* Naslovnalifestyle

Želite na trčanje sa psom? rase pasa koje mogu da vas isprate!

Nema komentara

Kako psi nisu statične životinje, trčanje sa psom se nekako podrazumeva. Ali kao i ljudi, i psi se razlikuju. Određene rase su uzgajane za trčanje, pogotovo psi radnici kao što su ovčari, goniči i ptičari. Nasuprot tome, psi sa mekanim nosom, kao što su mopsi (ima izuzetaka) i buldozi, nisu uvek dobri partneri za duge staze jer su skloni pregrevanju.

Međutim, uz odgovarajući trening, malo strpljenja i savete, i vi možete natrčanje sa psom!

Šta treba da znate pre nego što krenete na trčanje sa psom?

Počnite laganim tempom, kako biste mogli da komunicirate sa psom. I to tako što ćete trčati nekoliko kilometara 3 do 4 puta nedeljno.

Posle nedelju dana laganog tempa, produžite trčanje kilometar ili 10 minuta na svoje prvobitno trčanje od kilometar, dva tokom nedelje. Ako vaš cuko toleriše ovo povećanje, sledeće što bi trebalo da uradite jeste da ubrzate tempo ili dodate još jedan dan trčanja vikendom.

Nakon mesec dana priprema, i kada vidite da vaš saputnik toleriše i podnosi osnovnu kilometražu, uvedite režim od 2, 3 kilometra dnevno.

Imajte na umu! Preporuka je da se iskoristi najmanje jedan ako ne i dva dana odmora – i za vas i za vašeg psa.

Koji pas je najbolji partner za trčanje?

Mešanci su obično jedni od boljih partnera za trčanje sa psom. Skoro sve rase koje ćemo danas pomenuti, mogu biti idealne, iako uvek postoje varijacije unutar rasa i pojedinačnih pasa.

Psi za trčanje na kratke staze

Džek Rasel terijer

trčanje sa psom - Džek Rasel terijer
Džek Rasel terijer

Ovaj manji pas, voli igru i ima tendenciju da bude veoma razigran i aktivan. Dobri su lovci, pa je neophodno provesti neko vreme obučavajući ga da trči pored vas.

Hrt

Trčanje sa psom - Hrt
Hrt

Hrtovi su poznati po svom radu na trkačkoj stazi, ali u rsvakodnevnom životu su nezavisni i nežni. Oni će voleti da trče sa vama, samo ne na daljinu. Oni su sprinteri, nemojte očekivati da trče sa vama duge staze.

Pibul

Trčannje sa psom - pitbull
Pitbiull

Inteligentan, a kako kažu, često neshvaćen, Pit Bul može predivan partner za trčanje, ALI samo kada zna da ne treba da vas vuče dok je na povodcu. (Pit bul je uobičajeno ime za rase kao što su američki stafordski terijer, na slici, i stafordski bul terijer.) Ovo je jedna od retkih rasa koja izgleda kao da se trudi dok trči, kao i vi.

Engleski seter

trčanje sa psom - Engleski seter
Engleski seter

Američki kinološki klub naziva engleskog setera „simetričnim psom koji sugeriše idealnu mešavinu snage, i izdržljivosti“. Ova rasa je aktivna i uživa u igri.

Bigl

trčanje sa psom - bigl
Bigl

Ovi psi nisu kao Snupi, koji bleji na krovu kućice za pse. Umesto toga, jako su aktivni, brzi i zahtevaju dosta vežbe. Neki sa lovačkim metalitetom su izdržljiviji.

Mini pudla

trčanje sa psom - mini pudlica
Mini pudla

Uzgajane su da nađu i donesu, pudlice su generalno jako brze i energične. Brzo kratko trčanje će pomoći da sagore energiju, a vama da nabijete tempo.

Foks terijeri

Trčanje sa psom - Foks terijeri
Foks terijeri

Ova rasa je druželjubiva, energična i živahna. Američki kinološki klub predlaže ranu obuku jer foks terijeri imaju nestrpljivu želju da kibnu u kada primete novu avanturu (ako nisu na povodcu).

Belgijski ovčar

trčanje-sa-psom-belgiijski-ovčar

Ova rasa generalno ima puno energije za sagorevanje na različitim vrstama trčanja. Može se dresirati, ali se pobrinite da vas ne gura ili gricka, što je nuspojava njihovog urođenog stočarskog mentaliteta.

Zlatni i Labrador retriver

trčanje-sa-psom-zlatni-retriver

Iako različite rase, generalno imaju slične osobine kada se radi o trčanju. Ovi druželjubivi psi se obično slažu sa svima i imaju velika izdržljiva tela. Lagani su za trening i izuzetno lojalni, što ih čini odličnim partnerom na bilo kojoj udaljenosti.

Erdel terijer

Erdel terijer
Erdel terijer

Najveći terijer u porodici terijera sa težinom do 30kg – nije ni čudo što ga nazivaju kraljem. Jako bistra kuca, energična, koja voli da lovi i trči, što je jedan od razloga zašto je služila u vojsci SAD-a.

Ako vam je potreban pas da brzo trčite kratke do srednje kratke razdaljine, ovo je doggo za vas.

Psi za trčanje na duge staze

Vajmarski ptičar

trčanje-sa-psom-Weimaraner

Ono što je karakteristično za njih jeste da im je potrebno dosta vežbanja i mentalne stimulacije. Plus, uvek žele da budu tik pored svog trkača, a to ih čini izuzetnim partnerom za trčanje.

Nemački kratkodlaki ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar
Nemački kratkodlaki ptičar

Ovaj lovački pas srednje veličine je pametan i spreman da prati bilo koju trku zbog svoje velike energije. Brzi su i izdržljivi, sa dobrom maksimalnom brzinom, a uz to mogu da izdrže duge trase.

Madjarska Vižla

trčanje sa spom - Vizsla
Vizsla

Za ovo klupko energije je neophodno da dobije sat vremena vežbanja svakog dana. Jako su zahvalni za bilo koju vrstu trčanja jer mogu da trče na bilo kojoj podlozi. Najviše im odgovara dugo trčanje na stabilnoj poodlozi, a čak mogu da podnesu i trčanje po vrućini.

Dalmatinci

trčanje sa psima - dalmatinac
Dalmatinac

Dalmatinci su jedna od najboljih rasa pasa za duže trase i vole da vežbaju. Zbog svoje strukture, trebalo bi pripaziti i trčati sa njima po mekim stazama.

Malamut

Gusta dlaka i zdepasta građa čine ovu rasu savršenom za trkače po hladnom vremenu. Oni žude za poslom i vole vežbu.

Nemački ovčar

trčanje-sa-psom-nemački-ovčar
Nemački ovčar

Vučijaci, ne samo što su željni vežbe i trčanja, nego su i puni entuzijazna i jako su inteligentna. Ovo ih čini savršenim partnerom za trčanje. Nije ni čudo što ova rasa najčešće “radi“ u policiji.

Sibirski haski

trčanje sa psom - sibirski haski
Sibirski haski Photo by Riley Sullivan on Unsplash

Brz i lagan na nogama, ovaj radni pas obično uživa u bilo kojoj aktivnosti. Najbolje funkcionišu zimi i na hladnijeem vazduhu, ali mogu da izdrže i u proleće i jesen.

Border Koli

trčanje sa psom - border koli
Border koli Photo by Anna Dudkova on Unsplash

Veoma su energični, i uživaju u trčanju. U hladnim uslovima im pomažu kaputići, pogotovo jer gusti sneg može da im se zaglavi u krznu, pa im može biti prehladno.

Standardna pudla

Pudla
Standardna pudla Photo by Jenny Marvin on Unsplash

Oni bi se samo igrali! Tako da bi zabava koju možete imati sa njima dok trčite, mogla biti dobra diverzija uobičajenom trčanju. Odlični su u blatnjavim okruženjima, i mogu da trče na duže staze. Obuka za uzicu je neophodna.

Ova lista naravno nije apsolutno tačna, jer kao i ljudi, i psi se razlikuju po svojim karakterima. Ovo su samo neke od uobičajenih trkačkih osobina.

Pročitajte i Šta da radite kada prolazite pored pasa lutalica.

Da li trčite sa svojim psom? Koje je rase i da li se poklapa sa našim opisima? Pišite!

Kako brojati kalorije?
RACE FOR THE CURE 2024 [NAJAVA TRKE]
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed