Untitled-2

Često ovde pričamo o doručku. O tome koliko je važan. I jeste, jako je važan. I užasno je važno ne preskakati ga. Trkači i sportisti su ljudi koji su najčešće disciplinovani što se tiče doručka, dobro znaju kakva kazna stiže kada se preskoči doručak. I o užinama često pričamo, delimo ideje o zdravim zalogajčićima.

Međutim ručak i večera se slabije pominju. Krajnje je vreme da to malo promenimo. Zato danas ručamo/večeramo bukovače.

Untitled-1

Bukovače su baš zdrave.

Sadrže  esencijalne amniokiseline i vitamine:B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P, minerale, jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga sadrže i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija.
Proteini iz bukovače su po svom sastavu vrlo slični životinjskim pa su idealni za one koji žele da naprave pauzu od konzumacije mesa. Bogata je ugljenim hidratima a ima jako malo masti.

_MG_8131

Danas ćemo da ih pravimo u rerni. Spremljene po ovom receptu mogu da se jedu odmah, tople, uz neku salatu i recimo integralni pirinač. Ili neki prilog po volji.

A mogu da se jedu i hladne, u sendviču ili opet uz neku salatu.

Bukovače sa sirom

  • 1 pakovanje bukovača
  • 50 g gauda sira (izrendanog)
  • 1 čen belog luka (sitnoseckanog)
  • Sveži peršun (sitnoseckan)
  • Prstohvat čili paprike
  • Prstohvat suvog belog luka
  • Prstohvat suvog vlašca
  • So, biber
  • Maslinovo ulje

Bukovače obrišite vlažnom krpom, odsecite drške i ubacite ih u posoljenu ključalu vodu na 4-5 minuta. Ocedite ih i salvetu utapkajte u njih da upiju još deo vode.
Rernu uključite na 200C ali samo donji grejač da je uključen.
U tepsiju stavite papir za pečenje na koji ste stavili jako malo ulja. Ulje možete da izbacite jer je ovde samo da bi se bukovača lepše ispekla.

Peršun, beli luk i sir pomešajte.
Bukovače postavite na tepsiju licen na dole. Pospite sa čilijem, suvim belim lukom i vlašcem. Malo posolite i pobiberite. Preko svake bukovače stavite sir sa peršunom i zapecite u rerni dok sir ne porumeni. Pet minuta pecite od dole pa onda prebacite na program koji koristi oba grejača.

Bukovače možete pripremiti i kao rižoto i kao gulaš.

Prijatno!