lifestyle

7 saveta za trčanje tokom praznika

1 komentar

Haotičan deo godine je odavno počeo… Stižu nam praznici, idemo na slave, puno porodičnih obaveza, ali i kupovine. Čak i u vreme pandemije, obaveze ne jenjavaju. Ali kako pored 1000 obaveza koje su sada još i na spidu, da održimo trčanje tokom praznika?

Donosimo 7 saveta kako da olakšate sebi život, a održite formu.

Savet #1 Isplanirajte trčanje unapred

Više nije dovoljno reći: „Trčaću danas.“ Potrebno je da isplanirate svoj raspored. Odredite vreme kada trčite, i to ne moraju biti duge rute, nego tek toliko da održite formu.

Pokušajte da „ugurate“ trčanje kada je manje verovatno da će druge obaveze poremetiti vaše planove. Npr rano ujutru pre posla, ili ako ste u mogućnosti, tokom ručka. Ako budete trčali ujutru, ovo će vas razmrdati i opustiti za ostatak dana.

Ako vam neko od rodbine ili prijatelja dolazi u posetu, a trči ili trenira u svoje slobodno vreme, ne bi bilo loše da odradite sesiju zajedno. Isto tako ako idete na poslovni put, a možete da birate gde ćete odsesti, birajte hotele koji imaju traku za trčanje.

Savet #2 Budite fleksibilni

U redu je ako postoje obaveze koje utiču na vaš plan da trčite tog dana. Potrudite se da nađete drugo vreme koje će vam odgovarati ili prosto zamenite dane tako da odgovara vašem rasporedu.

Ako na primer, imate neki događaj do kasno, znate da ćete ustati kasnije nego obično, bolje je da ne planirate da trčite rano tog dana.

Savet #3 Prilagodite svoje trčanje i vežbe

Možda ne možete da nađete vremena za uobičajeno jednosatno trčanje, ali da li imate 30 minuta slobodno za brzo trčanje oko bloka? U normalnim okolnostima, ne želite da stalno skraćujete svoje trčanje ili vežbe, ali tokom posebno užurbanih vremena kao što je ovo, u redu je.

Na kraju krajeva, raditi nešto je bolje nego ništa, pa čak i bilo koja kratka fizička aktivnost može vam pomoći da se osećate energično i spremno da se uhvatite u koštac sa prazničnom kupovinom (ili usredsređeno i smireno da se krećete prema neželjenim pitanjima rođaka o svom ličnom životu).

Isto tako ne morate da trčite. Možete da prošetate sa prijateljima ili porodicom. Ne zaboravite da je i šetnja vid vežbe.

Savet #4 Pakujte se u skladu sa planovima

Ako putujete tokom praznike da vidite porodicu, ili na bilo koje drugo mesto, obavezno ponesite sa sobom nekoliko kompleta opreme za trčanje. Ništa nije gore nego da se radujete dobrom trčanju, samo da biste shvatili da ste zaboravili patike za trčanje kod kuće. Napravite listu za pakovanje, proverite je dvaput i budite spremni. Isto tako, ako posećujete mesto u kom do sad niste bili, trčanje vam može pomoći da vidite stvari sa druge strane.

Savet #5 Trčite u društvu

Ako niste u istoj formi kao osoba sa kojom trčite, prilagodite se jedno drugom.

Kao što smo već provukli u više navrata, ako imate prijatelje ili članove porodice koji vežbaju/trče, ubijte dve muve jednim udarcem.

Nađite se sa prijateljima i trčite zajedno. Ako niste u istoj formi, prilagodite se jedno drugom. Znate i sami da je najbolji pejs onaj kada možete da pričate sa osobom do. A tokom praznika možete planirati trčanje kroz kvartove sa prazničnim svetlima i ukrasima što trčanje može učiniti posebnim.

Savet #6 Porodica ne zna uvek najbolje

Bilo šta može postati predmet rasprave tokom praznika – uključujući i vaše trčanje. Posebno ako ste jedina osoba u porodici koja to radi. Ako je vama važno da trčite ili vežbate, a porodica to ne razume i pritom vas kritikuje dok vas nutka još jednom sarmom, nemojte burno reagovati. Umesto toga, pokušajte da odgovorite na način koji je u skladu sa vrstom odnosa sa tom osobom. Neretko nam govore jer brinu, ali to svakako ne bi trebalo da vas sputava da istrajete u svojoj rutini ako je to ono što želite.

Savet #7 Opusti se

Praznici mogu biti jako stresni, a trčanje bi trebalo da pomogne da se deo tog stresa oslobodi, a ne da se pojača. Ako treba da preskočite nekoliko trčanja da biste proveli kvalitetno vreme sa prijateljima i porodicom, uradite to. Trčanje može biti važan deo vašeg života, ali nije ceo život. Nećete izgubiti svu svoju kondiciju ako propustite nekoliko sesija, a uvek se možete vratiti na pravi put kada se praznična sezona završi. Dakle, ove godine trčite kada možete i kada želite, uzmite slobodno ako ima smisla i ako se osećate dobro, i uživajte u praznicima.

A posle praznika pročitajte OČISTITE ORGANIZAM POSLE PRAZNIKA.

Trčanje po hladnoći – Dobre vesti za sve sa malo više masti
Želite na trčanje sa psom? rase pasa koje mogu da vas isprate!
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Sve to divno zvuči ako živite u gradu u kojem se može trčati zimi a da poslije trčanja nemaš efekat pušenja dvije kutije cigareta.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed