rezultat koje su postigle tri najbolje na poslednjim igrama u Riju. To nam daje za pravo da kažemo da nas ne bi začudilo da Marija uđe u krug kandidatkinja za medalju na OI u Tokiju.

Tačan raspored svih takmičenja možete pogledati ovde.

Izvrtanje zgloba tokom trčanja: kako smanjiti šanse
Da li će u budućnosti biti građeni gradovi po meri trkača? Šta jedan grad čini pogodnim za trkače?
Tags: , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed