Koliko je surutke potrebno popiti da bi se unela značajna količina svih korisnih minerala i proteina? Da li surutka može popraviti preformanse trkača? Često pravim mladi sir koji jedem i odličan je izvor proteina. Da li je surutka koja ostaje iza tog sira stvar koja može pomoći?

Surutka u prahu za trkače

Odgovor: Surutka u prahu se može koristiti prilikom treninga dizanja tegova i teškog fizičkog napora. Konzumira se od 20-40 g dnevno. Dva puta dnevno, najbolje posle treninga i pre spavanja. Priprema se tako sto se u vodu, nešto manje od pola litre (najbolje da pripremate u šejkeru) razmuti 20 g surutke u prahu. Ne treba je previše piti jer teško pada na želudac ukoliko se konzumira sa mlekom, zato je razmutite sa vodom. Ako je u pitanju tečna surutka, dovoljno je unositi dve čaše dnevno.

Naravno da surutka može da pomogne. Vi bi više trebali da koristite dekstrozu, nego surutku, ali najbolje bi bilo da kombinujete i jedno i drugo. U kombinaciji dekstroze i surutke dobijate na snazi. A upotrebom dekstroze dobijate na energiji i brzini.

Protein iz mesa, ribe ili surutke?

Znam da se Whey protein dobija od surutke i da je to dodatak ishrani. Protein gradi mišić, ali da li je bolje unositi protein iz mesa, ribe ili kroz surutku? U 100 g pilećeg belog mesa ima oko 20 g proteina, da li je bolje da pojedem to meso ili da pijem protein u prahu (1 merica ima oko 23 g proteina)? Koliko znam, telo ne može da “preradi” više od 50 grama proteina odjednom.

Odgovor: Whey proteini služe za oporavak mišića posle treninga. Whey pored toga što sadrži surutku, obogaćen je raznim mineralima i vitaminima i ima u sebi sadržaj bogat aminokiselinama kao sto su: BCAA, koja služi za igradnju mišićne mase i oporavak. Whey može biti obogaćen i kreatinom i glutaminom, pa je jasno zašto je Whey jedan od vodećih proteina u svetu.

Suplement je dodatak ishrani i nikad nećeš moći da pojedeš, odnosno, da uneseš hranom u tolikoj meri koliko ima u Whey proteina i drugih vitamina, minerala. Na primer kad popiješ 5 g kreatina to je isto kao da si pojeo 10 šnicli. Ovo jeste činjenica, ali nemoj misliti da podržavam suplementaciju, jer sve se dobija neprirodnim putem u fabrikama i laboratorijama.