Vesti

Velika Britanija prvi put domaćin Evropskog prvenstva u atletici

Nema komentara

Birmingem će biti domaćin Evropskog prvenstva 2026. godine, kako prenosi Evropska atletika. Ovo je prvi put da je britanski grad domaćin Evropskog prvenstvo u atletici. Iako je Birmingem poslednjih godina organizovao mnoštvo događaja visokog profila, uključujući Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani 2007., Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2003. i 2018. i Komonvelt igre 2022.

Evopsko prvenstvo će se održati na stadionu Alexander, na kom su se ove godine održale Igre Komonvelta.

Izvršni direktor UK Athletics (UKA) Jack Buckner rekao je da su to „divne vesti za atletiku“.

„UKA ima dugogodišnju želju da ostvari ovaj događaj i zahvaljujemo Evropskoj atletici na veri da nam je poverila svoje najvažnije takmičenje. Naša vizija za prvenstvo je rekordna prodaja ulaznica i neverovatna atmosfera za sportiste da budu inspirisani unutar i van stadiona.”

Jack Buckner

„Obećali smo da ćemo obezbediti neverovatno, inovativno prvenstvo koje menja igru, i uzbuđeni smo što sada možemo da sprovedemo ovaj plan u delo”, prenosi bbc.

Budimpešta je bila glavni rival Birmingemu za domaćina događaja 2026. godine, ali se povukla.

„Biti domaćin Evropskog prvenstva u atletici biće fantastična prilika da se nadoveže na nasleđe Igara Komonvelta ranije ove godine i znam da će britanska javnost stati iza sportista i stvoriti briljantnu atmosferu na Alexander stadionu“, rekla je izvršna direktorka UK Sporta, Sally Munday.

„Tokom 2022. su se videle značajne ekonomske i društvene koristi od organizovanja velikih sportskih događaja u ovoj zemlji i domaćinstvo ovog mega-događaja će doneti ogromne koristi za grad Birmingem, region West Midlands i celo Ujedinjeno Kraljevstvo.”

Potvrđeni domaćini Evropskog prvenstva u atletici do 20 godina 2023. i 2025.

Evropsko prvenstvi u atletici U20 će se održati u Finskoj.

Evropska atletika izabrala je Tampere u Finskoj kao domaćina Evropskog prvenstva u atletici za U20 2025.

Tampere je redovna destinacija za velika prvenstva ovog uzrasta. Tokom poslednje decenije, u finskom gradu se održalo Svetsko prvenstvo u atletici za U20 2018. i Evropsko prvenstvo u atletici za U23 2013. godine.

Tampere je takođe organizovao Evropsko prvenstvo u atletici do 20 godina 2003. godine. Na ovom prvenstvu su se istakli Ivet Lalova-Collio iz Bugarske na 100/200 metara i Portugalac Nelson Evora, svetski šampion u skoku u dalj i troskoku.

„Impresionirani smo kvalitetom i ponudom Tamperea. Finska ima dugu tradiciju u organizaciji događaja na svim nivoima, tako da nema sumnje da će naši U20 sportisti imati najbolje uslove kako na stazi i van nje 2025. godine“.

Rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Evropska atletika je potvrdila da će se Evropsko prvenstvo u atletici do 20 godina 2023. – umesto u Kluž-Napoki u Rumuniji – biti održano u Jerusalimu u Izraelu, mestu održavanja Evropskog prvenstva u atletici do 18 godina u julu.

Datumi za Evropsko prvenstvo u atletici do 20 godina takođe su promenjeni sa 6-9. jula na 7-10. avgust.

Ako želite da trčite polumaraton sa 90 majica potrebno je ‘mnogo vežbe’, kaže trkač koji je oborio ovaj rekord
Objavljeni finalisti! Top 5 atletičara i atletičarki za 2022. godinu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed