Vesti

Svetska atletika objavila rutu maratona za atletsko svetsko prvenstvo 2023 u Budimpešti

Nema komentara

Organizatori Svetskog prvenstva u atletici 2023. objavili su rute za maraton i druge trke koja će se ovog leta održati u Budimpešti.

Šest različitih događaja (tri za žene, tri za muškarce) biće održano na putevima Budimpešte, i to trke u brzom hodanju za muškarce i žene na 20km i 35km i trke najboljih svetskih maratonaca i maratonki koji će se boriti za svetsku titulu na 42km.

Svetsko prvenstvo u atletici trajaće od 19. do 27. avgusta.

Raspored trka za svetsko prvenstvo u atletici u Budimpešti

Rute maratona na atletskom svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023.

Svetsko prvenstvo u atletici počinje 19. avgusta ujutru trkom brzog hodanja na 20 km za muškarce. Dan kasnije, žene će izaći na ulice Budimpešte, takođe trkajući se na 20km, hodajući.

24. avgusta, održaće se trka u brzom hodanju za muškarce i žene na 35 km.

Poslednjeg vikenda svetskog prvenstva biće održan ženski maraton 26. avgusta, a sledećeg dana sledi muška trka, koja će označiti kraj takmičenja u Budimpešti.

Rute uličnih trka za svetsko prvenstvo u atletici

Rute trka u brzom hodanju će počinjati i završavati se na Trgu heroja u Budimpešti, prelepom delu grada, takmičari u trkama na 20km će se takmičiti na kružnoj stazi koja će imati 1km, dok će trka na 35km imati kružnu stazu od 2km.

svetsko. prvenstvo u atletici - maraton startuje na trgu heroja
Start svih trka će biti na trgu heroja u Budimpešti

Dva maratona održaće se, takođe na kružnoj stazi, ali na mnogo većoj petlji od 10km, koju će sportisti preći četiri puta.

Start će biti na Trgu heroja, prateći ravnu stazu ka Dunavu. Ova ruta će prepoloviti jezgro grada, provodeći trkače pored nekih od najlepših destinacija u Budimpešti, uključujući mesta svetske baštine Uneska, i preći reku Dunav preko lančanog mosta Sečenji u oba smera više puta.

Ruta maratona na svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023

„Pronašli smo zaista dobru rutu za maratonce. Od početka smo razmatrali oko 30 mogućih opcija. U ovom gradu je bilo i ima mnogo mogućnosti kako da se nacrta ruta za maraton. Na kraju smo izabrali ovu stazu od 10 kilometara koju će u avgustu za četiri kruga preći najbolji svetski maratonci.“

Éva Petrik – diretorka takmičanja

Budimpešta je već tradicionalno domaćin velikih maratona i polumaratona. Na trkama u glavnom gradu Mađarske svake godine učestvuje preko 100.000 rekreativaca. A sada ćemo imati priliku da u našem komšiluku pratimo najbolje trkače sveta. Trasa će biti otvorena za publiku i neće biti ulaznica za gledanje maratona. To je dobar poziv za vikend u Budimpešti.

Održan 23. kongres Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS)
Irački trener koji je dopingovao atletičarku bez njenog znanja dobio je doživotnu zabranu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed