Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Svetski rekord, ali za malo: Trkači popadali na startu 10K Valencia Ibercaja

Etiopljanka, Yalemzerf Yehualaw, je u nedelju (15. januara) “promašila” sopstveni svetski rekord za pet sekundi u Valensiji i istrčala 10km za 29:19. Vrlo je moguće da je razlog to što je događaj poremećen gomilanjem trkača na startnoj liniji. A Weldon Kipkirui Langat je u muškoj kategoriji proleteo do cilja za 26:55.

Na cilju je doduše bio haos. Trkači su padali i trčali jedni preko drugih.

Do incidenta je, kako se veruje, došlo zato što su na startnoj liniji bili takmičari koji trče ispod 31 minut, dok su se brži elitni sportisti još zagrevali. Kada je stigla elita, trkači ispod 31 min su gurnuti nazad, što je dovelo do uskog grla.

Trebalo je samo jednan trkač da se prevrne, a onda su drugi popadali.

Kipkirui Langat završio prvi u muškoj kategoriji

Sa druge strane, Kipkirui Langat (26:55) je završio prvi ispred Kenijaca Charles Kipkirui (26:57) i Daniela Tumake (27:01) zajedno sa svetskim osvajačem srebrne medalje na 5000 metara Jacob Krop, koji je završio četvrti sa 27:04.

A to znači da svetski rekord Rhonex Kipruto od 26:24 – postavljen upravo na ovoj stazi 2020. – ne mrda.

Yehualaw u centru pažnje

Ipak, sve oči su bile uprte u Yehualaw. Ona je 5 km prešla za 14:47 pre nego što je stigla na cilj u 29:19 i propustila svetski rekord od 29:14 koji je postavila u Kasteljonu u Španiji pre 11 meseci.

Ipak, to je bilo njeno drugo najbrže vreme u istoriji. A ona namerava da odbrani titulu na Londonskom maratonu u aprilu.

Kenijke Jesca Chelangat i Esther Birundu bile su druge i treće za 30:01 i 30:15.

Britanka, Samantha Harrison je smanjila svoj PB za 19 sekundi i otrčala 30:51 i završila peta. To ju je pomerilo na 4. mesto britanske rang liste svih vremena.

Efrem Gidei, koji je pobegao iz ratom razorene Eritreje da bi sada predstavljao Irsku, takođe je impresionirao rezultatom 27:57 PB i završio 13.

SVE REZULTATE PROČITAJTE OVDE

Izvor: Athleticsweekly.com

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci