* NaslovnaVesti

Ništa od rekorda! Kenijska trkačica ostala bez DVA svetska rekorda zbog kratke staze

Nema komentara

Pre dve nedelje, Kenijka Agnes Ngetich učestvovala je na Transilvanija 10K u Brašovu u Rumuniji, kada je oborila dva ženska svetska rekorda. Nažalost, Ngetichevi rekordi neće biti ratifikovani, jer je utvrđeno da je staza kraća za 25 metara.

Trka je objavljena na Fejsbuku, ukazujući da je staza bila 25 metara kraća od njihovog uobičajenog sertifikovanog kruga. Kada se obori bilo koji svetski rekord, Svetska atletika mora ponovo da izmeri stazu kako bi se uverila da zadovoljava potrebnu distancu.

Dva prethodna rekorda ipak nisu oborena

Dva svetska rekorda koja je Ngetich oborila bila su ženski rekord na 10K (29:24) i na 5K (14:25). Rekordi samo za žene moraju biti postavljeni u trkama bez muškaraca ili muških pejsera. Iako je Ngetich oborila prethodni rekord za 36 sekundi i verovatno bi prešao 25 metara hodajući za to vreme (kao i većina ljudi), ova anomalija u udaljenosti čini rezultat neratifikacionim.

To znači da će rekord od 5K samo za žene od 14:29, koji je postavila etiopska Senbere Teferi 2021. godine, ostati. A isto važi i za prethodni rekord na 10K od 30:01, koji je postavila pokojna Agnes Tirop.

Ovo nije prvi put da se svetski rekord ne ratifikovati zbog kratke staze. Godine 2021, na Antrim Coast polumaratonu u Severnoj Irskoj, Yalemzerf Yehualaw iz Etiopije oborila je ženski rekord u polumaratonu za 63:43 i postala prva žena koja je trčala ispod granice od 64 minuta. Kasnije se ispostavilo da je staza bila 54 metra, a rekord nije ratifikovan.

Organizatori trke Transilvanija 10K rekli su u saopštenju za javnost da je greška bila „izvan njihove kontrole“. A trka će preduzeti sve mere da se ovo više ne ponovi.

Iz

I neuspeh je deo uspeha: Sorokin pokušao da obori sopstveni rekord na 24h
,,All Runners Are Beautiful“: Prijavi se za Praški polumarton i/li maraton 2024!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed