Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Žena istrčala 150 maratona za 150 dana: Preko 6300km za manje od 6 meseci

Photo by: PENNY STEPHENS

Alyssa Amos Clark je 2020. oborila rekord u najviše istrčanih maratona za redom, i taj broj je bio 95. Nakon nje, Jacky Hunt-Broersma, žena koja je morala da amputira nogu zbog raka (što je posebna priča za divljenje), je 2022. istrčala čak 102 maratona za redom. A onda i Fay Cunningham i Emma Petrie sa 106 maratona za 106 dana. Sada je Erchana Murray-Bartlett istrčala 150 za 150 dana.

150 maratona za 150 dana: 6330 kilometara za više od 5 meseci

Istrčati 150 maratona zaredom može izgledati kao nemoguća misija, a Erchana je to danas postigla kada je prešla cilj u Melburnu, Australija.

Mapa putanje

Počevši od vrha Cape-York i trčeći preko čitavog kontinenta (od severa ka jugu), Murray-Bartlett je trčala da prikupi novac za Društvo za divljinu (Wilderness Society) i podigne svest o krizi izumiranja životinja u Australiji.

Prikupila je više od 98.000 dolara, a 107. dana je već oborila svetski rekord za najviše istrčanih uzastopnih maratona.

„Ne želim da se ovo ikada završi jer se jako zabavljam“, rekla je. „Ali zaista moram da stanem jer je moje telo na granici“, rekla je Murray-Bartlett za Guardian.

Nije bilo lako, ali porodica i prijatelji su je održali

Da je htela da odustane, jeste. Pogotovo što se u prvih nekoliko nedelja povredila, plus je nailazila i na druge izazove. A kako navodi, ono što ju je dovelo do kraja puta su trkači koji su trčali sa njom.

Njen poslednji trkački vikend je obeležila podrška porodice i prijatelja, a neki su čak došli iz inostranstva kako bi je čekali na ciju.

„[Oni] me održavaju“, rekla je Murray-Bartlett. „Skreću mi pažnju sa bolova u kukovima, kolenima i stopalima.”

Svakodnevno trčanje je ipak uzelo danak

Kao što se može pretpostaviti, svakodnevno trčanje maratona skoro pet meseci je uzelo svoj danak. Stopala su otekla, telo joj je preopterećeno i bolno i da ima stalnu maglu u mozgu.

„Osećate se kao da ste ostarili 50 godina“, rekla je.

Sada, nakon što je završila neverovatan podvig, Murray-Bartlett se raduje dugom snu i šardoneu.

„Uživala sam u upoznavanju ljudi, trčanju sa zajednicom, da se sastajem sa volonterima i predstavnicima parkova i članovima parlamenta. Definitivno će biti mnogo stvari koje sam naučila iz ovoga“, rekla je.

Pročitajte i: ŽENA KOJA JE ISTRČALA 2.300 MARATONA

Izvor: The Guardian

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Kraj godine obeležen je mitinzima Atletskih klubova, a ovog vikenda je održan miting atletskog kluba “Top jump” gde je Angelina Topić još jednom oborila...

Vesti

Da li biste trčali polumaraton sa 90 majica? David Eliuk je upravo to i uradio. Istrčao je polumaraton sa 90 majica u Edmontonu, u...

* Naslovna

Srpski atletičar, Elzan Bibić oborio je državni rekord u dvorani na 3000m star 37 godina! On je ovu deonicu pretrčao za 7:47,03, što je...

Vesti

Na Berlinskom maratonu 1998. godine, Ronaldo da Kosta zaigrao je sambu u cilju kada je shvatio da je oborio dotadašnji svetski rekord u maratonu...