Vesti

Podstičite ih da se trkaju: deca će vam biti zahvalna

Nema komentara

Primetili ste da na mnogim trkačkim takmičenjima organizatori odvoje malo vremena i pažnje za najmlađe. Neretko klinci budu i nagrađeni, iako je većina dečijih trka kod nas zabavnog karaktera. Ipak, dečija trka je u senci “trke za velike“ i sporedni je događaj.

Zašto trke za decu treba da ostanu zabavne, a da ih odrasli ozbiljnije shvate? Zato što deca mogu imati mnogo veće benefite od svakog ovakvog događaja nego bilo koji sportista. Njihov dobitak ne meri se ni na satu ni prema nagradnom fondu, već prema količini sreće ali i prema životnim veštinama koje se oblikuju od malena.

Da ponovimo ono što svi znamo

Svima nam je urođena potreba za kretanjem. Deci je prirodno da trče, skaču, “luduju“… Mi odrasli smo to zaboravili pa učimo ispočetka. Deca vole da jurcaju, dok ih mi postepeno usporavamo sa “smiri se“, “ne skači“,  “ne smetaj“…

Deca koja su stalno aktivna od malih nogu bolje se razvijaju, zdravija su, imaju bolju koncentraciju i na kraju krajeva – bolje spavaju.

Koji su to benefiti koje deca imaju od takmičenja

Kao i u bilo kojoj drugoj disciplini, na trkama, pre i posle njih, deca prolaze kroz proces kome nije cilj medalja ili biti prvi, već neke sasvim druge vrednosti. Te vrednosti će prepozanti svako ko trči rekreativno i sa istim entuzijazmom ulazi na svaku novu trku i odlazi sa nje zadovoljan bez obzira na rezultat.

Osim što promovišu zdrav način života i kvalitetan razvoj, dečije trke grade ličnost koja se zasniva na:

 • Fer pleju
 • Poštovanju razlika
 • Prijateljstvu
 • Stalnom učenju i napretku
 • Istrajnosti
 • Uzajamnoj podršci

Šta sve deca svesno ili nesvesno iskuse u ovom procesu? Koje su to životne lekcije koje se sakupe u nekoliko minuta trke?

 • Jačanje samopouzdanja
 • Oslobađanje od straha
 • Ponašanje u masi
 • Šta je tolerancija
 • Osećaj jednakosti
 • Poštovanje protivnika
 • Navikavanje na uspone i padove
 • Borbenost
 • Osećaj napretka
UNICEF/2018/Georgiev

Kako stvari stoje na našoj trkačkoj sceni

U Srbiji nema mnogo samostalnih događaja otvorenog tipa, gde deca trče rekreativno, a mogu da osete čari masovnog takmičenja.

Imamo prvenstva atletskih klubova, na kojima je atletika samo jedan od mnogih sportova u kojima se deca takmiče, i to su deca koja treniraju u klubu.  

Mnogi gradovi u Srbiji organizuju dečije trke lokalnog karaktera i na njima uglavnom učestvuju najbolji u svojoj kategoriji iz različitih škola. A te škole organizuju svoj kros jednom godišnje.

Postoje i sporadični društveni projekti koji uključuju humanitarne trke. Ili samo humanitarne trke sa ciljem prikupljanja sredstava (kao “Dok dišem trka “). Zatim, tu su sportske igre mladih, kampovi itd…

I naravno, imamo tradicionalne (međunarodne) trke (maratoni, polumaratoni, 10km, 5km) uz koje su priključene dečije trke.

Međutim, nije uvek slučaj da mogu deca bilo kog uzrasta da učestvuju. Kategorije su ponekad ograničene.

Kad smo kod maratona, postoji i tradicionalna manifestacija Dečiji maraton, koji se već četvrt veka organizuje samo za klince iz vrtića, nedelju dana pre Beogradskog maratona, i to u ZOO vrtu na Kalemegdanu, na stazi koja okružuje slonaru. Učešće je obezbeđeno samo onima koji su prošli kvalifikacije u svom vrtiću.

Dakle, situacija je šarenolika. Najviše prilika da prisustvuju i učestvuju u trkačkom događaju deca imaju u Beogradu, i pojedinim mestima gde je trkačka zajednica jaka i ima tradiciju sportskih dešavanja. Malo je događaja koji su posvećeni samo deci

Šta se nudi na našim trkama

Većina dečijih trka je u sklopu zvaničnih trka (maratona, polumaratona) ili drugih manifestacija (humanitarni događaji, festivali…), i u Srbiji ih ima makar nekoliko u toku jednog meseca u sezoni (od marta do oktobra).

Dečija trka počinje i završava se pre glavne trke, ali u nekim slučajevima startuje i posle dok “velika“ trka traje.

Prijave: Najčešće nije potrebno prijaviti dete unapred, dovoljno je samo da se pojavite na vreme na startu

Kategorije: Obično se dele na pretškolski uzrast 4-6 godina, osnovnoškolce (I-IV razred i V-VIII razred) i srednjoškolce 

Dužina staze: od 60 do 1000 metara (u zavisnosti od uzrasta). Svaku distancu deca mogu da istrče ili prehodaju.

Kotizacija: Često je besplatno učešće, ili se plaća od 50 do nekoliko stotina dinara

Nagrade: U zavisnosti od obima celog događaja, nekad decu dočekaju pokloni, nagrade zanajbrže i medalje, ali ovo je sporedno.

Merenje vremena: Uglavnom postoji sat na startu/cilju, ali ovo je još jedna manje bitna stavka naročito kod mlađih kategorija. Uglavnom ne postoji vremenski limit za završetak trke

Okrepa: zavisi od organizacije

Organizatori naglase kada roditelji smeju da trče uz svoje dete (kada je to poželjno/obavezno), ili kada je zabranjeno (kod starijih uzrasta).

Najavljene gradske trke za decu 2019

Porodična trka u Beogradu – 3km staze otvorene za sve generacije, sa pratećim programom, Sajmom aktivne porodice. Besplatno učešće, obavezne prijave.

Trka prijateljstva Kula – 800m staze za osnovnoškolce.

Dečiji osmeh u sklopu Kruševačkog polumaratona – Posebna trka za pretškolski uzrast. Ostali uzrasti mogu da uzmu učešće na trci od 5km koja prolazi polumaratonskom trasom sa sve okrepom, muzikom i navijačima.

Apatinski Dunavski polumaraton – 400 metara za klince, trka humanitarnog karaktera, medalje.

Trka sa bojama, Color Running – verovatno omiljena među mladim generacijama. Prošle godine je bila otvorena za decu od 6 do 10 godina. Učešće se plaća. Možete povesti i ljubimca.

Subotički polumaraton – Trke za decu na 100 i 300 metara.

Trčanje zadovoljstva, Novosadski maraton – Puzeća trka beba 4,195 metara, trka za pretškolce, osnovci I-IV 400m, osnovci V-VII 800m, srednjoškolci 1000m.

Novosadska trka za dečiji osmeh – humanitarni karakter. Kategorije se dele po razredima (staze od 100 do 800 metara). Potrebna pratnja odrasle osobe. Kotizacija 300 dinara.

Trail klinci

Ove godine kao i prethodnih možete uključiti svoju decu u trke koje se odvijaju u prirodi i one su posebna vrsta zabave. 

Planinska trka Košutnjak – kategorija Kadeti do 15 godina. Učešće se ne plaća. Staza od 6km prolazi kroz šumu i u decembru može biti raznih prirodnih prepreka, od blata do leda i snega. Svi finišeri dobijaju medalju i diplomu, a najbolji i nagrade. Organizuje Planinarsko Sportski Klub Balkan.

Avala Night Sky Trail – još jedna zimska trka za decu, u dužini od 1km. Startuje u 23.februara u 17h a deca dobijaju posebnu marker majicu. Tri kategorije: od 5-7, 7-9, 9-11 godina. Kotizacija 200 dinara.

Trail Race Kids Kopaonik – letnja trka na Kopaoniku. Svi dobijaju medalju. Prijave online, učešće besplatno.

Tribalion Trka sa preprekama. Dužina staze i prepreke su prilagođene svim uzrastima. Deca se takmiče u 3 kategorije. Besplatno učešće.  

Košutnjak Challenge Race Junior – još jedna trka sa preprekama. Prošle godine je kotizacija iznosila 600 dinara.

Trening trčanja za decu?

Za decu koja pokazuju sklonosti ka nekom sportu, na raspolaganju su razne škole i klubovi, pa tako postoje i Škole trčanja za decu.

Ali, da bi deca učestvovala u nekoj trci nije neophodno da vrše temeljne namenske pripreme. Dovoljno je da su aktivna svakodnevno, i ako nisu, ovakvi događaji mogu poslužiti kao motivacija za pokretanje.

Nekim generacijama danas nedostaje svakodnevno kretanje,  naročito ako su deca “zarobljena“ između škole, časova klavira, časova stranog jezika… sa jedne strane, i telefona, TV-a i kompjutera sa druge strane. Velika je uloga roditelja u pravljenju ovih izbora.

Takozvane trke zadovoljstva koje su otvorene za sve građane upravo imaju za cilj promociju sporta i zdravih navika, i mogu se i prepešačiti. Na taj način deca prihvataju pozitivne vrednosti zajednice koja se kreće.

A to je važno da dete ne bi direktno iz kompjuterske stolice utrčalo na trku, dalo svoj maksimum i na kraju se razočaralo zbog povrede ili (ne)dostignutog rezultata.

Iako su njihove staze ponekad malene, nije poenta u tome da potroše svu energiju, jer cilj nije podijum, već bi cilj trebalo da bude ceo proces – priprema, učestvovanje, učenje i zabava! Jer sve to valja ponoviti!

Ukoliko se dete odluči da se baci na trčanje i sport uopšte, evo sjajnog teksta o treningu za decu u uzrastu od 6 do 10 godina, ovde.

Ako ste rekreativni trkač, setite se šta je vama značila prva trka i koliko ste se pripremali za nju. Deci je sve to mnogo lakše a benefita ima još više!

Za sve koji žele da počnu trčanje u najboljim mogućim uslovima: upiši BRC Školu trčanja
Trčanje & problemi sa kičmom – iz ugla jednog upornog, slučajnog trkača

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed