Vesti

Kraft pivo za after run

1 komentar

Piti ili ne piti, to nije pitanje. Pivo će se praviti, hladiti i prodavati svuda gde ima trkača! U velikim količinama. Mnogo trkača voli pivo, i to se neće promeniti – pitanje je samo kako pivo prilagoditi tako da ima više koristi a manje negativnih efekata po zdravlje i oporavak nakon trčanja, pa će ga još više ljudi piti. 

O tome koje su prednosti i mane piva, pročitajte ovaj tekst , sa starim ali pouzdanim informacijama o tome šta su mitovi a šta kaže nauka i koliko je pivo dobro za hidrataciju. Poenta je u umerenosti, i ona je procenjena na 0,33. U drugom tekstu, u kome se Tijana pozabavila eksperimentima i studijama, takođe saznajemo da ni jedan ne dolazi do zaključka da pivo treba izbegavati, ali ukazuju na benefite umerene konzumacije

I to sve naravno važi uopšteno, ne samo za trkače. Hajde da vidimo dokle su stigli trkači i pivo u 2019-oj?

26.2 milje Bostona

26.2 Brew je pivo napravljeno za maratonce, i imenovano u čast maratona (maraton = 26.2 milje). Gde drugo nego u Bostonu. Sadrži ni manje ni više nego himalajsku so (izvor elektrolita) i dostiže 4% alkohola. Međutim, sadrži i samo 9 gr ugljenih hidrata, što ga čini niskokaloričnim pićem (za pivopije ova činjenica može biti i pro i contra).

Odgovorna za ovu kombinaciju je Šeli Smit, menadžer za istraživanja i inovaciju proizvoda u Boston Beer Company, koja je i sama maratonka i triatlonka. Ovaj brend  ima tendenciju da postane oficijalno pivo Bostonskog maratona.

Posoljeno voćno pivo

Pošto su proizvođači piva, naročito u SAD, već skontali da je trkačka zajednica sve veća i sve veći konzument, nisu bili lenji, pa su se pozabavili time koji sastojci su neophodni trkačima, i kako da pivo i dalje ostane ukusno.

Glavno je nadoknaditi elektrolite i vitamine, pa ovakva piva uključuju soli i voće pored standardnih sastojaka.

Kolege iz Hrvatske su izdvojili 7 piva koja pomažu brži oporavak, nadam se da su imali priliku da testiraju većinu ovih brendova. Ovo nisu piva specijalno namenjena trkačima, i uglavnom prelaze 4% alkohola, ali njihova tehnologija i dodaci ih svrstavaju u „pogodna za trkačke potrebe nakon treninga“. Meni bi leglo jedno Sam Adams Malina limun Gose mmm. 

Pivopije, bez uvijanja

Oni koji su takođe uvideli zlatnu nišu u svojim poslovima su proizvođači piva koji jednostavno žele da se približe trkačima, bez „kvarenja“ originalnog ukusa kraft piva. Sa druge strane, možda baš oni pokreću nove trkače da opušteno krenu na trčanje jer će biti kvalitetno nagrađeni. Ovo su samo neki primeri:

Brew Drink Run – blog na kome ćete naći recenzije raznih piva. Njihov moto je da prave pivo zato što vole da piju, piju pivo zato što vole da piju i istrče da bi potrošili to pivo i mogli opet da piju. Niđe veze sa elektrolitima, ali tim čine pivopije, proizvođači domaćeg piva i trkači, i kažu da biraju trčanje jer to je bar lako! Iskreno i simpa.

Noda Brewing Run Club, još jedna kraft pivara sa razrađenom idejom o trkačima pivopijama – oni pozivaju ljude da im se pridruže na redovnim treninzima posle kojih ih čeka pivo! Na njihovom sajtu postavljene su rute za trčanje, organizuju godišnju 5k trku, nude časove joge i njihovi ambasadori su na raspolaganju korisnicima kluba, nešto kao treneri. 

Inače, svuda u svetu je popularno trčati za pivo, razne pivare u sklopu svojih promo aktivnosti organizuju kratke trke i toče pivo finišerima.

Trkačka piva kod nas

Trkač pivo, Dogma Brewery . Odličan dizajn i lepa priča iz komšiluka. Sastav piva: voda, ječmeni slad, pšenični slad, hmelj, kvasac. Pravo pivo, obično pivo, ali sa sjajnim imenom. 

Bezalkoholno pivo u startnom paketu – trenutno je u modi, šta ćemo, i nemamo mnogo izbora. Nisam srela nekoga ko je bio oduševljen bezalkoholnim pivom na Beogradskom maratonu, ali dok neko ne napravi pravo trkačko pivo kod nas, i to bude neko ko je u mogućnosti da podeli nekoliko hiljada limenki, to nam je što nam je. 

Moram da priznam, ja sam trkač operisan od piva, tačnije – mogu ga popiti samo ako je dovoljno voćkasto. Ali tako osećam užitak koji dolazi iz oznojene flaše i obožavam zvuk otvaranja hladne limenke, kada posle treninga svi osim mene piju pivo. Prosto osećam tuđu radost!

Ali radujem se činjenici da piva zapravo imaju budućnost u trkačkoj i pivskoj industriji, kao after run piće.

Ostaje da vidimo koja će naša pivara prva da proizvede pivo zaista uzgojeno za trkače, sa dodatim elektrolitima, i da li će ono preuzeti primat na trkačkim događajima ili makar u neformalnim krugovima. 

Čime se ti nagrađuješ a čime hidriraš posle duge trke?

Nova priča u gradu: Asics Škola trčanja
Pridruži se i osvoji sjajne nagrade: kreće nov Magnetrans izazov!
Tags: , , , , , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Trkac ne pravi Dogma vise, ne znam ko sad pravi to pivo, ali to sto ima da se kupi u Maksiju pod tim imenom nije Dogmino pivo i, naravno, nije ni blizu dobro kao sto je bio Dogmin Trkac.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed