AtletikaVesti

Irački trener koji je dopingovao atletičarku bez njenog znanja dobio je doživotnu zabranu

Nema komentara

Prošle srede, Jedinica za atletski integritet (AIU) objavila je da je irački trener nacionalnog sprint tima Karokh Salih Mohammed dobio doživotnu zabranu treniranja zbog davanja zabranjenih supstanci stanozolola i klenbuterola. A atletičarka to nije ni znala.

Iračka atletičarka Danah Hussein, dvostruka je olimpijka, osmostruka nacionalna šampionka u sprintu i rekorderka zemlje na 100 metara (11,24) i 200 metara (22,51). Hussein je bila nosilac zastave njene zemlje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Ona je bila pozitivna tokom testa urina tokom takmičenja nakon što je osvojila zlatnu medalju u finalu na 100 metara na Arapskom prvenstvu u Radešu, Tunis, 17. juna 2021. Kvalifikovala se da predstavlja Irak na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., ali je morala da se povuče usled doping suspenzije.

Prema izveštaju, Mohammeda je prijatelj savetovao o prednostima korišćenja kombinacije stanozolola i klenbuterola kako bi se poboljšao performanse i pomogao atletičarima da izgube težinu. A onda ju je kupio, znajući da su na Listi zabranjenih supstanci.

Mohammed je atletičarki davo pilule u bočici sa vitaminom C neposredno pre njene trke 17. juna. Informacije koje je ona imala su da je to nešto što će je opustiti i pomoći joj da ublaži bol.

Mohammed je dve godine dopingovao atletičarku

U izveštaju se navodi da je Mohammed davao Hussein dnevne doze za trening više od dve godine. Kao i dodataka ishrani i vitaminima bez znanja atletičarke o tome šta uzima.

Stanozolol i klenbuterol su zabranjene supstance prema WADA 2021 zabranjenoj listi.

„Trener je u osnovi zloupotrebio svoju poziciju kao osobe za podršku atletičarki i priznao namerno oportunističko ponašanje usmereno posebno na njen doping, bez njenog znanja, kako bi poboljšao učinak, a time i svoju reputaciju“, navodi AIU.

Mohammed dobija doživotnu zabranu iz sporta, dok Hussein služi trogodišnju suspenziju koja važi od 16. jula 2021.

Izvor: Canadian Running

Svetska atletika objavila rutu maratona za atletsko svetsko prvenstvo 2023 u Budimpešti
Evropsko dvoransko prvenstvo: Angelina Topić i Lazar Anić u finalu

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed