Šta je Soljent? Ukoliko ste poklonik SciFi-ja setićete se kultnog filma iz 70-ih gde u negativnoj utopiji, populacija budućnosti nom-nomuje zelenu kašu, Soylent Green koja je jedini izvor nutritijenata i … zapravo su mleveni ljudi. Sa ovom asocijacijom na umu, malo je neverovatno da je za „hranu budućnosti“ upotrebljen identičan naziv. Ali geekovi su geekovi, čak i kada je reč o hrani. Dakle Soylent, tj. sojlent je hrana u prašku sastavljena od čistih nutritijenata, čiji tvorac, Rob Rajnhart smatra da će smanjiti glad u svetu, pružiti jeftiniju, a kompletniju alternativu tradicionalnoj hrani.
Kako je sve počelo
U kuhinji. Sigurno ste i sami imali trenutke kada ste razmišljali kako hrana oduzima previše vremena i kako bi bilo super da postoji jednostavniji način. Rob je otišao malo dalje. Seo je i proučio energetske potrebe tela na dnevnom nivou i kašičicu po kašičicu, miligram po miligram usavršavao svoju formulu. Sada se u sojlentu nalaze vitamini, minerali i makronutrijenti poput esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata (oligosaharidi) i masti (riblje i maslinovo ulje). Tu je i malo antioksidansa i probiotika. mmmm!

Uradio je opsežnje testove krvi pre i nakon svog testa, dodavao sastojke kako je primećivao da nešto fali (npr. potpuno je zaboravio na gvožđe) konačno, kada je bio zadovoljan rezultatom, izašao je u javnost i objavio poziv za donacije. Nakon što je na kickstarteru objavio svoj projekat, Rob je tražio i dobio 1.000.000 dolara da bi krenula komercijalna proizvodnja. U zamenu za donaciju, dobijate količine sojlenta. Sve ovo pokrenulo je zanimljive debate u svetu nutricionista.
Prve zvanične količine očekuju se u decembru, nakon što se završi neformalni period testiranja. Neki su se, ipak dočepali svoje porcije ovog zanimljivog praška i prenosimo vam iskustvo jednog od ranih testera, Šejna Snoua.
Prve reakcije javnosti
Kako i sam Šejn kaže, javnost je dominantno kritična prema sojlentu,
- Telu su potrebne cele namirnie, ne atomi. Sinergija između namirnica je ključna.
- Ne znamo još uvek šta sve ne znamo o ishrani
- Rob nije nutricionista, kako se usuđuje da se bavi hranom
- Neki od sastojaka su nutritivno prazni
- “Ako vam hrana teško pada – radite to pogrešno ”
- Ideja je luda
- Testirana je samo na tvorcu
Kada se sve podvuče, Šejn odlučuje da je sojlent dovoljno bezbedan, da je svakako zdraviji od džunk hrane koji svi jedemo, da ad hominem argumenti nisu dovoljno ubedljivi i da .. ako nešto ne znamo, eto dobre prilike da saznamo. Hvala na tome Šejn, čestitamo na hrabrosti!
Šta je Šejn merio:
Uradio je opsežne testove svog tela pre i posle 2-nedeljnog test perioda sojlenta. Kako sam primećuje, nije se hranio savršeno zdravo, ali smatra da je pre sojlenta vodio izbalanskiranu vegansku dijetu. Merio je:
- telesnu težinu i kompoziciju
- krvnu sliku
- nosio je basis narukvicu, koja meri temepraturu, srčani puls, kako spavamo
- kvalitativan osećaj – kako se osećao pre i u toku testa
- brzinu reakcija – koliko mu mozak brzo radi
Sastav Sojlenta

Konačna formula još nije tu, ovo je verzija 0.8 a jedna dnevna porcija sojlenta sadrži:
- Kalorije: 2404
- Masti: 65g
- Zasićene masti: 95% dnevne preporučene doze
- Trans masti: 0
- Holesterol: 0
- Natrijum: 2.4g
- Kalijum: 3.5g
- Ugljeni hidrati: 400g
- Vlakna: 40g
- Sećeri: ?
- Proteini: 80g (rane verzije su imale 50g, a finalna će imati 120g, formula se još uvek rafinira .)
- Vitamin A: 100%
- Vitamin C: 100%
- Kalcijum: 100%
- Gvožđe: 100%
- Vitamin D: 100%
- Tiamin: 100%
- Niacin: 100+%
- Folna kiselina: 100%
- Biotin: 100%
- Fosfor: 140%
- Magnezijum: 112%
- Bakar: 100%
- Vitamin E: 100%
- Riboflavin: 100%
- Vitamin B6: 100%
- Vitamin B12: 100%
- Pantotenska kiselina: 100%
- Jod: 100%
- Cink: 100%
- Hromijum: 100%
Rezultati i zaključak
Nakon dve nedelje isključivog konzumiranja sojlenta. Šejn je primetio sledeće, pored toga da mu se ukus prilično dopada:
- krvna slika
- Nivo šećera u krvi se smanjio
- Natrijum, kalijum, ugljendioksid, kalcijum su ostali na istom nivou.
- Kreatin je skočio na 30%
- holesterol se smanjio sa 127 na 117,
- HDL holesterol (dobar ) je ostao isti
- LDL holesterol (loš) se snizio sa 66 na 63
- “NE HDL” holesterol se snizio sa 82 na 73
- Trigliceridi, masti u krvotoku , su se nizile za 46%
- Monociti su skočili za 25%
- Ezofiil su se snizili za 33%
- Bazofili su skočili za 25%
- težina i sastav
Težina se smanjila za oko 4kg, od toga 1.5kg masti 0.5kg mišića i i 2kg vode. Dakle 3:1 mast u odnosu na salo.
- nosio je basis narukvicu, koja prati dnevni ritam, ustanovio da je bolje spavao i da se bazalni srčani puls snizio
- brzinu reakcija je testirao na sajtu Quantified-Mind i popravio sve rezulate,
- kvalitativno se definitivno osećao bolje, sa više vremena jer je manje trošio na pripremu i konzumaciju hrane,
- novčana računica: sa uobičajenih 24$ dnevno, na 9$ koliko košta dnevna porcija sojlenta.
Šta možemo da zaključimo:
Zdravlje
Sojlent nije ugrozio Šnovo zdravlje u roku od dve nedelje. Međutim, sasvim su mogući placebo efekti kao i činjenica da je poboljšana krva slika rezultat izbacivanja nekih nezdravih namirnica. Iako je izgubio 4kg, Šejn je izgubio i pola kile mišića, te je očito da se proteini ne metabolišu dovoljno dobro, i da ova dijeta nije idealna za sportiste.
Ušteda
Na koncu , uštede u novcu su značajne i sojlent bi zaista mogao da bude na tragu rešenja gladi u svetu. Kada jedete sojlent, štedite račune za hranu, pripremu, pranje, sudove. Štedite vreme.
Društvene implikacije
Ekonomski gledano, sojlent može da uništi čitave industrije, i da ih transformiše u mikro fabrike nutritijenata koji celi ulaze u sojlent, trenutno su to vitamini, minerali ali i makronutritijenti poput esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata (oligosaharidi), maslinovog i ribljeg ulja. Dodajte na to i malo antioksidanasa i probiotika i dobijate fabrike budućnosti?
Da li biste i pod kojim uslovima prešli na ovakav vid ishrane? Podećamo da smo skoro pisali i o prvom hamburgeru napravljenom samo od matičnih ćelija. Izgleda da je 2013. godina hrane iz labaratorije!
2 komentara. Leave new
Verovatno sve ovo ima budučnost, ali ja ne bi voleo da živim kada se to desi. Zamislite de odvedete devojku u restoran na večeru I pljusnete po čašu Sojlenta I gotovo (naravno da su tu romantične sveče suvišne I dobijate neonku u obliku sveče na sto). Stvarno ostaje više vremena za ostale stvari 🙂 ali ipak gde je tu romantika, užitak, upoznavanje novih ukusa, kulinarike,…
Nije ovo za mene, ostajem na starom I ubuduće
Ja sam sigurna da će hrana kakvu je danas poznajemo uvek opstati, ali postaće sve skuplja i sve veći luksuz. Taj društveni kvalitet ručka ili večere je nezamenjiv, mislim da i ga i Rob i dalje praktikuje. Ne treba da brinemo 🙂