Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

15 minuta šetnje pomaže da prepolovite unos čokolade

Radno okruženje je često okidač za preterano konzumiranje slatkiša, posebno u stresnim situacijama. Međutim, postoji jedan delotvoran način kako da prepolovite unos čokolade dok radite. Prema istraživanju Univerziteta Ekseter u Engleskoj, 15 minuta hoda može prepoloviti grickanje čokolade na poslu.

Studija je pokazala da, čak i u stresnim situacijama, zaposleni pojedu upola manje čokolade nego što je uobičajeno nakon ovog kratkog naleta fizičke aktivnosti.

Kako izbeći slatkiše?

Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite sugeriše da ovakve kratke i aktivne pauze zaposlenih mogu da im pomognu da izbegnu grickalice.

U studiji je 78 redovnih konzumera čokolade pozvano da uđu u simulirano radno okruženje, nakon dvodnevne apstinencije od jedenja čokolade. Dve grupe su zamoljene da obave 15-minutnu šetnju na traci za trčanje, a zatim su dobile da završe posao za stolom.

Jedna grupa je dobila lagan zadatak sa malim stresom, dok je od druge traženo da završi zahtevniji posao. Od još dve grupe traženo je da se odmore pre nego što završe iste zadatke kao ove grupe koje su obavile šetnju. Ponovo je polovina dobila lakši zadatak, a druga polovina izazovniji. Čokolada je bila dostupna u posudi na stolu za sve učesnike dok su obavljali svoj posao.

Photo by Pille Kirsi from Pexels

Kratka šetnja može da prepolovi unos čokolade

Oni koji su vežbali pre rada konzumirali su u proseku polovinu količine čokolade kao i ostali: oko 15 grama, u poređenju sa 28 grama u redovnim okolnostima. Teškoća zadatka nije uticala na količinu čokolade koju su pojeli, što sugeriše da stres nije doprineo njihovoj želji za slatkim grickalicama.

Glavni istraživač, profesor sportskih i zdravstvenih nauka Adrian Tejilor istakao je: „Znamo da grickanje visokokalorične hrane na poslu, poput čokolade, može postati nepromišljena navika i vremenom može dovesti do debljanja.

Često osećamo da nam ove grickalice daju energiju ili pomažu da se izborimo sa stresom na poslu, uključujući dosadu. Ljudima je obično teško da smanje svakodnevne poslastice, ali ova studija pokazuje da kratkom šetnjom mogu da regulišu unos za pola. “

Poznato je da vežbanje ima značajne koristi za nivo raspoloženja i energije i da ima potencijal za upravljanje zavisnostima. Profesor Tejlor i njegove kolege sa Univerziteta Ekseter ranije su pokazali da vežbanje može da zaustavi želju za čokoladom, ali ovo je prva studija koja je pokazala smanjenje potrošnje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili...

* Naslovna

Povrće se u ishrani koristi još od najdavnijih vremena. U ishrani trkača i sportista uopšte, povrće ima nezamenjivu ulogu. Ono održava organizam zdravim, jakim...

anti-age

Lekari i nutricionisti često govore koliko je važno da ostanete hidrirani te savetuju da pijete adekvatne količine vode, naročito u letnjem periodu koji je...