Vesti

Šta je trkačka elita, a šta pod-elita (sub-elites)?

Nema komentara

Kada u trčanju kažemo „elita“, u glavi su nam elitni trkači, mršavi, najčešće afričkog porekla, ultra brzi dugoprugaši koji osvajaju sve što se može osvojiti od 5.000 metara pa sve do maratona. Sa druge strane, koncept pod-elite (sub-elite) je dosta nepoznat.

Na osnovu istraživanja teme, pripremajući BRC SUB-ELITE trenažni program, a posebno rukovodeći se nizom članaka i komentara čitalaca sa Salty Runninga i Reddita, shvatila sam da ne postoji jasan odgovor i da se i drugi ljudi pitaju, baš kao i ja. Evo do čega sam došla…

Prvo da razjasnimo šta je elita

Sviđa mi se Den Džonova (Dan John) definicija u njegovom članku “Šta je elita?”, koja objašnjava da je elitni atletičar onaj koji se već godinu dana aktivno bavi sportom, ima period pripreme pre svake trke i koji je doneo ličnu odluku da se izjašnjava kao elitni trkač.

Sviđa mi se i Sinemonina definicija (Cinnamon – saltyrunning.com): “ ako govorimo o određenoj trci, i ako bih htela da ukažem na  elitu, onda bi to bili oni koje su uvek ispred drugih, bez obzira da li je to 5000m ili 1500m, ili maraton.

Kada govorim o eliti kao grupi, govorim o onima čiji su treninzi na zavidnom nivou. Ne bih rekla da pripadanje eliti zavisi od pejsa ili vremena za koji ste istrčali trku, ili da li trčite radi zabave ili se stvarno ubijate od treninga. Verujem da postoje više varijabli koje određuju da li se uklapate u ovakav Venov dijagram.“

https://www.instagram.com/p/BfI6XMWg1yc/?taken-by=abdiruns

A šta je onda  pod-elita?

Nema mnogo informacija šta bi definisalo pod-elitu. Definicijama su najviše doprileni članovi Reddit-a. “To bi mogli da budu oni koji nisu profesionaci” ili bi to mogli biti oni “koji su na samom pragu elite, oni koji su pozvani na sve značajne maratone i koji trče u kvalifikacijama za Olimpijadu, ali nemaju ambicije za pobedom, mada treniraju jednako teško kao i “prava” elita”.

https://www.instagram.com/p/BbKRcVFlfRL/?taken-by=firstrun

Džeri Longman (Jere Longman) u jednom članku Njujorktajmsa tvrdi da su: “Pod-elitni trkači oni koji jure za dokazivanjem

Za neke, pod-elita je vraćanje u 1960-tu i 70-tu, u amatersku ligu trčanja rastojanja. Tada se ozbiljno razmišljalo o svrsi, a trčati brzo je bio cilj, nije se radilo samo o fitnesu i zdravlju.

Skoro svaki trkač je radio ili pohađao školu, i u isto vreme pokušavao da trenira 70 ili 100 milja nedeljno, ugledajući se na Frenka Šorta ili Bila Rodžera (Frank Short and Bill Rodgers).

Ali koga možemo identifikovati kao elitu? Ako mislimo na one koji su u samom vrhu, onda govorimo o standardima koje američka akademija ima o eliti. A ako dodamo prefiks “pod” tom pojmu, onda govorimo o onima koji su odmah ispod tog standard. Zar ne?

Međutim, ako analiziramo kako su pojedine trke tokom vremena menjale ono šta smatraju elitom i pod-elitom, vidimo da tu ima dosta varijacija:

  • Berkli polumaraton: Ženska elita – 1:28, pod-elita 1:40
  • Majami maraton i polumaraton : Ženska elita – 2:35 i 1:15, pod-elita 2:45 i 1:20
  • Novogodišnja trka – polumaraton (Los Anđeles): ženska elita 1:25, pod-elita 1:35
  • Rock’ n’ Roll Maraton i polumaraton: Ženska elita 2:33 i 1:11, pod-elita između 2:35 i 2:59 za maraton, i između 1:13 i 1:25 za polumaraton

Na osnovu ovog primera vidimo da definicija elite i pod-elite nije crno-bela.

Postoji generalni konsenzus koji vam može pomoći da se klasifikujete, ali na kraju, svaka organizacija ima svoja pravila za određivanje ovih pojmova.

To vam je isto kao da znate da nosite pantalone jednog brenda veličine x, a ne mora da znači da tu veličinu nosite za neki drugi brend.

Šta god da je na kraju ispravna definicija, sigurno je da oni koji su se kvalifikovali u elitu imaju određene nagrade i trkačku karijeru. A pod-elita su oni koji imaju predispozicija da se kvalifikuju za benifite elite.

Da li ja pripadam pod-eliti?

Dobra vest je ako trčite malo ispod nivoa elite, na vama je da li će te sebe nazivati pod-elitom ili potencijlnom elitom, ili nećete koristiti nijedan od ovih termina.

Vi ste trkač, isto kao i ja. Kako god sebe zvali, kako god se identifikovali, mi smo na stazi trkačke evolucije, i napredak zahteva boljeg svakog od nas. To je nešto sa čime se svaki trkač može identifikovati.

Ovaj tekst je napravljen u sklopu promocije trenažnog programa Beogradskog trkačkog kluba „BRC Sub-Elite“ koji je stvoren za sve trkače koji bi da trče kompetetivno i jako. Više o programu pročitajte ovde. Izvorni tekst je na Salty running-u.

Zašto muškarci odustaju, a žene ne? Analiza finišera Bostonskog maratona
Osnivačica Bejrut maratona Mej El Halili: Želimo da ujedinimo ljude kroz trčanje
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed