Atletika

Evropsko dvoransko prvenstvo: Angelina Topić i Lazar Anić u finalu

Nema komentara

Evropsko dvoransko prvenstvo za seniore i seniorke održava se do 5. marta 2023. godine. Preko 600 atletičara iz 51 zemlje članice Evropske atletske federacije će učestvovati u Istanbulu.

Našu zemlju predstavlja 12 atletičara, a prvog dana takmičilo je njih troje. Armin Sinančević i Asmir Kolašinac nisu uspeli da se plasiraju u finale Prvenstva Evrope, dok Angelina Topić jeste.

Kolašinac i Sinančević bez plasmana

Foto: Alex Livesey | European Athletics via Getty Images

Asmir Kolašinac i Armin Sinančević nažalost nisu uspeli da se plasiraju u finale Prvenstva Evrope, nakon što je Armin, usled bolesti, prestupio sva tri puta, dok je Asmir zauzeo 11. mesto sa 19.63 m.

Samo dva kuglaša uspela su da prebace normu za finale koja je iznosila neverovatnih 21.20 m, Zane Veir iz Italije (21.46 m) i Filip Mihaljević iz Hrvatske (21.20 m). Poslednji takmičar, Mesud Pezer iz Bosne i Hervegovine, koji je ušao u finale kao osmi bacio je kuglu 20.20 m.

Angelina Topić u finalu

Angelina Topić uspela je da se plasira u finale Evropskog prvenstva u skoku uvis. Ona je iz prvog pokušaja preskočila visine 176 cm, 182 cm i 187 cm, dok je 191 cm savladala iz drugog pokušaja.

„Kvalifikacije su prošle odlično, osećam se sjajno, ono što mi je bitno jeste da sam dokazala da sam spremna. Bilo je veoma napeto, jer je bila velika razlika izmedju skokova, tako da su koncetrancija i energija varirale kod svih nas. U finalu se nadam visinama preko 196 cm“, rekla je Angelina Topić.

Finale skoka uvis na programu je u nedelju, 5. marta od 08.20 časova, po našem vremenu, a takmičenje se prenosi na kanalu RTS 2.

Jovančević i Kijanović bez plasmana, Anić u finalu

FOTO: Chiara Montesano | European Athletics

Drugog dana takmičenja na zaletište skoka udalj izašla su dva srpska atletičara, Lazar Anić i Strahinja Jovančević.

Nažalost, Strahinja nije uspeo da se izbori za osam najboljih u Evropi. On je svoje takmičenje završio u kvalifikacijama najboljim skokom iz druge serije 7.50 m, dok su preostala dva bila prestupi. Ovim rezultatom Strahinja je zauzeo 14. mesto.

Foto: Chiara Montesano | European Athletics

Lazar Anić najdalje je skočio u drugoj seriji do 7.75 m. Ovaj skok je bio dovoljan da se kao osmi atletičar plasira u finale Evropskog prvenstva. U prvoj seriji zabeležio je skok od 7.54 m. A u trećoj seriji uhvatio grč i samo pretrčao pesak.

„Ja sam spreman za skokove preko osam metara, ali videćemo sa doktorom kakva je situacija sa povredom i da li ću biti u stanju da skačem u finalu koje je u nedelju“, rekao je Anić.

Četiri takmičara uspela su da preskoče normu za finale. Najdalji skok zabeležio je Montler Thobias iz Švedske sa 8.14 m.

Finale skoka udalj na programu je u nedelju, 5. marta od 8.12 časova, po našem vremenu.

Boško Kijanović trčao je u petoj kvalifikacionoj grupi na 400 m i zauzeo četvrto mesto rezultatom 47.36 s. Nažalost ovaj rezultat nije bio dovoljan za prolazak u polufinalnu trku.

Izvor: Srpski atletski savez

Irački trener koji je dopingovao atletičarku bez njenog znanja dobio je doživotnu zabranu
Jakob Ingebrigtsen osvojio 11 zlato na Evropskom prvenstvu
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed