blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Patike za trčanje

Recenzija: Pro Touch Ridgetrail AQX – odlična patika za ulazak u svet trail-a

Posle mesec dana i oko sto pretrčanih kilometara u Pro Touch Ridgetrail AQX patikama, uspeo sam da steknem određeni utisak o njihovom kvalitetu, te shodno mom iskustvu potrudiću se da navedem najvažnije karakteristike ovog modela patika.

Na prvi pogled fin dizajn patika, iako je kalup malo veći u odnosu na druge patike istog broja koje sam nosio. Kada sam ih probao u to sam se i uverio. Pro Touch ima za nijansu veći kalup od ostalih patika, zato budite oprezni pri kupovini.

Nakon obuvanja odmah ćete primetiti da su patike udobne. Pro Touch koristi OrthoLite uložak, koji omogućava 95-100% da noga diše, čime obezbeđuje cirkulaciju vazduha unutar i oko uloška i čini da u patici bude hladnije. Takođe, naglašeno je da se uz pomoć ove tehnologije sprečava nastanak neugodnih mirisa i bakterija koje mogu nastati tokom dugog i intenzivnog trčanja. S obzirom da sam uglavnom trčao kada je bilo toplije (14+ stepeni), u patikama mi je bilo dosta toplo i noge su mi se mnogo znojile. Pretpostavljam da je razlog tome činjenica da su patike vodootporne. Pro Touch koristi Aquamax tehnologiju za tekstil koja ne propušta vodu i trebalo bi da kontroliše temperaturu, mada ja to nisam primetio.

Kada je u pitanju kvalitet pertli, one nisu standardne već se koristi Quick Lace System vezivanja pertli, koji omogućava mnogo brže pertlanje, obezbeđuje ravnomerno raspoređen pritisak na stopalo, a mogućnosti da se tokom trčanja pertle odvežu su svedene na minimum.

Što se tiče karakteristika đona, na sajtu proizvođača se može naći sledeće: “Pro Grip posebno razvijena guma ima superiornu kontrolu na svakoj podlozi”. Međutim, kraponi su dosta mali i čini mi se da su više prilagođeni zimskom vremenu nego specifičnosti trejl trčanja. Kada je u pitanju sam đon i kako se ponaša po različitim površinama, ova patika je pogodnija za trail podlogu nego asfalt. Na utabanim zemljanim površinama đon dosta dobro prijanja i nisam imao nikakvih problema ni na ravnom, a ni prilikom trčanja uzbrdica i nizbrdica. Štaviše, po makadamskim putevima se pokazala kao odlična patika, s obzirom da je đon deblji, te se pod stopalima ne oseća kamenje, što mi se jako svidelo. Ono što je bitno da se naglasi jeste osećaj stabilnosti u patikama, tako da nema ni straha da možete iskrenuti zglob. Patike imaju membranu koja ne propušta vodu, ali izbegavajte da trčite po blatu. Moje iskustvo je pokazalo da se i na najmanjem blatu ove patike ne snalaze najbolje, klizaju se i kada se trči nizbrdo, a i uzbrdo.

Same patike imaju 350g i spadaju u teške patike, tako da ako želite brže da trčite, u ovim patikama to nećete moći. Po mom mišljenju, Pro Touch Ridgetrail AQX patike su savršene za lagano trčanje sa kombinacijom pešačenja na utabanim stazama.

I najzad, glavni adut ovih patika je cena, jer se mogu naći već za oko 6000 rsd u Intersport prodavnicama, što je dosta povoljno i jeftinije u odnosu na većinu drugih patika. Tako da, ukoliko neko po prvi put ulazi u svet trail trčanja, ove patike mogu da predstavljaju pravi izbor.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Ostalo je još tačno mesec dana 36. Beogradskog maratona! Najmasovnija sportska i trkačka manifestacija u našoj zemlji, održaće se u nedelju, 23. aprila 2023....

Vesti

Jedno od najprepoznatljivijih trkačkih lica Srbije i čovek koji trči i u 89. godini života - čika Vlada. Fotka: Kruševački polumaraton

lifestyle

Svetski poznati DJ i producent uspeo je da istrči maraton brže od Opre i sada voli da trči

Atletika

Etipski trkač Yomif Kejelcha je u francuskom Lilu trčao 5km za 12:50, što je samo 1 sekund sporije od svetskog rekorda koga i dalje...