Surutka je nusproizvod sirenja sira. To je tečnost koja ostaje posle zgrušavanja mleka. Surutka je korisna za organizam jer sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija. S toga zato što brže stiže do svih organa nadoknađuje organizmu mnoge deficite.

Protein iz surutke je kompletan protein, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani. Predstavlja idealnu kombinaciju za izgradnju  i poboljšanje fizičke konstitucije i mišićne mase. Bogat je izvor aminokiselina razgranatog lanca sa koncentracijama većim nego u drugim izvorima hrane koji se direktno metaboliziju u mišićnom tkivu i mišići ih primarno upotrebljavaju tokom treninga. Na taj način pomaže organizmu da se oporavi posle napora.

Surutkin protein sadrži čitav lanac belancevina: b- laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobuline, glikomarkopeptide, laktoferin, laktoperoksidazu, lizosome. On obezbedjuje i značajne količine leucina, koji ubrzava sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića. Sportisti koji ishranom unose više leucina imaju glatke mišiće sa manjim procentom masti, odnosno bolju mišićnu masu.

Izolat protein iz surutke sadrži 50% više leucina, u odnosu na proteine mleka, jaja i soje. On se lako vari, pripisuje mu se svojstvo brzorastvarajućeg proteina i ima veliku moć resorpcije u organizmu. U svom najčešćem obliku, u obliku izolata, protein surutke sadrži zanemarljive količine masti, holesterola, a nenadmašan je izvor esencijalnih aminokiselina i nutrijenata potrebnih za zdravlje mišića, kože, noktiju i tkiva.

Surutka i njeni proizvodi se u prodaji nalaze u različitim oblicima kao što su: slatka i kisela surutka, napitci obogaćeni voćem, kao i u obliku praha. Medjutim, sa surutkom ne treba preterivati, jer veće količine mogu izazvati dijareju. Lekovita svojstva surutke veoma su velika i nisu do kraja izražena.

Hleb od surutke

Potrebne namirnice

  • 4 ¼ šolje surutke
  • 2 šolje integralnog brašna
  • 2 šolje belog brašna
  • 2 šolje pšenične prekrupe
  • 2 kašičice šečera
  • 1 kašičica kvasca u prahu

Priprema hleba od surutke

Sve sastojke predviđene za hleb pomešajte i zamesite u činiji. Ostavite testo da narasta oko dva sata. Potom, spustite testo u podmazan pleh i pecite na 200 º C, 30-tak minuta

Prijatno Vam bilo!