Za trkače je izuzetno važno da znaju kada i gde će se moći da se rehidriraju, jer bez dobrog plana rehidratacije nema ni zadovoljstva na trci. Loša je situacija kada ima vode, ali i kada na pogrešnom mestu, ili još gore kada ste mnogo žedni što se nadam se neće desiti.

Beogradski maraton je u saradnji sa nama, rekreativcima uključenih u organizaciju Aktivan život i Trčanje.rs omogućio da trkači imaju dve dodatne okrepne stanice što bi trebalo da mnogostruko pomogne polumaratoncima da završe trku sa osmehom na licu.

Voda

Ove godine obezbeđene su dovoljne količine vode Aqua Viva Hydroactive u flašicama od 0,7  litara, koja će biti na svim okrepnim stanicama, uz već poznatu Aqua Viva vodu u flašicama od 0,5 litara.

Možda će vam se činiti da je 0,7 L mnogo tečnosti za osveženje između dve stanice, ali nemojte piti vodu na silu. U zavisnosti od temperature 18. aprila znaće te koliko vam je dovoljno. Opšta preporuka je da se pije 0,2 – 0,25 L na pola sata. Ako pijete na kraćem intervalu, smanjite količinu ili preskočite neku okrepnu stanicu. Sa viškom vode iz vaše flašice možete se umiti u toku trčanja, pre nego što je odbacite na način da ne ugrozite trkače oko sebe. Flašicu bacite sa strane na asfalt i uz troatoar.  Ukoliko tako uradite komunalci će posle trke lakše obaviti svoj posao.

Naše okrepne stanice

Mnogo puta smo čuli da su okrepne stanice u Beogradu siromašne. Beogradski maraton je izašao u susret predlozima i dao nam mogućnost da organizujemo dve stanice po našoj volji. Glas rekreativaca je važan, možda i najvažniji, jer zajedno činimo najveći broj učesnika maratona. Ovo je bio naš predlog:

 1. Stanica na polumaratonskoj stazi na  12,8 km kod opštine Novi Beograd (šećer, limun i voda)
 2. Stanica u ulici Milentija Popovića nešto posle sjedinjavanja polumaratonske i maratonske staze (banane i voda)

Nama su potrebni volonteri na ovim stanicama koji bi bili zaduženi da se voda i voće nađe na stolu. Ukoliko imate navijače u nedelju 18.4. predložite ih da budu naš volonter i da vas čekaju na stanici :) Prijavite se na kontakt@trcanje.rs. Hvala!

Raspored okrepnih stanica (OS)

Maraton

 1. na 5km – čaše + Hydroactive
 2. na 7,5km i 23,5km – čaše + Hydroactive
 3. na 10km i 26km – flašice + Hydroactive
 4. na 14km i 30km – čaše + Hydroactive
 5. na 15km i 31km – flašice + Hydroactive
 6. na 18,5km i 35km – flašice + Hydroactive
 7. 20km – Hydroactive
 8. 21,5km i 37,5km – flašice + Hydroactive
 9. 25km – Hydroactive
 10. 40km (19km za pm) – flašice + Hydroactive
 11. Cilj – komplet okrepa

Polumaraton

 1. 15km- čaše + Hydroactive

Zajedničke okrepne stanice

Okrepne stanice na 7,5km, 10km, 19km su zajedničke za maraton i polumaraton

Za detalje staze, pogledajte članak Detaljna trasa BG maratona.